Hozzávalók
600 gramm szarvashús, kisebb darabokra vágva.
100 gramm sertésszalonna
2 evőkanál vaj
1 vagy több gerezd fokhagyma
6 kis (vagy 2 nagy) vöröshagyma, apróra vágott vöröshagyma
1 zellerszál
80 gramm szárított almakarika, vékonyra vágva
½ csésze száraz vörösbor
½ csésze marhahúsleves
1 teáskanál só
½ teáskanál fekete bors
¼ csésze tejszín (nem kötelező)
2 teáskanál friss petrezselyem
Elkészítés
Előmelegített serpenyőben süssük ki a szalonnát. Adjuk hozzá a húst, barnítsuk meg, majd vegyük ki a serpenyőből és tegyük félre.
A fennmaradt zsiradékhoz adjunk egy kis vajat, pirítsuk meg benne a fokhagymát, a hagymát és a zellert, amíg a hagyma megpuhul.
Csökkentsük a hőfokot, és adjuk hozzá a megbarnított húst, a húslevest, a sót és a borsot. Pároljuk alacsony hőfokon, amíg majdnem puha nem lesz (1-1½ óra). Ha szükséges, adjunk hozzá folyadékot.
Adjuk hozzá az almakarikákat, és pároljuk még 30 percig. Vegyük le a tűzről, és keverjü kbele a tejszínt és a petrezselymet.
Tálalás
Kínáljuk rizzsel. A köralakban elhelyezett köret üres közepébe tegyük a pörköltet.
recept: Fábián Gabriella, Dél-afrikai tudósító