2024. Július 23. | Lenke
Előző

Joan Samson: A kikiáltó...

Következő

Betiltott könyvek...

Michael Chabon: Chabon és rejtjeles második világháború

Sherlock Holmes feledhetetlen alakját idézi meg ez a rövid, de annál velősebb történet, amely Sir Arthur Conan Doyle és halhatatlan figurája emlékének adózik – Michael Chabon jellegzetes, sziporkázó humorával. A klasszikus krimi vonásait viseli magán, miközben különböző égtájak és időszakok gyökeresen eltérő történelmi tanulságait hozza közös nevezőre.


1944-ben járunk, lakik egy nyolcvankilenc éves öregúr Angliában, nem tudjuk a nevét, de a szomszédai azt rebesgetik róla, egykor híres detektív volt. Linus Steinman mindössze kilencesztendős, és nem hajlandó megszólalni. Egyetlen társa egy szürkepapagáj. A fiú megmenekült a náci Németország  haláltáboraiból, és jelenleg menekültként él Angliában. A rejtélyes kódokat mondogató madárra azonban többen felfigyelnek, mivel Linusszal ellentétben beszél, és időről időre rejtélyes számsorokkal rukkol elő, ezért meg akarják szerezni. A kérdés: katonai rejtjelet ismételget vagy svájci bankszámlaszámot? Mit jelenthetnek ezek? 


Amikor bekövetkezik az elkerülhetetlen bűntény, az exdetektív, akinek szakmai érdeklődését már rég nem volt képes felkelteni semmi, váratlanul szolgálatba helyezi magát. Az, hogy kiderül-e az igazság, az csakis a Sherlock Holmes-szerű, a különlegesen izgalmas szellemi feladványoktól lázba jövő, furcsa méhész-nyomozón múlik.

 

NÉVJEGY

Michael Chabon Pulitzer-, Nebula- és Hugo-díjas, az egyik legnagyobb élő amerikai regényíró. Washington D.C.-ben született 1963-ban, és Pittsburghben járt egyetemre. New Yorkban él, négy gyerek édesapja, házastársa, Ayelet Waldman író.
Családja európai származású, zsidó felmenőkkel: származtak rokonai Lengyelországból, Ukrajnából, de még az Osztrák-Magyar Monarchiából is. A jiddis nyelv tehát otthon még használatos volt Chabon gyerekkorában: kódnyelvként használták, ha a gyerekek vagy a bejárónő előtt olyanról akartak beszélni, amit nem akartak, hogy értsenek.

Előző

Joan Samson: A kikiáltó...

Következő

Betiltott könyvek...

Kövess minket!