Hozzávalók:
A húsgombócokhoz:
70 dkg1,5 font darált marhahús
¾ csésze zsemlemorzsa
¼ csésze tej
1 nagy tojás
1 evőkanál fokhagyma, apróra vágva
½ csésze friss petrezselyem, apróra vágva
¼ csésze frissen reszelt parmezán sajt
1 teáskanál olasz fűszer
1 teáskanál só
½ teáskanál őrölt fekete bors
2 evőkanál olívaolaj
A paradicsomszószhoz:
½ csésze hagyma, apróra vágva
1 evőkanál fokhagyma, apróra vágva
1 doboz zúzott paradicsom (2 csésze)
¼ csésze paradicsompüré
3-4 babérlevél
½ teáskanál só (vagy ízlés szerint)
½ teáskanál őrölt fekete bors (vagy ízlés szerint)
Elkészítés:
Egy nagy keverőtálban keverjük össze a marhahúst a zsemlemorzsával, a tejjel, a tojással, a fokhagymával, a petrezselyemmel, a parmezánnal, az olasz fűszerekkel, sóval és borssal. Keverjük egyenletes állagúvá össze. Vegyünk egyszerre 2 kanálnyit a marhahúsos keverékből, és gyúrjuk őket húsgombócokká. Tegyük félre.
Egy nagy serpenyőben közepes-magas hőfokon 2 percig hevítsük az olívaolajat, amíg a forró olaj sisteregni nem kezd. Lassan adjuk hozzá a húsgombócokat, és óvatosan kevergetve süssük, amíg minden oldalról megbarnulnak, kb. 6-8 percig. Óvatosan keverjük, nehogy a húsgombócok szétessenek. Tegyük át a húsgombócokat egy tányérra, tegyük félre (figyeljünk arra, hogy a húsgombócok ekkor még nem sülnek meg teljesen).
Ugyanabba a serpenyőbe tegyük bele a hagymát és a fokhagymát, és pároljuk, amíg illatos nem lesz, kb. 1 percig. Keverjük bele a zúzott paradicsomot, a paradicsompürét és a babérlevelet, majd sózzuk és borsozzuk.
Tegyük vissza a húsgombócokat a serpenyőbe, és közepes lángon, időnként megkeverve forraljuk fel a mártáskeveréket. Fedjük le a fedőt és hagyjuk párolódni 8-10 percig, amíg a húsgombócok teljesen átsülnek.
Tálalás: szórjuk meg extra parmezánnal, kínáljuk azonnal, tésztával, rizzsel vagy burgonyapürével.