2024. Május 24. | Eszter, Eliza
Előző

Guruló közösségi terek...

Következő

Neue Klasse: a BMW esszenciája...

Hazai roncsderbi: korelnök a Zastava

Kritikus a helyzet: 15,6 évre emelkedett az autók átlagéletkora a KSH legfrissebb statisztikája szerint.

 

Egyre öregebbek a magyar autók, erről árulkodik a KSH szeptember végén publikált statisztikája is, ugyanis 15,6 évre nőtt a személygépjárművek átlagos kora. Az adatok szerint a magyar utakon összesen 4.141.267 autó jár, így ez a kor környezetvédelmi és biztonsági szempontból is kritikusnak mondható. Tegyük hozzá: 2007 év végén még csupán 10,3 év volt a hazánkban forgalomban lévő, kicsit több mint 3 millió személyautó átlagéletkora, míg 2020 végén a forgalomban lévő mintegy 3,92 millió autó átlagos életkora 14,7 év volt.

 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szeptember végi, friss jelentése viszont kimutatta, hogy a magyar személygépjármű állomány átlagos kora 15,6 évre emelkedett a 2022. decemberi 15,4 évről. Ez alatt az időszak alatt ugyanakkor több mint 47 ezerrel emelkedett a magyar rendszámú személyautók száma, részben új járművekkel, részben import autókkal is gyarapodott az állomány. Ez utóbbi halmaz ugyanakkor nem hozott frissülést, ugyanis az a hozzávetőlegesen 50 ezer import autó, amelyet június végéig hoztak be az országba, 60 százalékban 10 évnél idősebb volt. Így azok számára, akik autót szeretnének cserélni, a megoldást továbbra is az idős hazai használtautó-állomány jelenti, ami igencsak népszerű a vásárlók körében: június végéig 416.835 autó cserélt gazdát határon belül. Elgondolkodtató az a tény is, hogy 10 évvel ezelőtt mindössze 13 év volt az átlagéletkor a KSH adatai szerint.

 

„Egyre súlyosabb a helyzet Magyarországon, az autók átlagos kora ugyanis megállíthatatlanul nő. Ez azért is komoly probléma, mert a magyarok idős, sok esetben veszélyes állapotú autókkal járnak. Az ilyen öreg autók tulajdonosai – az eladásra készülve – az utolsó egy-két évben jellemzően már nem igazán törődnek a karbantartással, gyakran az olajcsere is elmarad, és ezáltal korszerűtlen, rendkívül elhanyagolt járművek közlekednek az utakon, ráadásul a napjainkban elvárt környezetvédelmi normákat sem teljesítik ezek az idős járművek” – mondta el az Elite-nek Tóth Péter, az egyik legnagyobb hazai használtautó kereskedelmi cég értékesítési igazgatója. A szakember azt is hozzátette, hogy „ezek az autók várhatóan öt éven belül használhatatlanná válnak, vagy gazdasági totálkárosak lesznek, mégpedig azért, mert nagyon sokba kerül az olcsón vásárolt, de hibás, öreg autók tisztességes rendbehozatala.”

 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) márkákra bontva is közzétette a Magyarországon forgalomban levő autók kor szerinti listáját, amelyet a Zastava vezet 36,9 éves átlagéletkorával. A napjainkban is kapható márkák közül – népszerű old timer autóik miatt – a FIAT az éllovas a 17,3 átlagévével, közvetlenül az Opel (11,3 év) és a Volkswagen (12,7 év) előtt.

 

Tóth Péter a kilátásokról is beszélt, véleménye szerint akkor csökkenhet a hazai autóállomány átlagéletkora, amennyiben rendeződik az újautó-értékesítés, és csökken az importban megjelenő koros autók száma.

Tóth Gábor Ákos

Előző

Guruló közösségi terek...

Következő

Neue Klasse: a BMW esszenciája...

Kövess minket!