2024. Július 22. | Magdolna

Roadsterrel és custom baggerrel ünnepelnek

Klasszikus, purista dizájn, a legapróbb részletekbe menő gondosság és még több testre szabási lehetőség – ez a BMW új kétkerekűinek múltidéző útravalója.

 

Ahogy beköszönt a jó idő, kirajzanak a motorosok az utakra – nem véletlen, hogy a gyártók erre az időszakra időzítik az újdonságaikat. Ha pedig ezt egy jubileumhoz is lehet kapcsolni, az csak hab a tortán.

 

Az új BMW R 12 nineT ebben a szellemben méltó módon viszi tovább a 100 esztendeje töretlen vonzerővel bíró BMW Motorrad hagyományait. Hasonlóan a 2013-ban debütált BMW R nineT modellhez, az új BMW R 12 nineT is egy purista stílusú, erőtől duzzadó, klasszikus roadster. 

 

Az áttervezett légbeömlővel és kipufogórendszerrel kiegészített eredeti, 1200 köbcentis boxer erőforrás hamisítatlanul klasszikus motorozási élményt nyújt. Már a legelső, 100 éve megjelent BMW motorkerékpár, az R 32 meghajtásáról is boxermotor gondoskodott. A konstrukció semmi máshoz nem hasonlítható dizájnjával, acélos gyorsító képességével, különlegesen harmonikus teljesítmény leadásával, összetéveszthetetlen hangjával és finom járásával egykettőre a legendás BMW motorkerékpárok első számú ismertető jegyévé vált.

 

Ezt a hagyományt most az új R 12 nineT viszi tovább levegő/olaj hűtésű boxermotorjával. Mint már megannyiszor a BMW Motorrad történetében, a típusmegnevezésben szereplő 12-es szám a hengerűrtartalomra utal – így van ez a jelenlegi kínálat részét képező R 18-nál is. Az új R 12 nineT még az elődjénél is mesteribben ötvözi egymással a boxerek marcona karakterét és a motorozás dicső korszakait idéző dizájnnyelvet a mai korszerű, innovatív műszaki tartalommal, valamint a moduláris koncepcióval, amely maximális mozgásteret biztosít a testre szabáshoz.

 

A minden eddiginél jobban a lényegre csupaszított modell igen erős érzelmi töltetű. Ez nem is csoda, hiszen a motorkerékpár tervezésekor a purista, klasszikus megjelenés biztosítása mellett az lebegett a tervezők szeme előtt, hogy még a legapróbb részletből is a tökéletesség sugározzon. A részletekre való odafigyelés egyértelműen tükröződik az első sárvédőn, a LED-es főfényszórót keretező, fekete fényvezető elemen, valamint a két kerek, kortalan stílusú műszeren is.

 

Egy másik újdonságnak is örülhetnek a márka rajongói: az új BMW R 18 Roctane az R 18 család ötödik tagja, amely egy „custom bagger” stílusba öltöztetett cruiser és túragép. A társaihoz hasonlóan a BMW Motorrad történeti hagyományaiból gazdagon merítő jövevény a motorkerékpár-gyártásban ma elérhető legmodernebb technológiákat a régmúlt időkben gyökerező dizájnnal és sármmal ötvözi. 

A valaha volt legerősebb, matt fekete fényezésű, magasfényű fekete borításokkal ellátott BMW boxermotor – amelyhez sötét króm kipufogórendszer és csillagellenanyák csatlakoznak – tekintélyt parancsoló nyomatékot állít elő. A sorozatgyártású motorkerékpárba valaha beépített legerősebb 2 hengeres boxermotor 1802 cm3 hengerűtartalmú. Az egység legnagyobb teljesítménye 67 kW (91 LE), amelyet 4750-es percenkénti fordulatszámon ad le. A 2000-estől egészen a 4000-es fordulatig rendelkezésre álló több mint 150 Nm-nyi nyomaték jóvoltából a gép elemi erővel tör előre – s mindezt csodás motorhang kíséretében.

 

A fekete motorblokkhoz remekül illenek a sötét króm kipufogócsövek és csillagellenanyák. A BMW Motorrad filozófiájával összhangban az új BMW R 18 Roctane kényelmes, ún. „középre szerelt” lábtartókkal rendelkezik. A klasszikus iskolának – amelyet nem csak a BMW követ – megfelelően a hengerek mögé elhelyezett lábtartók jóvoltából a nyeregben ülő pihentető testhelyzetet vehet fel, ugyanakkor elegendő mozgásszabadsággal rendelkezik az aktív motorozáshoz – vagyis optimálisan uralhatja a járművet. Az R 18 Roctane kétszintes, hátrafelé elkeskenyedő, utas kapaszkodó fülekkel ellátott ülést, valamint a lábtámasszal harmonizáló váltókart kap. A magasított, fekete borítású kormány jóvoltából egyenes hátú, pihentető testtartás érhető el.

 

Az új R 18 Roctane ideális a laza cirkáláshoz, de a motorkerékpár színére fényezett oldaldobozok jóvoltából a túrázáshoz is. A két doboz egyenként 27 liternyi úti holmi képes elnyelni. Aki hosszabb utakat szeretne tenni az új R 18 Roctane-nal, kiegészítő fényszórókkal és függesztett irányjelzőkkel ellátott szélvédőt is vásárolhat az eredeti BMW Motorrad tartozékok kínálatából.

Tóth Gábor Ákos

Kövess minket!