2024. Június 19. | Gyárfás
Előző

Rebekka Bakken, a szenvedélyes outsider...

Következő

Emlékezzünk!...

Melodikus death metal

 Elize Ryd

Nem vitás, hogy Göteborg lett az utóbbi években a heavy metal és a „melodikus death metal” szülőhelye. A „melodikus death metal” népszerűségét az 1990-es évek közepén az  In Flames, az At the Gates, illetve a Dark Tranquillity albumai indították el, de a műfaj létrejöttében kulcsfontosságú szerepet vállalt a brit Carcass zenekar is, ami különleges, egyedi hangzásával rövid időn belül a melodeath irányzat úttörőjévé vált. A sort azóta új lelkes zenészek folytatják, közülük pedig kiemelkedik az Amaranthe, aki a rockzenészeket teljesen megosztotta.

 

A különleges, forradalmi banda teljesen egyedi a metal-színtéren, hiszen rendkívül hatékonyan egyesíti magában a rock/metal világ stílusjegyeit a popzenével és az elektronikus témákkal. Egészen egyedi a három énekes jelenléte: egy tiszta női, egy északi tiszta férfi, és egy torzított (hörgős) férfi vokállal is találkozunk dalaikban, és ezek nagyon hatásosan alkotnak kerek egész tételeket.

 

Az Amaranthe Göteborgban alakult az Avalanche nevű félig svéd, félig finn együttesből, amelyet Jake E. Lundberg énekes és Olof Morck gitáros/billentyűs alapított 2008-ban, Kezdetben az együttes nem volt túl népszerű, elmaradtak a sikerek.

 

A Nightwish, a Xandria, az Epica (akinek énekesnője Elize Ryd, az Amaranthe énekesnőjének legjobb barátnője) és a Within Temptation jó példák arra, hogy a férfihangok mellett egy női hang mennyire változatossá tudja tenni a hangzást, a csapatösszetételről és a színpadi megjelenésről nem is beszélve. Ezt felismerve az Amaranthe is énekesnő után nézett.

 

Csatlakozott hozzájuk Elize Ryd énekesnő és Andy Solvestrom, aki a hörgésért felelős. Elize Ryd 3 évesen kezdett el énekelni, a zene ezután egész életében jelen volt. Művészeti iskolába járt, felmerült, hogy színésznő lesz. 2015-ben az Eurovízión is indult, ahol Daniel GIldenlöw-el, énekespárjával együtt második helyezést ért el.

 

Elize szívesen énekel más zenészekkel is, énekelt már az Epicával, a Kamelottal, de Tarja Turunen távozása után beugrott az éppen énekesnő hiányban lévő Nightwishez is. A zenekar hitvallása az egymás segítsége és megbecsülése, épp úgy, mint a zene átadása és a maximum kihozatala magukból és a zenéjükből.

 

Elizera és a bandájára jellemző az összefogás, jó példa erre az a hallatlan tisztelgés, amit a Sabatonnal és az Apocalypticával végeztek a 2019 végi turnésorozat előtt. A zenekarok a Sabaton dalait dolgozták fel, nem is akárhogy.

A csapat hangzásvilága a lágy dallamoktól a hard metal stílusig ível, a disco-s alapok pedig még több zenekedvelőnek okoznak kellemes perceket. Karrierjük kezdetén egy demót dobtak piacra, s legelső nagylemezükre 2011-ig kellett várni. Ez volt az „Amaranthe”, ami a finn és svéd listákon is előkelő helyezést ért el. Az „Amaranthine” nemcsak csodálatos, hanem mély értelmű is, a szeretetről, a szerelemről és a csodálatról szól. Lemezeiket a Universal Music Group, Spinefarm Records kiadók jelentették meg, a legújabb albumuk a „Manifest” (2020) azonban a Nuclear Blast kiadónál debütált.

 

Magyarországon több alkalommal léptek fel: legelőször 2013-ban koncerteztek a „The Nexus” című albumuk megjelenésekor, a legendás finn power metal együttes, a usStratovari vendégeként, másodszor 2015-ben járták meg hazánkat a „Massive Addictive” (2014) megjelenése után. 2016-ban harmadszor is eljutottak Magyarországra, ekkor az új albumukat népszerűsítették. 2017 októberében negyedszer is koncerteztek itthon, ekkor a népszerű Eluveitie vendégeként a „Maximalism” (2016) albumuk prezentálásaként. Utoljára – eddig – 2020-ban léptek fel hazai színpadon.

 

Időközben változás is történt a zenekar életében, Jake E helyét 2017-ben Nils Molin a „Dynazty” zenekar frontembere vette át. A hangzás azonban szerencsére nem változott és a Helix” című 2018-as lemezük is szép sikereket ért el. Legújabb lemezük a „Manifest” 2020 őszén jelent meg, amelyet ezúttal is aranylemezes lett.
Lukács Nikolett

Előző

Rebekka Bakken, a szenvedélyes outsider...

Következő

Emlékezzünk!...

Kövess minket!