2024. Június 20. | Rafael

Nem

A horror filmek rendező zsenije, az Oscar-díjas Jordan Peele szétszedte és újraértelmezte a modern horrort a Tűnj el! és a Mi című filmjeivel. Most a nyári mozi fogalmát gondolta újra az új pop-rémálommal, a NEM nagyívű horrorjával.

           

A főszereplő újfent Daniel Kaluuya (Tűnj el!Judás és a Fekete Messiás), hozzá csatlakozik Keke Palmer (A Wall Street pillangóiAlice) és az Oscar-jelölt Steven Yeun (MinariOkja), akik annak a kaliforniai szurdoknak a lakói, amely tanúja egy hátborzongató felfedezésnek.

 

A rejtélyes sci-fi és az összetett társadalmi thriller házasságából született lidércnyomás az erőszak, a vakmerőség és a megalkuvás elemeiből gyúr robbanókeveréket, ami oly elválaszthatatlan az Amerikai Nyugat hamis romantikával átitatott mítoszától – és persze magától a szórakoztatóipartól is.

 

A Nem cselekménye Los Angelestől nem messze, a dél-kaliforniai Santa Clarita-völgy száraz és kietlen pusztaságában zajlik, ahol egy testvérpár, OJ Haywood (Daniel Kaluuya) és Emerald Haywood (Keke Palmer) lótenyésztő telepet örökölt a szakmában köztiszteletnek örvendő édesapjuktól, Otis Haywood Sr-től (Keith David), és továbbviszik a stafétát: lovakat idomítanak tévés és filmes produkciók számára. Ez kemény munka, hiába a tehetség és a szakmai elkötelezettség, OJ és Emerald anyagi gondokkal küzdenek, és fájdalmas számukra, hogy állatokat kell dolgoztatniuk.

 

A Haywood-birtok tőszomszédságában található a Jupiter’s Claim nevű családbarát vidámpark és állatsimogató, ami a Kaliforniai Aranyláz idealizált történetét és külsőségeit aknázza ki, tulajdonosa és működtetője pedig a küldetéstudattal megvert Ricky Jupe Park (Steven Yeun) egykori gyereksztár, akit szakadatlanul nyomaszt bulvárcímlapra illő múltja, amitől hasztalan próbál szabadulni.

 

OJ és Emerald megmagyarázhatatlan jelenségeket észlelnek birtokukon, ami berántja őket a nyúl üregébe – az lesz a mániájuk, hogy kameravégre kapják a rejtélyes dolgot. Szenvedélyükké válik a dokumentálás kényszere, egyre bonyolultabb és veszélyesebb csapdákat állítanak, így veszélybe kerül az egyetlen dolog, amit igazán magukénak mondhatnak: a lótenyésztő telep, amelynek felvirágoztatását elhunyt édesapjuk életre szóló küdetésként hagyta rájuk.

 

Az események még inkább nekilódulnak, amikor a testvérpár segítséget kér a Fry’s Electronics üzlet alkalmazottjától, Angel Torrestől (Brandon Perea) és a jó nevű operatőrtől, Antlers Holsttól (Michael Wincott), aki épp nyugdíjba készül. Erőfeszítéseiknek és hübriszüknek köszönhetően eljutnak egy olyan pontra, ahonnan már nincs visszatérés, és ijesztő következményekkel kell szembenézniük, mert magukkal ragadta őket a megállíthatatlan forgószél. 

 

A végeredmény egy nagyszabású horroreposz, amely intim és érzelmileg összetett gyökerekből sarjad.

   

Bemutató:2022.aug.18., r.: Jordan Peele, sz.: Daniel Kaluuya, Steven Yeun, Brandon Perea – UIP-Duna Film

Korhatár: (16)

 

Előzetes ITT

 

Kövess minket!