2024. Május 24. | Eszter, Eliza
Előző

Országos Kaktuszkiállítás és Vásá...

Következő

Mennyit ér meg a kultúra...

A múlt titkai

A modern technológiai eszközök olykor átírják a történelmet, máskor bizonyos esetek és személyek megértésében segítenek. Az elismert brit történész, Bettany Hughes a legmodernebb módszerekkel és 21. századi törvényszéki eszközökkel dolgozik, és legújabb dokumentumsorozatában, A holtak hangjaiban így ad át új információkat például Tutanhamonról és édesanyjáról, de a Vezúv áldozatainak életéről is. A dokumentumfilmet itthon a Viasat History csatorna mutatja be a nagyközönségnek július 10. vasárnap 21 órától.

 

A Vezúv 79. augusztus 24-én tört ki, és helyenként 24 méter vastag hamuval borította be Pompeii és Herculaneum városát. A vulkán a pusztítás mellett érdekes módon meg is őrizte ezeket a településeket az utókornak, jó néhány lakóval együtt. Amikor a felfedezők először tárták fel Pompeii romjait, rejtélyes üregekre bukkantak a hamuban, amelyekben emberi csontokat találtak. A hamu által betemetett áldozatok csontjairól idővel eltűnt a hús, és folyamat életnagyságú öntőformákat hagyott maga után (nem fosszíliákat vagy mumifikálódott tetemeket). A kutatás érdekében a felfedezők ezeket gipsszel töltötték fel, és így jöttek létre a gipszöntvények – ezek a torokszorító emberi formák pedig nem csupán a legapróbb részleteket mutatják meg, de az áldozatok által megélt drámát is.

 

És mit mondanak ezek az idomok? Egy kisfiú formájú öntvényt például röntgenvizsgálat alá vetettek: a benne lévő combcsont hossza arról árulkodik, hogy az áldozat 3-5 éves lehetett. A nyakában egy bullát viselt, ami egy gazdag ember fiára enged következtetni, aki magára hagyatottan, családjától távol halt meg. Egy Herculaneumban talált maradvány még ennél is többet mesél: a vizsgálat kimutatta, hogy egy, a 40-es évei elején lévő férfiről van szó, aki erőszakos életet élhetett, mivel komoly sérüléseket szerzett korábban a lábán és az arcán is.

 

A férfi két karddal, ácsfelszereléssel és feltűnően sok készpénzzel volt felvértezve. Ezekből a részletekből Bettany Hughes-ék azt következtették ki, hogy a férfi egy háborús veterán lehetett, aki – szépen megmunkált kardját figyelembe véve – magasabb rangot képviselhetett. Az ő fizetése magasabb volt egy átlagos katonáénál, a felszerelés és hogy Rómától messze találtak rá, pedig arra utalhatott, hogy egy hajón szolgálhatott ácsként vagy mérnökként, ami szintén magasabb rangot jelentett egy egyszerű katonáénál.

 

A dokumentumsorozat további áldozatok történetét is elmeséli, valamint lépésről lépésre feltárja a Vezúv tragikus kitörését. Több érdekes ókori rejtély mellett Bettany Hughes elemzi minden idők leghíresebb fáraójának, Tutanhamonnak sötét titkait is, aki a legújabb vizsgálatok szerint enyhén selypített, koponyája aránytalanul hosszú volt, és rengeteg betegségtől szenvedett – valószínűleg azért, mert a királyi család egymás között szaporodott. Mint ismeretes, az uralkodó édesanyjának kilétére is modern DNS-tesztnek köszönhetően derített fényt a tudomány, és hogy miért kellett 25 évesen meghalnia, A holtak hangjai annak is igyekszik utánamenni.

 

Előző

Országos Kaktuszkiállítás és Vásá...

Következő

Mennyit ér meg a kultúra...

Kövess minket!