2024. Március 19. | József, Bánk
Előző

Vadpörkölt...

Következő

Csirkemájas croissan...

Bobotie

Hozzávalók:

1/2 csésze (35g) friss zsemlemorzsa

1 csésze (250 ml) tej

2 evőkanál olívaolaj

1 hagyma, apróra vágva

1 sárgarépa, apróra vágva

2 gerezd fokhagyma, összezúzva

5 cm-es darab gyömbér, lereszelve

1 kg darált marhahús

2 evőkanál enyhe currypor

6 friss currylevél, apróra vágva, plusz a tálaláshoz

1/2 csésze (85 g) mazsola

2 evőkanál reszelt mandula, pirítva

2 evőkanál gyümölcs chutney vagy fűszeres paradicsom chutney

1 csésze (250 ml) marhahúsleves

1 citrom leve

2 tojás

1/2 teáskanál őrölt kurkuma

 

Almasaláta

1 zacskó rooibos tea

2 teáskanál méz

1 teáskanál dijoni mustár

1/2 citrom leve

150 g vegyes rukkola és bébi spenót saláta

1 alma, vékonyan felszeletelve

 

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. A zsemlemorzsát áztassuk be 1/2 csésze (125 ml) tejbe, hagyjuk benne addig, amíg szükségünk nincs rá. Közben egy nagy, mély serpenyőben közepes lángon hevítsük fel az olajat. Adjuk hozzá a hagymát és a sárgarépát, majd kevergetve főzzük 3-4 percig, amíg megpuhul. Adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért, majd főzzük további 2 percig, vagy amíg illatozni kezd. Adjuk hozzá a darált húst, és egy fakanállal csomómentesre törve főzzük 5-6 percig, amíg megbarnul. Keverjük bele a curryport, a curryleveleket, a mazsolát és a mandulát, majd főzzük 2 percig. Keverjük bele a chutney-t, a marhahúslevest, a citromlevet és a zsemlemorzsás keveréket. Fűszerezzük, forraljuk fel, majd osszuk el a keveréket négy darab 500 ml-es tűzálló tálkában. Fedjük le fóliával, és süssük 25-30 percig.

 

Verjük fel a tojást, a kurkumát és a maradék 1/2 csésze (125 ml) tejet egy tálban. Vegyük ki a tálkákat a sütőből, vegyük le a fóliát, és öntsük rájuk elosztva a tojásos keveréket. Tegyük vissza a sütőbe és süssük további 20-25 percig, vagy amíg a feltét aranyszínűvé és szilárddá válik. Hűtsük 5 percig.

 

Közben a salátához áztassuk be a teafiltert 1/4 csésze (60 ml) forró vízbe 10 percre, hogy átjárja a tea, majd hűtsük le. Dobjuk ki a teafiltert, és keverjük össze a mézzel, a mustárral és a citromlével. Fűszerezzük, majd keverjük össze a salátával és az almával.

 

Tálalás: Díszítsük a bobotie-t az extra currylevelekkel, és tálaljuk a salátával.

Előző

Vadpörkölt...

Következő

Csirkemájas croissan...

Kövess minket!