2024. Május 20. | Bernát, Felícia
Előző

Vízilovak paradicsoma – St. Lucia...

Következő

Dél-Afrika – Durban...

Múlt a jelenben – Oyster Box

Bár gondolataim már a St.Luciában megélt élményeim körül forognak, ennek ellenére időzzünk még egy kicsit Unhlanga Rockson. Ott tartózkodásom utolsó napján egy kávéra tértem be az Indiai-óceán partján épült Oyster Box Hotel teraszára, de a bájosan elegáns szálloda annyira elbűvölt, hogy – idő híján – Dél-afrikai tudósítónkat kértem meg, vegye górcső alá a hotelt és ossza meg velünk az ott látottakat. Következzék tehát Fábián Gabriella írása.

 

„ Nagy örömmel teszek eleget a felkérésnek, mivel nekem is ez az elegáns, öt csillagos hotel a kedvencem. Az elmúlt években sokszor tértem be barátaimmal, Magyarországról érkezett látogatókkal az aranyszínű homokos partszakaszra épült, buja szubtrópusi növényzettel, pálmafákkal, egzotikus színes virágokkal övezet épületbe. Ebbe az igazán romantikusnak mondható környezetbe tökéletesen simul a gyarmati stílusú Oyster Box Hotel, amely legszebb gyöngyszeme a városnak.

 

A szálloda a Világítótorony utca 2. szám alatt érhető el, közvetlen az óceán partján. Az utca elnevezése nem véletlen, hiszen itt található a környezetétől piros-fehér színeivel kiemelkedő világítótorony, amely jól látható a szálloda teraszáról és a szikrázóan kék óceánra néző szobákból.

 

Mostani látogatásom hangulatát a parkolóban élelmet kereső népes szürke színű vervet majom család alapozta meg, akik betyárok módjára portyáztak, majd zsákmányukkal eltűntek a fák ágai között. A hotel bejáratánál a személyzet a viktoriánus korszakot idéző egyenruhában, kalapban és széles mosollyal fogadja az érkezőt. Aki belép a bejárati ajtón egy időutazás részesévé válik, a hely varázsa mindenkit magával ragad.

 

Kezdjük időutazásunkat azzal, hogy felidézzük a kezdeteket. Umhlanga Rocks anno a cukornád ültetvényes, cukormágnás Sir Marshall Campbell  birtokának része volt. A „The Oyster"nevű strandházat 1863-ban burmai keményfából, vasból és betonból készítették, eredetileg navigációs célokat látott el a kikötő részére. A házat 1952-ben Ken O'Connornak és nővérének, Kay O'Connornak adták el, akik étteremmé alakították át és egy teakert is  helyet kapott benne, amely a helyiek körében nagyon népszerű volt.

 

Két évre rá már hotel szobákat is kialakítottak, s onnantól kezdve sokan jöttek ide pihenni. A hotel személyzete a tenger gyümölcsei kínálatában vadon élő osztriga betakarításával foglalkozott. Ha az étteremben a vendég osztrigát rendelt, a pincérek a kövek felé rohantak, hogy kiválasszák a legjobb  osztrigát, és azt tálalták fel frissen a vendégeknek. Megjegyzem, nagy apály idején most is lehet látni, ahogy leszedik a kövekről az osztrigát, amit aztán hálókban gyűjtenek össze.

 

A hotel 2006-ban került az új tulajdonosokhoz - Stanley és Bea Tollman (a Red Carnation Hotels alapítója és elnöke) -, akik különösen odafigyeltek arra, hogy megmaradjanak a régi értékek a 21. századi modern technológia mellett. A 2009. október 1-én újra megnyitott Oyster Box Hotel immáron megújult energiával és tökéletes harmóniával várja a vendégeket.

 

A harmónia és a nyugalom engem már abban a pillanatban megérint, amikor belépek az előcsarnokba. A sikkes koloniál stílusú enteriőrben jól megfér az alapanyagok sokszínűsége, a színek és formák kavalkádja. Liliom illata kering a levegőben, cserepes fehér orchideák nyílnak az üveg asztalon. A szemet szinte vonzza a lépcsőnél lévő, vörös színű flamingó virág kompozíció, amelyet hatalmas nagy ananászra formáztak. Békésen alszik a kanapén egy cirmos kandúr, neve Skabenga, aki a hotel állandó lakosa, a személyzethez tartozik, még e-mail címe is van.

 

Az előcsarnokban régi fekete-fehér padló csempén járok, kovácsoltvas korlát díszítés követi a lépcső vonalát. Kézzel festett kerámia lapokból kirakott virágcsendélet fotók a falon. A kanapék, fotelek mögött romantikus festmények, gobelinek díszítik a falat  Az Óceán teraszon friss kávé illata kering a levegőben, a vendégek többsége még most reggelizik a piros-fehér napernyők alatt. A medencénél feltárul a szinte karnyújtásnyira álló világítótorony, háttérben az Indiai-óceánnal. A párás levegőben már erősen érződik  az óceán illata. Ezen a ponton olyan csodaszép a látvány, mint egy megelevenedett képeslap. 

 

A jelenlegi szálloda 86 fényűző szobával és lakosztállyal, valamint egy pompás elnöki lakosztállyal rendelkezik, amelyek mindegyike egyedülállóan van berendezve. Ragyogó éttermei, grill és salátabárjai a legfrissebb szezonális alapanyagokból készült salátákkal, hihetetlen steakekkel, híres curry menükkel, no meg az elmaradhatatlan osztrigával kényezteti a betérők íz bimbóit. Ötórai tea idején fantasztikus süti költemények és aromás teák várják a hotel lakókat. A második szinten egy éjszakai bár lélegzetelállító panorámával hívogatja a vendégeket, a zenét szeretőknek pedig Dél-afrikai zenészek jazz játéka okoz feledhetetlen élményt.  

 

Méltóságot és nyugalmat sugalló könyvtárszoba és mozi terem is található a hotelben, de természetesen nem feledkeztek meg a ma már elengedhetetlen wellness szolgáltatásokról sem, ahol képzett terapeuták holisztikus elvekre összpontosítva az ókori bölcsességet ötvözik a modern szaktudással.

 

Búcsúzóul megállok a hotel hírességek falánál, ahol látható, hogy számtalan világsztár lakott már itt. Csak néhány név: Nelson Mandela, Sean Penn, Bill Gates, Harry herceg, Putyin, Pet Shop Boys, Albert herceg és Charlene hercegnő, Sir Elton John, Princess Anne, Kenny Babyface és Toni Braxton, Khloe Kardashian, Javier Bardem és Penelope Cruz, Charlize Theron, John Legend, Chris de Burgh, Sigourney Weaver …

 

Úgy érzem a jelenben tettem látogatást, de a múlt emlékei között sétáltam.”

Fotó: Fábián Gabriella, Hotel Oyster Box

 

Előző

Vízilovak paradicsoma – St. Lucia...

Következő

Dél-Afrika – Durban...

Kövess minket!