2024. Május 24. | Eszter, Eliza

Mark Greaney: A Szürke Ember

Courtland Gentry jó ember, ugyanakkor még jobb gyilkos. Az árnyak között csak úgy ismerik: a Szürke Ember. A fedett műveletek világában legendás státusszal bír, ugyanis mindig csendben, sokszor a lehetetlent végrehajtva végzi el egyik munkáját a másik után, majd válik teljesen köddé. A célpontjainak nincs esélyük menekülni előle.

 

Csakhogy akadnak még Gentrynél is veszedelmesebb és halálosabb erők, amiket még több pénz és hatalom mozgat. És amikor Gentryt elárulja a kormánya és korábbi munkatársai, mozgásba lendülnek ezek az erők. Az ő szemükben a Szürke Ember többé már nem számít hasznos eszköznek, így ki kell iktatni.

 

A Közel-Keleten és egész Európán átívelő élet-halál harc veszi kezdetét, melynek során Gentrynek bizonyítania kell, hogy nem veszti el hidegvérét akkor sem, ha a megélhetése helyett ezúttal az életben maradásért kell ölnie.

 

Külön érdekesség a magyar olvasóknak: A Szürke Ember több izgalmas jelenete Budapesten játszódik.

 

NÉVJEGY

Mark Greaney 1967-ben született a Tennessee állambeli Memphisben. Ed Greaney fia, aki több mint 50 éve van jelen a WMC-TV Memphisnél, és aki az állomás jelenlegi hírszerkesztőségének névadója. Greaney politológiából és nemzetközi kapcsolatokból szerzett diplomát, ami később nagy szerepet játszott írói karrierjében. Tíz évig pincérként és csaposként dolgozott, majd később egy sebészeti technológiával foglalkozó cégnél vállalt állást, közben pedig írt. Miután felvette a kapcsolatot Scott Miller ügynökkel beindult írói pályafutása. Az ő hatására írta meg A szürke embert, mely országos és nemzetközi elismertetést hozott számára, s attól kezdve lett főállású író. A szürke ember sikere egy hasonlóan sikeres sorozatot szült, amelynek 2021-ig további nyolc folytatása jelent meg. Sokan Tom Clancy szellemi örökösének tartják, akivel több Jack Ryan-regényt írt közösen, majd Clancy halála után egyedül folytatta a sorozatot. Mark jelenleg is a szülővárosában él feleségével, Allisonnal.

 

AJÁNLÁSOK

„Kemény, pergő ritmusú és rendíthetetlen történet – pontosan olyan, amilyennek egy thrillernek lennie kell.” – Lee Child

 

„A mesterien felépített cselekmény és a jelenetek közötti gyors vágások egy profi hollywoodi akciófilm dramaturgiáját idézik, ami igazolja, miért pont ebből a könyvből készítette el a Netflix az eddigi legnagyobb költségvetésű produkcióját Ryan Gosling főszereplésével." – Providence Journal

 

„A 15 legjobb könyv egyike, amelyet érdemes elolvasni a társadalmi elszigeteltségünk korában.” – New York Post

 

Kövess minket!