2024. Május 20. | Bernát, Felícia
Előző

Attenborough és a mamuttemető...

Következő

A selyemút története...

A Bemuda-háromszög titkai

A Bermuda-háromszög bolygónk egyik legszelesebb területe: évente átlagosan 130 nagyobb viharral kell itt számolni, ráadásul az év felében pusztító hurrikánok is megjelennek.

Számos tragédia történt már itt, de vajon mindegyikért a természeti jelenségek a felelősek? Ezt kutatta egy tudományos forgatócsapat, és azt tapasztalta, hogy a katasztrófák mögött sokszor emberi mulasztások is szerepet játszanak. A Bermuda-háromszög titkai című látványos dokumentumsorozatot itthon a Viasat History történelmi csatornán láthatták a nézők.

 

A Bermuda-háromszög egy hatalmas nyíltvízi felület, amit a térképen Miami, Puerto Rico és a Bermuda-sziget közti terület rajzol ki. Az Atlanti-óceán e vidéke igazi paradicsom korallzátonyokkal, rózsaszín homokkal, fantasztikus élővilággal és különleges éghajlati jelenségekkel. A név hallatán mégsem trópusi mennyországra asszociálunk először, hanem a vad és kiismerhetetlen óceánra, ami az idők során számos hajót és repülőgépet nyelt el megmagyarázhatatlan módon.

 

A Bermuda-háromszög titkai háromepizódos dokumentumsorozatban azonban szakemberek hada segítségével bizonyítják, hogy még a legtitokzatosabb tragédiák mögött is triviális okok, többnyire időjárási események és/vagy emberi hibák húzódnak meg. A tudósok szerint a Bermuda-háromszög tragédiáinak nagy részéről az tehet, hogy kevésbé képzett, felkészületlen emberek irányítottak hajókat vagy vezettek repülőket egy olyan környéken, ami a vad trópusi viharokkal még a legképzettebb hajóskapitányokat és pilótákat is próbára tudja tenni.

 

A sorozat készítői ellátogattak Miamiba, a világ egyetlen hurrikánkutató központjába, ahol egy gigászi tartályban, egy 1400 lóerős szélgép segítségével imitálják a hurrikánok pusztító hatását, pilóta-kiképzők segítségével pedig arra is fényt derítenek, hogy milyen egyszerű (akár egyetlen műszer meghibásodása miatt is) teljesen eltévedni az óceán fölött.

 

Többek között a következő izgalmas információkra is fény derült:

 A hurrikánok mozgását ma már pontosan tudják előre jelezni, az erejét azonban még mindig nem – utóbbi annyira gyorsan változik, hogy ami reggel még egy kezelhető, egyes erősségű volt, estére már ötössé, azaz pusztítóvá változhat. A tudomány következő áttörése lesz, amikor már nemcsak az érkezését, hanem az erejét is meg tudják pontosan jósolni.

 

  • A repülőgépek fekete dobozai (amik a valóságban inkább narancssárgák, hogy az utánuk kutató búvárok könnyebben megtalálhassák őket) már ma is sokat segítenek a rejtélyes balesetek utáni kutatásnál – már amennyiben megtalálják. A következő generációs fekete doboz már egy felhőbe fogja azonnal továbbítani a legfontosabb adatokat, és ez a technológia örökre véget vethet a megmagyarázhatatlan eltűnéseknek.

  

  • A dokumentumsorozat alkotói meteorológusok segítségével mutatták be a nézőknek a világ egyik legveszélyesebb természeti jelenségét, a légzuhatagot, ami a hideg és meleg levegős áramlatok találkozásából születik meg, és olyan erős szélhatással jár, hogy bármit el tud pusztítani.
Előző

Attenborough és a mamuttemető...

Következő

A selyemút története...

Kövess minket!