2024. Június 16. | Jusztin
Előző

Csábító "bőrillat"...

Következő

A múlt üzenetei...

A kutya – az öröktől elválaszthatatlan társ

Kovács Magdi

Nem tagadom, egyik kedvenc íróm Eszterhai Katalin, s miután abban a kiváltságban részesültem, hogy új könyvének kéziratát már a kiadás előtt elolvashattam, alig várom a nyomtatott példányt. Az új kötet kapcsán a könyvet kiadó, Csak a Nőknek vállalkozás vezetőjével, Kovács Magdival beszélgettem a műről, a könyvkiadás szempontjairól.

 

– Önt elsősorban sikeres PR- és marketing szakértőként tartja számon a szakma, miután létrehozott egy komplett Csak a Nőknek portfóliót, benne magazinnal, webplázával és – a több mint 50 000 fős követői részére – Női Klubbal. Utóbbi eseményein igen szép számmal vesznek részt a tagok. Mi késztette arra, hogy mindezeken túl a könyvkiadásba is belevágjon?

 

– A könyvkiadás kezdetektől része volt a szakmai munkámnak. Több évtizedre visszamenőleg a nagy kiadók mellett fontosnak és kihívásnak tartottam mindig, hogy segítsem az álmok megvalósulását, új módszerek és utak kipróbálását azoknak a szerzőknek, akiktől bizalmat kaptam. Igazi sikerélményt adott, hogy legyen az „Egy örült amerikás magyar sikertörténete”, vagy a „MesTerápia: Szeress felelősséggel”, vagy verseskötet, egészségkalauz, receptek versben megírva- tehát igen széles és színes témakörben alkalmazhattam a bevált szakmai módszereimet a könyvkiadásban is, minden esetben pozitív eredménnyel.

 

– Eddig az önök bábáskodása mellett elsősorban egészség- és környezettudatosság témában jelentek meg kiadványaik, most mégis Eszterhai Katalin Angyalok pórázon című fanyar-édes kéziratára esett a választása. Úgy tudom, az írónővel először az egyik rendezvényének előadójaként találkoztak. Hogyan kezdődött az ismeretségük?

 

– Katalinnal a Csak a Nőknek Női Klubunk akkori szerkesztője által ismerkedtem meg. Elmondhatom, hogy találkozásunk sorszerű volt. Mintha ezer éve ismernénk egymást. Emberbarátságunk egy pillanat alatt megköttetett. „Van dolgunk egymással!” – szoktam mondani, amikor ezt megtapasztalom. Ez jelen esetben is így van. Ami érdekes, hogy kölcsönös szeretetre épülő barátságunkban nincsenek kérdőjelek. Tiszta szándék vezet minket mindkét oldalról, amit jelen esetben tetéz a közös alkotás élménye is. Már az egyeztetés és a munkatársak finom hangolásánál is tapinthatóvá vált mindez.

 

– Az írónő eddig megjelent könyveit egyaránt áthatja a szeretet iránti vágy, a szeretet megélése és átadása. Önéletrajzi elemeket tartalmazó könyvei középpontjában szinte mindig ez a megfoghatatlan, gyönyörű szép érzés áll. Más művészekről is ismert, hogy életüket a szeretet határozza meg, önök mégis Katalint választották a Csak a Nőknek „mozgalom” szeretet nagykövetének? Miért éppen őt választották?

 

– Számunkra rendkívül fontos, hogy a programunk nagykövetei hitelesen képviseljék ügyünket. Ez azt jelenti, hogy napi szinten élik mindazt, amiről beszélnek. Az írónő írásaiban „pucérra vetkőzteti a lelkét”. Gondolatainak tisztasága, az egyenes beszéd, az érzelmek kifejezése, megélése példaértékű és hiánypótló. Itt Magyarországon különösen hiánycikk a fentiek nyílt felvállalása, az érzelmekről való közvetlen beszélgetés, nem csak a közéletben, de gyakran a családokban, barátságokban is. Szerencsésnek tartom magam, hogy egy ilyen érzelmekkel teli kötetnek lehetek a mentora, hiszen: „Csodálatos, mit művelhet egy kutya az emberi lélekkel… Mennyi minden belefér egy kutya szívébe...gyönyörű és gyógyító remény, hűség, búcsú és találkozás is egyszerre…” … És mennyire érdekes nézőpontot ad, amit a kutyák mesélnek. Az írónő töprengésében fogalmazza meg: Igen, nem hagyhatom veszni, le kell írni a történeteiket, mert az emberi szív feledékenysége sebezhet, a hálátlanság pedig égethet, marhat. Tapasztalatból tudom, hogy vannak az életben olyan csodák, amelyek még akkor is, ha nem valóságosak, igazak.

 

– Térjünk vissza a kéziratra. A cikket olvasók kedvéért idézzük fel: a történet egy napló, amelyben az írónő három kutyája, Aurél, Szuszi és Georgika, a gyönyörű, emberlelkű kutyák, cocker spánielek mesélnek azokról az életszakaszokról, amelyeket együtt éltek meg az írónővel és családjával. Az ő látásmódjukon keresztül ismeri meg az olvasó a mindennapjaikat. „Kutyanapló, amelyik kinyitja a lelkünkre zárt ajtókat, és szép lassan  előbújnak az  érzések; sértődések, kérések – szeretet mindhalálig. Mindig mindenről tudtak, véleményük volt, és elhittem, hogy  ismerik a titkot, az élet titkát, mert naponta hallottam tőlük, hogy sose add fel, sose nézz hátra, élj minden napot bátorsággal, kíváncsisággal, szerető szívvel, jobb legyél azoknál, akik rosszul bánnak veled, ha együtt vagyunk, minden a mienk” – nyilatkozta korábban könyvéről Katalin. Ön már az első olvasásra eldöntötte, hogy ezt a kéziratot, ha esik, ha fúj megszerzi kiadójának, vagy hezitált, kikérte a közel állók véleményét is?

 

– Nem volt kérdés, hogy szívesen leszek Katalin és az Angyalok Pórázon című könyv kiadója. A félelmekkel, elmagányosodással tűzdelt, eldurvult világunkban rendkívül fontos segítséget nyújt a lélek-simogató téma, azaz a kutyák és az ember megmagyarázhatatlan hűséget és szeretetet adó kapcsolata. Napjaikban egyre több kutatás és fórum foglalkozik a kutyák lélek, és gyakran betegségeket gyógyító szerepével. Kijelenthetjük, hogy terápiás célt szolgál az a feltétel nélküli szeretet, amit a kutyatartó gazdik élvezhetnek. Tehát maga a témaválasztás abszolút korszerű és aktuális. A siker garantált. Az a fajta „szeretet-cunami”, ami az írónő stílusából, szívéből árad, csak fokozza az olvasó számára a gyógyító hatásmechanizmusát. Sorait idézve: „Ki-be jártunk egymás szívébe, kísérték minden rezdülésemet, ismertek, hittek nekem, hogy holnap is ott leszek a számukra, ha kellett, figyelmeztettek, és ha eltört bennem valami, segítettek összesöpörni a törmelékeket... Úgy társalogtam velük, mintha önmagammal szóltam volna.”

 

– Napjainkban – legalábbis külföldön – a könyvkiadást megelőzi egy komoly piackutatói és elemzői munka. Ön ennek a szakterületnek az egyik hazai nagymestere. Eddigi sikereinek alapja a piackutatás alapú marketing, amivel pontosan bemérhető az adott célcsoport. Mennyire tudja hasznosítani ez irányú tudását a könyvkiadás terén? Mit hoztak a felmérések, mennyire érdekelheti az olvasókat az Angyalok pórázon témája?

 

A szakmaiság ebben a témában sem volt kikerülhető! Szerencsés helyzetben vagyok, mivel a Csak a Nőknek Női Klubban, ahol Eszterhai Katalin – minden magyarországi tartózkodásakor vendégünk – volt lehetőségünk arra, hogy megkérdezzük a közösségünket a kutyákkal kapcsolatos érzéseikről tapasztalataikról. Minden válaszadó, még az is, akinek nincs kutyája többségében pozitív élményekhez, érzésekhez kapcsolja a kutyatartást. Különös tapasztalat, hogy többen összefüggést látnak a választott kutyafajták és a gazdik személyisége között, már-már hasonlóságot is vélnek felfedezni.

 

– A könyvek sikeres piacra juttatásának egyik, nem elhanyagolható része a marketing. Úgy tudom, még az előkészületek zajlanak a kutyusok naplójával kapcsolatban, de ön már több tévé, rádió, újság interjút szervezett az írónő számára rövid magyarországi tartózkodása során. Mennyire tartja a könyvkiadás fontos, szinte elengedhetetlen részének ezeket az eseményeket?  Gondolom, az írónő kiváló alany ehhez. Önnek erről mi a véleménye?

 

– Az olvasási szokások megváltozásával, háttérbeszorulásával, még fontosabb szerepet kap az ismertség, a kommunikáció. Napjainkban a social media és médiumok adta lehetőségeket nem kihasználni öngyilkosság. Jelen esetben extra kihívást érzek abban, hogy egy ilyen szeretettel teli, minőségi témát segítsek, menedzseljek. Misszióm, hogy a sok negatív és felszínes tartalom közé, végre pozitív, valódi értékeket adó beszélgetéseket csempésszek. Jelen esetben Eszterhai Katalin személye garantálja mindezt prémium minőségben. Az „illúziók, álmok, titkok és remények gyűjteménye” pedig korhatártalanul szól mindazoknak, akiknek a kutyatartással kapcsolatban bármilyen élményük van, volt, lesz.

 

– Végezetül, kiknek ajánlja a könyvet?

 

Ajánlom ezt a könyvet mindazoknak, akik szívesen töltekeznek az illúziók, álmok, titkok és remények gyűjteményéből. Azoknak, akik értik és hiszik, hogy négylábú barátaink egyben „angyalok pórázon”.…És azoknak is, akik mindenre egyelőre csak vágyakoznak.
Tobak Viktória

 

Előző

Csábító "bőrillat"...

Következő

A múlt üzenetei...

Kövess minket!