2024. Július 22. | Magdolna

Kézműves aranyórát kapott a veterán

Idén is káprázatos fináléval zárult a világ legexkluzívabb, történelmi járműkülönlegességeket felvonultató ünnepsége a Comói-tó partján.

 

Épp hogy csak elhagyták az exkluzív veteránok a Balaton partját, máris egy újabb vörös szőnyegen mutatathatták meg magukat az elmúlt hétvégén. A füredi esemény „idősebb testvérének” tekinthető Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2023 lélegzetelállító három napot varázsolt a festői szépségű Comói-tó partjára. A történelmi járműkülönlegességek magával ragadó szépségversenyének idén is a Grand Hotel Villa d’Este luxusszálloda parkja adott otthont. Az eseményen a megannyi rajongó és a számtalan meghívott vendég mellett a nemzetközi sajtó elismert képviselői is tiszteletüket tették. A szépségverseny zsűrije nyolc kategóriában hirdetett aranyérmest, majd végül a május 19-21. közötti hétvége abszolút győztesét is kiválasztottam

 

A történelmi járműkülönlegességek idei szépségversenyét a J. Gurney Nutting & Company Ltd. brit karosszériaépítő manufaktúra 1935-ben elkészített luxusautója, a Duesenberg SJ Speedster nyerte. Büszke tulajdonosa, William Lyon a vasárnapi gála fénypontjaként vehette át a hétvége legfényesebb trófeájaként ragyogó „BMW Group Trophy – Best of Show” elismerést. A díjat Helmut Käs, a BMW Group Classic igazgatója és a Concorso d'Eleganza Villa d'Este elnöke, valamint Wilhelm Schmid, az A. Lange & Söhne óramanufaktúra vezérigazgatója adta át a színpadon. A fényes trófea mellett a győztes az A. Lange & Söhne egyedi, 18 karátos fehéraranyból készült 1815 CHRONOGRAPH modelljét is megkapta.

 

A Duesenberg luxusautót Gary Cooper, Clark Gable, Greta Garbo, James Cagney és számos más sztár is vezette az 1930-as években, nem is beszélve Jay Gatsby-ről „A nagy Gatsby” című remake-ben. A modellt építő manufaktúra alapítói, Fred és August Düsenberg 1880-ban vándoroltak ki a németországi Vesztfáliából az Egyesült Államokba, ahol motorsport-sikereikkel pillanatok alatt hírnevet szereztek maguknak. A Duesenberg luxusautók – immár „ue” betűkkel írva – magabiztosan foglalták el az autópiac csúcsán a kisszériában készített exkluzív modellek trónját, amelynek éke az 1932-ben elkészített, extravagáns SJ modell volt. A kompresszorral felvértezett autó 320 lóereje mintegy 220 km/órás végsebesség elérését tette lehetővé, amellyel párhuzamosan a Duesenberg luxusautók a négy keréken kínált minőség abszolút szinonimájává értek.

 

A Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2023 közönségdíját a Pininfarina/Scaglietti elegáns karosszériamunkáját viselő, 1961-es Ferrari 250 GT Spyder California hódította el. Tulajdonosa, Jonathan Hui ezzel elnyerte a „Coppa d’Oro Villa d’Este” trófeát.

 

A világ legexkluzívabb, történelmi járműkülönlegességeket felvonultató ünnepségének idei felvonásán első ízben adták át a legszebb motorhangot elismerő „Trofeo Il Canto del Motore” díjat: a kitüntetést napjaink egyik legnagyszerűbb tenorja, Jonas Kaufmann adta át a belga Christophe Count d’Ansembourg-nak és 1970-es Porsche 917 K sportautójának.

A nagyközönség idén végre ismét testközelből élhette át a Comói-tó partján életre hívott eseményt. A vasárnapi fesztiválnapra idejekorán elkelt az összes belépő, így a Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2023 szervezői a szombati napra is készültek látványossággal, a müncheni gyökerekkel rendelkező autórajongók legnagyobb örömére: az Amici & Automobili – Wheels & Weisswürscht esemény részeként számos BMW klub vonultatta fel a Villa Erba szálloda területén a legkülönlegesebb bajor modelleket. A mintegy 160 darab autót több mint 6 000 érdeklődő rajongta körül.

 

A vasárnapi, hasonlóan sokszínű fesztiválnapra több mint 9 000 ember látogatott ki. A látványosságok között Yoann Bourgeois táncművész előadása, a Le Mans-i 24-órás futam százéves történetét káprázatos versenyautók mentén bemutató kiállítás és a történelmi járműkülönlegességeket felvonultató szépségverseny kategóriáinak indulói is megtalálhatók voltak.

Tóth Gábor Ákos

Kövess minket!