2024. Július 21. | Dániel, Daniella
Előző

Gyűrűk ura hétvége...

Következő

Mesterjátszma...

1944

Zsidó Budapest 150 ünnepi rendezvénysorozat keretén belül mutatták be Salamon András, Balázs Béla-díjasrendező 1944 című filmjét, melyet a Lumiere Filmiskolával karöltve készített. 


A történet egy fiatal nő naplójára épül, akit a nácik – a rendező nagymamájával együtt – 1944. november 28-án deportáltak Budapestről Németországba. Miután hat hónapot a ravensbrücki és penigi haláltáborokban töltött, 1945. május 27-én délben érkezett haza, s hamarosan nekiállt, hogy az átélt borzalmakat legépelje.

 

„Ezt a kéziratot évtizedekkel később, a nagyanyám személyes tárgyai között találtam meg a családi archívumban” – mondja a rendező. „Ebben a dokumentumfilmben olyan fiatal emberek mesélik el a naplóban leírtakat, akiknek még csak közvetett tapasztalataik, traumáik sincsenek a holokauszttal kapcsolatban” – ad némi előzetest a filmről Salamon András. 
 
A dokumentumfilm a Lumiere Filmiskola együttműködésében készült. A filmiskola küldetése, hogy a Magyarországon egyre szaporodó nemzetközi filmforgatásokhoz valós tudással rendelkező hazai szakembereket képezzenek. Mindezen túl az iskola és a körülötte kialakult szakmai összefogás – ilyen formán itthon elsőként – vállalkozott arra is, hogy filmalkotásokat hozzanak létre. A Lumiere Filmiskola együttműködésében készült például Salamon András jövőre elkészülő Random című nagyjátékfilmje is és a most látható dokumentumfilm, az 1944.  

 

Írta és rendezte: SALAMON ANDRÁS

Szereplők: BAGOLY ANDRÁS, BÜKI FLÓRA, DUNA ORSOLYA, JERKUS KOPPÁNY, KELEMEN HANNA, MIZERE FLÓRA, NAGY MÁTYÁS, NÉMETH CINTIA, PETRICH ZSÓFIA, RATAJ BRÚNÓ

Vágó: ELBERT TAMÁS

Kamera: BÖRÖCZ ANDRÁS, SCHÄFFER MÓRIC, FÓRIS PÁL, TÜŰ ZSOMBOR

Munkatársak: THURÓCZY SZABOLCS, KEREKES VICA, CSERHALMI GYÖRGY

Producer: THOMAS JAVOR, INCZE ÁGNES

Előző

Gyűrűk ura hétvége...

Következő

Mesterjátszma...

Kövess minket!