2024. Április 17. | Rudolf
Előző

Díjgyűjtemény...

Következő

Nagyi kedvence...

Dupla ünnep

Magazinunk hasábjain gyakran olvashatták Fábián Gabriella dél-afrikai tudósítónk útleírásait, amelyekből betekintést nyertünk a déli félteke étkeiről és borairól is.

 

Dél-afrikai tudósítónk a borászati cikkek megírásához körbejárta a helyi borászatokat, megismerte munkásságukat, a szőlőtermelés és borkészítés fortélyait. A tudás megszerzését a legjobb borászatok, kiváló szakemberei segítették. Valószínűleg ezek a szakmailag is helytálló cikkek hívták fel az István Nádor Borlovagrend és a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége figyelmét Gabriellára, és a dél-afrikai szakmai kirándulásuk alkalmával a Bergkelder borászatban – itt dolgozott Dr.László Gyula vezető főborászként és cellamesterként 1978-1992 között  – borlovaggá avatták. A fogadalomtételre azt követően került sor, hogy a borlovag jelölt tökéletes válaszokat adott a borokkal kapcsolatos szakmai kérdésekre. Fábián Gabriella személyében az első dél-afrikai borlovagot tisztelhetjük.

 

Egy másik neves borászat, a dél-afrikai Capaia olvasóink számára – szintén Gabriella cikkei által – arról ismert, hogy ott dolgozott Gál Tibor magyar borász, aki a pincészet megtervezése és kivitelezése nem mindennapi feladatát kapta, ahol a lehető legmodernebb technológiát a legmagasabb minőségi szinttel párosította.

 

Az István Nádor Borlovagrend, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége és a Hungarian Wine Makers in South Africa Society tagjainak jelenlétében sor került egy márvány emléktábla elhelyezésére a borászat bejáratánál, amely borászat homlokzatát díszíti. Ez az emléktábla örök emléket állított a neves magyar borász, Gál Tibor munkásságának.

 

A dél-afrikai borokról, az ott munkálkodó neves magyar borászokról lapunkban részletesebben is olvashatnak  ITT

A dél-afrikai borászatokról, borokról a Hungarian Winemakers in South Africa facebook oldalon is olvashatnak ITT

 

Előző

Díjgyűjtemény...

Következő

Nagyi kedvence...

Kövess minket!