2024. Április 19. | Emma
Előző

Kutyabolondok – Kozák Luca, olimpikon...

Következő

Kutyabolondok – Eszterhai Katalin...

Kutyabolondok – Bódy Magdi

Ezúttal olyan riportalanyokat kerestünk meg, akikről köztudott, hogy nem igazán tudják elképzelni életüket négylábú társak nélkül. Ezen a héten egy olyan énekesnő válaszolt kérdéseinkre, akinek amellett, hogy az életét egész kislány kora óta a zene tölti be, a kutyusaihoz is mély és szoros kapcsolat köti.  Olvassák hát Bódy Magdi, énekesnő válaszait.

 

–  Hány éves korában volt az első kutyusa?

 

 – Bár már egész kislány korom óta rajongok a kutyákért, mégis az első saját kutyámra egészen 16 éves koromig kellett várnom, amikor is az első udvarlom megajándékozott egy fakó pulival, Lupival. Határtalan nagy volt az örömöm.

 

–  Ön szerint miért épp a kutyák kerülhettek ennyire közel az emberhez?

 

–  Erre nem igazán tudom a választ, de az biztos, hogy én, amióta az eszem tudom kutyabolond voltam.

 

–  Mennyire tudatosan választotta ki kutyáját/it, honnan tudta – ha tudta –, hogy milyen fajta, milyen típus illik önhöz?

 

Az Magyar Rádió-és Televízió Gyermekkórusának a tagja voltam. Velük számos országban léptünk fel, többek között Japánba is eljutottunk. A Japán koncert turné során láttam meg egy pici, fehér máltai selyemkutyát. Azonnal éreztem, hogy ez a fajta illik hozzám! Még évekig kellett várnom, hogy nekem is legyen egy ilyen kutyusom. Már felnőttként, New Yorkban mentettem meg egy Iggy Pup nevű máltai kutyát, akit ki akartak dobni az 50. emeletről. Amikor ezt megtudtam, azonnal magamhoz vettem, s Iggy után lett egy Mimi, Lilili és a jelenlegi kutyusom Pipi.  

 

–  Jelenleg hányadik kutyája van? Milyen fajtájú – amennyiben fontos, hogy fajkutya legyen –, és honnan szerezte be?

 

Öt kutyám volt eddig, mind máltai selyem, mivel ők nem csak szépek, de rendkívül játékosak és ügyesek. Pontosítok, mert a második házasságom alatt volt egy border collie kutyám is, bár, ha jobban belegondolok, ő inkább a férjemé volt.

 

–   Mit tanított önnek a kutyája?

 

 – A kutyák a legjobb tanítómesterek, sok mindent tanultam tőlük, de legfőképpen a szeretetet. Édesanyámmal mindig jó volt a kapcsolatom, de amikor Iggyvel hazajöttünk Budapestre, feltűnt, hogy anyukámmal még jobban ki tudtuk mutatni az egymás iránti érzelmeinket, még erősebb lett az addig is szoros kapcsolatunk. És ezt a kutyusnak köszönhetjük! Ő mutatta meg, hogy mi is a feltétel nélküli szeretet.

 

– Ön szerint mit jelent a felelős kutyatartás?

 

 – Az biztos, hogy a kutyatartás felelősséggel is jár. Bármilyen az idő minden nap háromszor meg kell sétáltatni, ami megjegyzem az én kondimnak is jót tesz. Gondoskodni kell a minőségi kutyakajákról, és persze sok-sok szeretetet kell nyújtani.

 

–  Azt mondják, hogy a kutya és gazdája egy idő után hasonlítani kezd egymásra. Hogy van az önöknél?

 

Mivel számomra Pipi a legszebb, remélem, hasonlítok rá!

 

– Az ember a kutyájával mindent meg tud beszélni. Ön is meg szokta vitatni kutyusával a fontosabb dolgait? Mennyire kap választ? Hogyan értik meg egymást?

 

– Bevallom, sokat beszélgetek Pipivel. Többször előfordult, hogy csak gondolatban szóltam hozzá, de ő megérezte és odajött hozzám! Mindig erősen a szemébe nézek, ilyenkor látom, hogy mindent ért. Elárulja a nézése, olyan ő, mint egy igaz barátnő!

 

– Kutyásnak lenni életforma. Mennyire borította fel életét, hogy kutyatulajdonossá vált?

 

– Én már nem tudok kutya nélkül élni! Mivel nagyon sokat jelent számomra, így nem érzem, hogy felborította volna az életem. Számomra minden természetes vele kapcsolatban, nem megterhelő, nem kötelességtudatból, hanem szeretetből töltöm vele a mindennapokat.

 

– Mennyire ért egyet Cesar Millan falkaelvével, amely a dominanciát hangsúlyozza, azt, hogy meg kell mutatni, ki az úr a háznál?

 

– Nagyon fontosnak tartom, hogy már pici korában tanulja meg, hogy ki a főnők! Ha nehéz is, de a gazdinak is meg kell tanulni nemet mondani. Az én kutyusom ezt tudja és nagyon boldog vele!

 

– Sokan családtagként, néha kisgyermekként tekintenek kutyájukra, Ön szerint helyes, ha szinte emberként kezeljük a kutyát? Kellenek a határok?

 

– Igen, kellenek határok, vannak dolgok, amit már kis korukban meg kell tanulniuk. Ez abszulút fontos, mert ezeknek a hiányában a fejünkre nőnek.

 

– Ön szerint van neveletlen kutya, vagy inkább neveletlen a gazdi?

 

– Háát… hallottam már ilyen kutyusokról, sajnos léteznek.

 

UTÁNAJÁRTUNK

Bódy Magdi – 50 év jubileumi koncert

A művésznő jubileumi koncertje 2021. november 24-én este 20.00 órakor lesz a Müpában.

 

KÖZREMŰKÖDŐK

Ex Generál: Révész Sándor – ének, Karácsony János – gitár-ének, Novai Gábor– basszusgitár, Várkonyi Mátyás– billentyűs hangszerek, Póta András – dobok, Ákos István – akkordgitár

Mikrolied: Várszegi Éva, Selényi Hédi, Szigeti Edit

Studió 11

Freedom zenekar

Vendégművészek: Szakcsi Lakatos Béla, Marsai Gábor, Baktai Anikó

 

 

Előző

Kutyabolondok – Kozák Luca, olimpikon...

Következő

Kutyabolondok – Eszterhai Katalin...

Kövess minket!