2022. December 02. | Melinda, Vivien
Előző

Részben az egész...

Következő

Valós látszat...

50 év után először a MODEM-ben!

Auguste Herbin - Kompozíció

Ötven év után először nyílik a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ nemzetközileg egyedülálló kiállítása  Párizsi absztraktok. Abstraction-Création. Kandinszkij, Hélion, Calder, Moholy-Nagy…címmel. Az 1500 m2-es kiállítás középpontjában a világhírű, a valaha volt legnagyobb hivatalos nonfiguratív csoportosulása, az Abstraction-Création áll. A közel 100 művet felvonultató tárlat műtárgyai, többek között a párizsi Centre Georges Pompidou, a párizsi Galerie Le Minotaure, a bécsi mumok, a bécsi Belvedere vagy a Nantes-i Musée d’arts de Nantes múzeumokból érkeznek. 

 

A kiállítás a valaha volt legnagyobb szabású hivatalos nemzetközi nonfiguratív csoportosulás, az Abstraction-Création tevékenységét prezentálja, amely az 1930-as években a kávéházi találkozások, a művészeti diskurzus és egy galéria működtetése, folyóiratkiadás révén a kor legprogresszívebb művészeti körei között volt egész Európában. Párizs ekkor lett ismételten a művészetek fővárosa, amely a korszakban a világ valamennyi jelentős absztrakt irányzatának képviselőit magához vonzotta; ebből a nemzetközi körből teljesedett ki egy közel 100 fős társaság, amelyhez több mint 20 ország művésze csatlakozott.

 

Eleinte összegző jellegükkel és aktív, progresszív tevékenységükkel tűntek ki, majd sajátos új irányvonalaikkal, amelyek minden egyes alkotóra jelentős hatást gyakoroltak. A világon mindenütt elismert és neves társaság a későbbi absztrakt körök mintaadójává vált, például az USA-ban. A legfontosabb korai absztrakt művészek életében egytől-egyig jelentős állomás és csúcskorszak az Abstraction-Créationhoz köthető munkásságuk. A tárlaton pedig ezekből az életművekből láthatunk kulcsműveket.

 

Az Abstraction-Création olyan világhírű művészeinek képeit és szobrait mutatja meg a közönségnek, mint például Vaszilij Kandinszkij, Jean Hélion, Alexander Calder, Auguste Herbin, František Kupka, vagy Jean Arp, stb.  A tárlat elsőként reprezentálja itthon a világhírű magyarok, köztük Moholy-Nagy László, Alfred Reth vagy Étienne Beöthy és hazánkban elismert avantgárd alkotók, mint Tihanyi Lajos és Martyn Ferenc munkásságát a párizsi Abstraction-Création közegében.

 

A New York-i MoMA-ban, majd a párizsi Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris Abstraction-Création-kiállításai után csaknem 50 év elteltével ez lesz az első nagyszabású, tárlat a témában, amely mellesleg egészen új kutatási eredményeket tár fel.  Továbbá ez az első olyan Magyarországon megrendezett modern kiállítás, amely kölcsönzéseken és egy magyar művészettörténész többéves külföldön, nemzetközi témában végzett, elismert kutatásán alapul. 

 

A kiállítás kurátora és a projekt menedzsere Dr. Mészáros Flóra művészettörténész, aki a témában doktorált a párizsi Sorbonne-on. A kiállítás szervezőjének majdnem másfél évtizedes újító kutatási eredményeit, hároméves, MODEM-mel közös szervezését összegzi ez a bemutató.

 

A közel 100 művet felvonultató tárlat 2/3-a külföldi gyűjteményre, intézményre épül. Többek között partnerünk a párizsi Centre Georges Pompidou, a párizsi Galerie Le Minotaure, a bécsi mumok, a bécsi Belvedere vagy a Nantes-i Musée d’arts de Nantes, stb. Továbbá hat magyar kollekcióból, múzeumból érkeznek még alkotások.  Az Abstraction-Création olyan világhírű művészeinek képeit és szobrait láthatja a közönség, mint például Vaszilij Kandinszkij, Jean Hélion, Alexander Calder, Auguste Herbin, František Kupka, vagy Jean Arp, stb. 

 

A tárlat elsőként reprezentálja itthon a világhírű magyarjaink, köztük Moholy-Nagy László, Alfred Reth vagy Étienne Beöthy és hazánkban elismert avantgárd alkotóink, mint Tihanyi Lajos és Martyn Ferenc munkásságát a párizsi Abstraction-Création közegében. A kiállítás a magyar művészeket viszont nemzetközi alkotókként láttatja.

 

A tárlat extra szenzációja, hogy több neves intézmény (Musée d’art moderne et contemporain de Saint-Étienne; Centre Georges Pompidou) művének restaurálását, keretezését is magára vállalta a MODEM. A nagyszabású nemzetközi anyagot pedig igényes katalógus kíséri, melyek világhírű művészettörténészek készítettek tanulmányokat.

 

Helyszín és időpont: Modem – Modern és Kortárs Művészeti Központ, Debrecen, 2021.

október 3 –2022.január 30.

 

Fotók ©Pompidou Központ, Párizs

Előző

Részben az egész...

Következő

Valós látszat...

Kövess minket!