2024. Július 21. | Dániel, Daniella
Előző

„A fény városa”– Az én Mátész...

Következő

Vidéken újrakezdők – van, akinek be...

Nagyvárosok bűvöletében – Amsterdam

Amsterdam csodálatos kultúrával, hihetetlen éjszakai élettel, világszínvonalú múzeumokkal és történelmi gyöngyszemekkel teli város, amelyet nem szabad kihagyni, ha európai városlátogatásokat tervezünk.

 

Amszterdam olyan város, amely ünnepli az egyéniséget, bátorítja a furcsaságokat és gyönyörködik a másságban. Hosszú történelme gazdag és lázadó. A 17. század dicsőséges napjai, az 1800-as évek über-kozmoszai, az 1960-as évek ellenkultúra-robbanása – mind-mind nyomot hagytak a városon és lakóin.  

 

Amszterdam jelenleg egy új aranykort mondhat magáénak – galériák, pazar üzletek, díjnyertes éttermek, hipszterkávézók, ritka virágokkal teli kertek, merész építészeti megoldások. A Negen Straatjes keresztbe-kasul futó sikátoraiban funky üzletek, a Jordaan nyugati részén új galériák, a Museumplein déli részén világszínvonalú múzeumok és elegáns butikok, a De Pijpben piac és további gasztronómiai paradicsom, és folyamatosan új negyedek nyílnak.

 

A városlátogatásokat általában csak pár napra, esetleg egy hosszú hétvégére tervezzük, így a sok-sok látnivaló közül csak néhányat emelünk ki, amit mindenképpen érdemes megnézni egy első amszterdami látogatás alkalmával.

 

1/ A Westerkerk vagy West Church

Az 1619-1631 között épült Westerkerk vagy West Church arról híres, hogy Amszterdam legnagyobb és legnépszerűbb protestáns temploma, a múltban még királyi esküvőknek is otthont adott. Harangtornya – a Westerkerk Tower –a mai napig Amszterdam büszkesége, sokan a város jelképének tekintik. Erkélyéről egyedülálló kilátás nyílik a városra. A templomban mai napig is minden vasárnap 10.30-kor istentiszteletet tartanak, sőt gyakran klasszikus zenei koncerteknek is a helyszíne, ami a templom kivételes akusztikájával figyelemre méltó.

 

A Westerkerk arról is híres, hogy az ismert holland festő, Rembrandt temetkezési helye, aki élete végén a közelben, a Rozengracht 184-ben lakott. Amikor 1669-ben meghalt, Rembrandt olyan szegény volt, hogy egy jelöletlen templomi sírba temették, több más emberrel együtt, ahol emberi maradványokat csak 20 évig temettek el, annak érdekében, hogy más szegényeknek helyet csináljanak ugyanabban a sírban. Ezért Rembrandt sírjának pontos helye máig ismeretlen. A templom belsejében, a templom bal oldali hajófalán található emléktábla jelképesen jelzi Rembrandt temetkezési helyét.

 


2) Múzeumról múzeumra

 - Rijksmuseum

Az 1809-ben alapított Rijksmuseum a művészeti alkotások és régiségek hatalmas választékának ad otthont, és állítólag valamivel több mint hétmillió műtárgyat őriz, amelyek felhalmozása több száz évig tartott. Maga a Rijksmuseum is egy remekmű. A gyűjteményt egy lenyűgöző épületben mutatják be, csodálatos belső kialakítással. A 80 galériában 8000 tárgy mesél a holland művészet és történelem 800 évéről, a középkortól Mondrianig. Évente több mint 2,5 millió látogató utazik végig a korszakokon, és tapasztalja meg a szépség és az időérzékelés érzését. Az épületben található könyvtárban több mint 35 000 könyv található.

 

 - Van Gogh Múzeum

Ha Vincent Van Gogh festményeinek legnagyobb gyűjteményét szeretné látni, akkor mindenképpen el kell látogatni a festőről elnevezett múzeumba. Több mint 200 festmény, valamint rajzok és levelek találhatók itt, amelyek a 19. századi – napjaink egyik legmegbecsültebb – művészhez tartoztak.

 

 - Anne Frank Múzeum

Az egykori otthon –ahol Anne Frank és családja a második világháború nagy részében bujkált – maradandó emléket állít a zsidók és a kisebbségek barbár és embertelen üldözésének. Az otthont mára múzeummá alakították át, és szinte olyan, mint amilyen Anne Frank idejében lehetett. Tegyen egy sétát a megható múzeumban, amely az elfogadást és az egyenlőséget vallja mindenki számára.

 

3) Királyi Palota

A palota a XVII. századból származó legnagyobb és legrangosabb épület, így Hollandia egyik legfontosabb műemléke . A palota az ókori Róma építészetének tükrében épült, pazar és díszes, és lenyűgözően szép . A Királyi Palota Willem-Alexander király hivatalos fogadópalotája, de rendre megnyílik a nagyközönség előtt is.

 

 

4) Vöröslámpás negyed

Amszterdam a külföldiek számára talán a vöröslámpás negyedéről, a marihuánás kávézókról, a bordélyházakról, a peepshow-ról,  szexshopokról, sztriptízklubokról, a szexszínházakról, valamint a festői csatornáiról híres.  Azonban a negyed nem csak a prostitúcióról és a kávézókról szól, a fentieken kívül van néhány kulturális tevékenység is, mint például a Prostitúciós Múzeum, az Erotikus Múzeum vagy a Cannabis Múzeum és egyéb látnivalók is várják a turistákat. 

 

Valószínűleg a legismertebb az építészeti szépségű Oude Kerk. De mivel az RLD (Red Lamp District) Amszterdam város történelmi központjában található, számos érdekes látnivalót foglal magába. Ilyen például az amszterdami börtön, a Madame Tussauds viaszfigurák, a Body Worlds, ahol emberi testeket boncolnak, vagy a Rembrandt-ház.  És ellentétben azzal, amit sokan gondolnak, az amszterdami vöröslámpás negyednek nagyon barátságos a hangulata, és nem is olyan veszélyes, mint régen.

 

Azonban a füstös, nyugodt kannabiszozó helyeknek a sorsa hamarosan megváltozhat, mert a városvezetés meg akarja tiltani a turistáknak, hogy ezeket látogassák. Azt szeretnék, hogy ezek a helyek kizárólag a hollandok számára legyenek elérhetőek.

 

 


5) Amszterdam csatornái

Amszterdam a világ legvizesebb városa. A város 19 kilométer hosszan, a tengerig húzódó csatornái és a mai napig működő kikötői a város területének egynegyedét töltik ki. A 17. századi csatornaövezet 2011-ben felkerült az UNESCO világörökségi listájára, és a város középkori központja jelenleg is átfogó felújítás alatt áll. Minden csatornán történelmi, fontos vagy érdekes látnivalók találhatók. Az amszterdami csatorna-sétahajózás az ország legnépszerűbb turisztikai attrakciója. Leghíresebb csatornái:

 

 - Herengracht (Úriemberek csatornája)

Az Úriemberek csatornáját Amszterdam legfontosabb csatornájának tartják. A 17. században a város leggazdagabb kereskedői, polgármesterei és legbefolyásosabb régensei ezen a csatornán laktak. A Holland Nyugat-indiai Társaság székhelye is itt volt. Az Úri csatornán lévő cím ma is presztízsnek számít. Amszterdam polgármesterének hivatalos rezidenciája ezen a csatornán található, az 502-es számú házban.

 

 - Keizersgracht (Császári csatorna)

A Császár csatorna a város három fő csatornája közül a középső. Nevét Maximillian osztrák császárról kapta. A csatorna 31 méter széles, ezzel a városközpont legszélesebb csatornája. Ennek a csatornának az ásását 1612-ben kezdték el, az Úri csatornával és a Hercegi csatornával egy időben. Eredetileg egy széles, víz nélküli körutat terveztek ide, de a leendő lakók azt szerették volna, ha a házaik előtt csatorna lenne, hogy csónakkal is elérhessék a házukat.

 

 - Prinsengracht (Hercegi csatorna)

Az amszterdami három fő csatorna közül ez a legkülső. Ez a három csatorna együttesen alkotja a város „negyedik kiépítését”, egy 1612-ben megkezdett és 50 évvel később befejezett bővítési projektet. Ennek köszönhetően a város négyszer akkora lett, mint a projekt megkezdésekor volt. A 17. században a város lakossága 50 000-ről 200 000-re nőtt, amivel Amszterdam a világ 3. legnagyobb városává vált London és Párizs után.

 

 

Előző

„A fény városa”– Az én Mátész...

Következő

Vidéken újrakezdők – van, akinek be...

Kövess minket!