2024. Május 24. | Eszter, Eliza
Előző

Japán otthonom – Kóbe...

Következő

Costa Blanca gyöngyszeme – Benidorm...

Édesvízi mediterrán Zánkán

Előrehozták a Káli-medence kapuját: a Tenger-szem panzió varázslatos környezetben 

várja (nem csak) a lovas életforma szerelmeseit.

 

Az országban elsőként hoztak létre olyan pihenőpontot, ahol megoldott a lovak elhelyezése is (azon tűnődtem, vajon a bed & breakfast meghatározás rájuk is vonatkozik?) - a Tenger-szem Panzió, Bisztró és Lovasudvar igazi szerelem-projekt, aprólékos gondossággal felújított szálláshely, saját épített tóval, kis vízeséssel.

 

A hely Zánka Felvidék felőli felső részén található, egyik irányba rálátással a Balatonra, másik irányba rálátással a Balaton-felvidék dombjaira, hatalmas terülten, gyönyörű zavartalan környezetben. A rusztikus vendégváró talán két legnagyobb attrakciója az istállók-lovak-karámok, valamint egy szinte mesebeli, hatalmas fürdőtó. A családias hangulatú nem pontos jelző, mert a szokásos családias hangulatnál ez sokkal melegebb és barátságosabb.

 

A minapi megnyitón lovas programokkal, kreatív játékokkal, ízletes ételekkel, helyi borokkal várták a helyszínre látogatókat – a tervek szerint később filmvetítéseknek, kisebb koncerteknek is helyt adó „pajtaszínpadon” pedig fellépett a standupos Aranyosi Péter és a legjobb élőzenés hagyományokat őrző Bluestone zenekar is.

 

Na, jó, mondhatnánk, most, a járvány utáni időszakban minden szem a Balatonra figyel, de ez a történet jóval korábbra nyúlik vissza. Volt egy szakember, akinek az állam azt adta feladatul, hogy építészeti örökségünket védje, illetve az új projekteknél mindezt gondosan felügyelje. Mondjuk Sághi Attila feladata a Liget Budapest Projekt esetében sem volt egyszerű, ám ehelyütt végre politikai háttérzaj nélkül azt építhette fel az elhanyagolt hajdani birtokból, amit lovas elkötelezettségű négy lányának anno megígért, ráadásul a helyiek is elfogadtak.

 

Mindezt úgy, hogy a természetet a legkevésbé terhelje, a környékbelieket munkával lássa el, s helyi gazdák termékeit kínálja a szándékosan családiasra méretezett panzióban, mely a tervek szerint október végéig fogad vendégeket – többek között kontinentális vagy à la carte (akár vegetáriánus) reggelivel, wifivel, illetve finoman adagolt közösségi programokkal. Aranyosi Péter úgy fejezte be a műsorát, hogy felajánlotta az ő szavaival „humoristasimogatót” – ami lényegében a közös szelfizést jelenti -, én ezt a Tenger-szem esetében „léleksimogatóra” módosítanám.

 

Az együtt és külön (el)tölthető szabadidők tekintetében a Káli-medence hangulatát szinte a Balaton partra (strand 1 km, Hegyestű vulkanikus látványosságai 2 km, ami bicajjal is bírható) kihozni zseniális ötletnek tűnik, ám a tulajdonos szerint még várhatók bővítések, fejlesztések, ezekről azonban többet még nem árult el. A már most tapasztalható jó ízlés és kedvesség mindenesetre ígéretes alkotóelemnek tűnnek…

Tóth Gábor Ákos, fotók: archív és a szerző

Előző

Japán otthonom – Kóbe...

Következő

Costa Blanca gyöngyszeme – Benidorm...

Kövess minket!