2024. Július 21. | Dániel, Daniella
Előző

Megérkezett az új LUNA 4 kollekció...

Következő

Valóban csodaszer a kollagén?...

A kollagéntermelés hatékony növelése

Manapság a kollagénről sokat hallhatunk és olvashatunk, hiszen rengeteg jótékony hatása van a szervezetre. A hatékony kollegéntermelés növeléséről Szabó Noémi, kozmetikust, a Herbiovit kozmetikai szakértőjét kérdeztük.

 

A kollagén egy vázfehérje, a sejtek egyik alapvető alkotóeleme, ami a szöveteket rugalmasan köti össze és szervezetünk magától képes előállítani. Segít feszesen tartani a bőrt, természetes módon bomlik le és termelődik újra, idővel azonban egyre kevesebb termelődik, ezért lesznek lazábbak, kevésbé feszesek kötőszövetek, ezáltal a bőr is.

 

Hozzájárul a mozgásszervrendszer épségéhez és támogatja az izmok, ízületek egészséges működését is. Íme, négy módszer arra hogyan óvhatjuk meg vagy növelhetjük a szervezetünkben lévő kollagén mennyiséget – szakértő tippjeivel.

 

A kollagén pótlásával nem csak a bőr öregedésének lassítása a cél, hanem egészségügyi szempontból is fontos elem. A kollagéntermelés lassulási folyamata körülbelül 20 éves kor után kezdődik és úgy 60 éves korral le is áll. 

 

Milyen jelei vannak, ha a kollagéntermelés már nem a régi, és mit tehetünk ellene?

A tápanyagszegény táplálkozás, a dohányzás és a túlzott UV sugárzás is csökkenti a kollagéntermelést. Ha pedig szervezetünkben csökken az említett vázfehérje, kevésbé rugalmas lesz a bőr, az arc egyes területein finomráncok alakulnak ki, idővel a ráncok mélysége nő, a bőrön az ejtett sebek pedig lassabban gyógyulhatnak.

 

A kollagéntermelést és a meglévő kollagén mennyiséget számos módon növelhetjük és/vagy óvhatjuk, íme, néhány tipp:

 

1., Fényvédelem és antioxidánsok

Vigyázzunk a már meglévő kollagén mennyisége a szervezetünkben, azaz lassítsuk a lebomlást. Ezt leginkább megelőzéssel tudjuk tenni mindennapi fényvédelemmel és antioxidánsok használatával.

 

2., Szérumok, krémek

A kollagén molekula nagyságából adódóan (500 daltonnál nagyobb) nem képes a bőr mélyebb rétegeibe beszívódni, tehát nem fog tudni ott érvényesülni, ahol kellene, ezért ne kollagénes krémet vásároljunk erre a célra. „A kollagénnek a bőrfelszínen egyedül hidratáló hatása tud lenni, mert a bőrfelszínen felületet képez, így kevésbé tud elpárologni bőrünkből a víz. Helyette olyan szérumot vagy krémet érdemes választani, amiben olyan hatóanyagok vannak, amelyek képesek mélyebbre hatolni és serkentik a természetes kollagén szintézist a bőrben. Ilyen például a C-vitamin, a retinol és retinol származékok, a glikolsav és a peptidek” – mondja Szabó Noémi

 

3., Kozmetikai kezelés

Ha kozmetikus, akkor először biztosan a fájdalmas, nyomkodó-tisztító kezelés jut a legtöbb ember eszébe. Ez a kezelés is nagyon fontos, hiszen szebb bőrképet kapunk általa, valamint a mitesszerek eltávolításával a hatóanyagok is sokkal jobban tudnak beszívódni, érvényesülni. Emellett azonban nagy hangsúlyt kapnak már a bőrfeszesítő, bőrállapot javító és öregedés lassításra kifejlesztett kezelések. Ilyenkor a kozmetikus nem csupán hidratáló hatóanyagokat használ, hanem a fent említett kollagén termelést serkentőeket is, valamint kiegészíti egy kozmetikai masszázzsal.

 

A kozmetikai masszázs hatásai:

– az öregedést lassítja, a sejtek, rostok képződése felgyorsul (kollagéntermelés serkentés!)

– feszesebbé, tónusosabbá válik a petyhüdt bőr

– az elhalt hámsejtek gyorsabban válnak le

– a bőr hőmérséklete nő, az erek kitágulnak, így a salakanyagok, bomlástermékek elszállítása felgyorsul

– a tápanyagok felszívódása is javul

– a szeborreás bőr állapota javul, mivel hatására a faggyúmirigyek által termelt faggyú kiürülése folyamatos

– a sápadt, fakó bőrt életre kelti, mert a melegebb szövetek között az érfalak kitágulnak, oxigéndússá válnak a sejtek

 

4., Fogyasszuk italpor vagy kapszula formájában

A krémekkel ellentétben kapszula vagy italpor formájában a kollagén sokkal hatékonyabb lehet a szervezetünkben. A legjobb, ha C-vitaminnal együtt fogyasztjuk, mert úgy könnyebben képes felszívódni és beépülni. Arra azonban érdemes figyelnünk, hogy hidrolizált kollagén legyen. A kollagén 3 aminosav láncból áll, míg a hidrolizálás során kisebb, pár aminosav láncból álló fehérjék keletkeznek (ezek a kollagén peptidek). Erre a könnyen emészthetőség miatt van szükség, hogy a vérárammal emésztés után azonnal eljusson a szükséges helyekre. Minél kisebb a molekula tömege, annál jobban hasznosul. A hal, a marha és a sertés kollagének közül a hal kollagén peptidnek a legkisebb a peptid mérete. Az ajánlott napi adag 2000-2500 mg, de egyes felmerülő problémák esetén lehet emelni is.

 

Előző

Megérkezett az új LUNA 4 kollekció...

Következő

Valóban csodaszer a kollagén?...

Kövess minket!