2024. Június 20. | Rafael

Gróféknál jubileumi buli volt

A Goodwood Festival of Speed sebességfesztivál 30. felvonásán idén a MINI John Cooper Works 1to6 Edition különkiadás is bemutatkozott.

 

Amikor Charles Gordon-Lennox (March grófja és Richmond 11. hercege), 1993-ban muris kerti parti gyanánt megnyitotta a West Sussexben található Goodwood birtokát egy pár motorsport rajongónak, legmerészebb álmaiban sem gondolta volna, hogy 25.000 látogatója lesz. Manapság a Goodwood Festival of Speed sebességfesztivál a nézők közelségéről és a Goodwood House melletti legendás szakaszról ismert leginkább. A motorsport és az autózás rajongóinak ritkán van lehetőségük ennyire közel kerülniük a versenyautókhoz és az őket híressé tevő pilótákhoz.

 

A verseny középpontjában a hegyi felfutó áll: a nürburgringi 24-órás futamon ünnepelt dobogós helyezés után a MINI John Cooper Works 1to6 Edition különkiadás is itt tartotta meg brit versenypályás premierjét. Goodwoodban a különkiadás volánja mögött a legendás versenyautó-mérnök, John Cooper unokája, Charlie Cooper foglalt helyet. A hegyi felfutó évről évre mércét ad az autógyártó vállalatoknak, akik itt modelljeik és pilótáik teljesítményét is megmérethetik.

 

A versenypálya mellett az első tisztán elektromos meghajtású MINI Cooper SE Cabrio modellt is megcsodálhatták a rajongók, akik a hálózatról tölthető modellekkel kapcsolatos információkat is megismerhették. A Nagy-Britanniába 150 példányban érkező MINI Cooper SE Cabrio egyetlen feltöltéssel 201 kilométer megtételére képes (WLTP). A modell a világ első zéró emissziójú prémium kabriója a kisautó-szegmensben, amely a MINI modellcsalád tisztán elektromos meghajtású, következő nemzedékét is egy lépéssel közelebb hozza. Idén egyébként az időjárás alaposan belekevert az ünneplésbe.

 

Vihar miatt a szombati napon bezárták a helyszínt, amire eddig nem volt példa a három évtized alatt. Ettől függetlenül a 75 éves Porsche volt az esemény kitüntetett márkája, amely egyben a 356-os modell korát is elárulja (érdekesség, hogy a legendás 911-es modell meg idén éppen 60 éves lett). Az ünnepeltek listája azonban itt messze nem ért véget. A 24 órás Le Mans-i megbízhatósági verseny századik évfordulója, a legendás brit Lotus 75. és a McLaren 60. évfordulója, a Williams F1-csapat Silverstone-ban ünnepelt 800. nagydíja, a raliszakaszok alapításának 50. éve, valamint a NASCAR versenysorozat alapításának 75. évfordulója szabta meg a hétvégi eseményeket.

 

Azok számára is volt bőven látnivaló, akiket inkább a legújabb szuperautók érdekeltek. Többek között a Lamborghini Revuelto, a Bentley Batur, a Singer Porschék, a McLaren Solus GT, a Hyundai N Vision 74, az Aston Martins DB12, a Valkyrie Spider és a Valkyrie AMR Pro is jelen voltak. A birtok krikettpályájának közelében a First Glance pavilonjában a Renault Austral, a BMW i5, az Ineos Grenadier Quartermaster, a Hyundai Ioniq 5 N, a Kia EV9, az Alpine A290_B, a Lotus Eletre, és a Polestar 3 modellekben lehetett gyönyörködni. 

60 éves a McLaren. A kezdeteket az 1924-ben diadalmaskodó Bentley és egy Lorraine Dietrich képviselték. A két világháború közötti korszakra az Alfa Romeo, meg a Lagonda emlékeztettek, míg az 1950-es éveket a Jaguar D-Type és a szinte földönkívüli szörny, a Cadillac „Le Monstre” idézték fel.

Tóth Gábor Ákos

Kövess minket!