2024. Június 16. | Jusztin
Előző

Szabad akarat...

Következő

Jelnyelvi színházi tolmács...

Matematikától a GM konyháig

Koháriné Szabó Éva

Koháriné Szabó Éva neve nem ismeretlen a gluténérzékenyek körében. Amikor kiderült, hogy 13 éves lánya lisztérzékeny, majd kisfiáról, hogy tejfehérje-érzékeny gőzerővel vetette bele magát a gluténmentes táplálkozás világába. Elsőnek egy GM csoportot alapított, majd, létrehozta a Gluténmentes Iz-Lik nevű blogot és You Tube csatornát.

 

– Hogyan lesz egy matematika-fizika tanárból az ország egyik vezető GM csoport alapítója?

 

– Az egész egy torokgyulladással kezdődött kb. 4 évvel ezelőtt. Kényszer pihenőn voltam, így ráértem gondolkodni, hogy mi legyen az eddig összeállított GM receptjeimmel. Tudtam, hogy kell egy hely, ahol összegyűjtöm őket, hiszen nem kallódhatnak el. Tudtam, hogy egyszer a lányomnak nagy szüksége lesz a receptekre, mikor saját magának kell gondoskodnia a kenyeréről, ételeiről. Tudtam azt, hogy ezekkel a receptekkel ráadásul sok sortársamnak segíthetek. A legegyszerűbb megoldásnak akkor egy Facebook-csoport létrehozása tűnt, hiszen a legtöbb segítséget kezdő koromban én is hasonló csoportokban kaptam. A névválasztáson sem gondolkodtam túl sokáig, gyerekkori álmom egy apró boltocska volt, tele rengeteg különleges lekvárral, csokoládéval, az ajtó felett pedig a felirat: Íz-Lik.

 

Ahogy gyűltek a receptek a csoportomban, úgy jöttek folyamatosan az új tagok. Soha nem gondoltam, hogy egyszer leszünk százan, majd ezren, ma pedig már több, mint 18 000-en vagyunk. Pár hónappal a csoport indulása után a gluténérzékeny weboldalon saját rovat írására kértek fel. Ez nagyon megtisztelő volt számomra és biztos vagyok benne, hogy nagyban segített az elindulásban.

 

Még nem volt fél éves sem a csoport, mikor hosszú időre kórházba kerültem terhesen, húsz hetet töltöttem bent. A kórházi ágyból posztoltam, a férjem és a lányom sütötték a kenyeret, telefonon diktáltam a hozzávalókat, a sorrendet. A fotózás okozta számukra a legnagyobb gondot, nehezen értették meg, hogy a kenyér mellé a papucsos lábuk nem mutat jól a posztban.

 

A csoport létszáma egyre nőtt, ebben az is közrejátszott, hogy együttműködünk a Cookpad-del. Kiadtak egy gluténmentes receptes könyvet, amit mi, érintettek írtunk közösen. Ez a közös könyv kovácsolta igazán jó és egységes csapattá a csoportot.  

 

– Több száz GM recept megálmodója, mikor és hogyan került kapcsolatban a  GM életmóddal?

 

Amikor kézhez kaptuk a lányom vérvétel eredményét száműztem a lakásban található összes lisztet, glutént tartalmazó alapanyagot és belevágtam a kísérletezésbe. Én magam már egy ideje kihagytam ugyan az étrendemből a glutént, de magam miatt nem sütöttem sem péksüteményeket, sem süteményeket. Abban az időben Szarajevóban éltünk, a gluténmentes alapanyag és pláne a késztermék választék meglehetősen szerény volt. Sárának az oviban nem tudták biztosítani az étkezését, így nekem kellett gondoskodnom arról.

 

– Emlékszik, hogy mit érzett, mit gondolt. amikor megkapták a diagnózist?

 

– Lehet, hogy ez nagyon furcsán hangzik, de megkönnyebbültem. Sára a diagnózis előtti hónapokban szinte folyamatosan beteg volt, nem volt olyan hét, amit végig tudott járni az oviban. Amikor kiderült, hogy gluténérzékeny, rögtön tudtam, minden meg fog változni. Pár hét diéta után nyomtalanul elmúltak a korábban szinte rendszeres hisztik, nem jött többet elő a krupp, az asztma elleni szereket elhagytuk. Öt és fél évesen derült ki a cöliákia, ekkor mondta először Sára, hogy éhes. Innentől kezdve lett egy gyönyörű, egészséges lányunk, aki pár hónap alatt hozta be a magassága lemaradását és nem volt többet vézna, nem döntötte le a lábáról minden apró ovis vírus.

 

Akiknek GM ételeket kell fogyasztaniuk, azoknak nemcsak a bevásárlásnál, főzésnél, hanem a konyhai eszközök használatánál és az alapanyagok tárolásánál is nagyon komolyan oda kell odafigyelniük. Mi ennek az oka?

 

– Erre a kérdésre azt hiszem nagyon hosszan tudnék válaszolni, mert az egyik legfontosabb kérdésnek érzem. A bevásárlásnál a legfontosabb szabály, hogy mindig, mindent olvasni kell, pláne, ha nem jelzetten gluténmentes a termék. Ha van a terméken allergén információ, akkor el tudjuk dönteni, hogy ehetjük, vagy nem. Ha ez hiányzik a csomagolásról – mert sajnos a jogszabály nem írja kötelezően elő–, akkor mindig kérdezni kell tapasztalt diétázóktól vagy egyenesen a gyártóktól. Ha ezt kihagyjuk, könnyen belefuthatunk diétahibákba. Kezdő diétázók figyelmét érdemes mindig felhívni, hogy a boltban célszerű előre csomagolt felvágottakat, sajtokat venni, mivel ami a pultban kapható, könnyen szennyeződhet még akkor is, ha az alapvetően gluténmentes.

 

 Ha bevásároltunk, akkor még mindig nem vagyunk kész a feladattal, pláne ha van olyan családtagunk, aki nem tartja velünk együtt a diétát. Nagyon fontos minden családtagnak megtanulni, hogy gluténes kézzel, villával, késsel nem nyúlunk bele semmibe. Célszerű vajból kettőt tartani a hűtőben és egyértelműen jelezni, hogy melyik a mentes. A felvágott is okozhat gondot, ha valaki egy normál zsemlevágás után elfelejt kezet mosni. Ugyan ez vonatkozik tulajdonképpen mindenre, amit a hűtőből kiveszünk és mosás nélkül fogyasztunk. 

 

Nagyon sokan vezetnek vegyes konyhát, ehhez hatalmas rutin és odafigyelés szükséges. Célszerű először mindig a gluténmenteset elkészíteni, ezt jól elkülönítve, lefedve tárolni. A legnehezebb a sütés, hiszen a szálló liszt a legveszélyesebb, bárhova belepottyanhat. Az első gluténmentes sütés és főzés előtt mentesíteni kell a konyhát a gluténtől. A takarítás mellett meg kell vizsgálni az összes eszközt, gépet. Minden olyan fa eszközt, ami valaha érintkezhetett gluténnel, le kell cserélni. A gépeknél meg kell alaposan vizsgálni, hogy mennyire mosogathatóak el. A kenyérpirító egyértelműen semennyire, vagyis gluténmentes kenyeret ugyanabban pirítani szigorúan tilos, A gofri-, melegszendvics-, kenyérsütő és az ezekhez hasonló gépek mérlegelést igényelnek, én ezeket mind lecseréltem, mert nem éreztem biztonságosnak.

 

– Mennyi idő alatt válik automatikussá egy GM konyha vezetése?

 

– Ez valószínű nagyon változó, függ attól is, ki, hogy éli meg magát a diagnózist. Én azt szoktam mondani: nem szabad aggódni, hamar bele lehet jönni. Szerencsére egyre jobb gluténmentes alapanyagokat lehet már vásárolni, rengeteg jól működő recept kering a világhálón.

 

– Mennyire bonyolult illetve drága a GM étkezés?

 

 –Drága, a normál lisztekhez képest a gluténmentes lisztek, alapanyagok sokkal többe kerülnek. Ha valahol akciós liszteket lát valaki, már osztja is meg a közösségi tagokkal és lecsapunk rá. A jó minőségű lisztkeverékek mindig drágábbak, mint az alap lisztek. Ha mi magunk keverjük össze a különböző alapliszteket, akkor valószínű kicsit olcsóbban kijövünk, de több időnk megy el vele. Sokszor az olcsóbb nem lesz olcsóbb a drágábbnál.

A kész termékek is jóval többe kerülnek, mint a normál társai. Én mindent itthon készítek, ez rengeteg idő és energia a munka és a család mellett. Ha sütök kakaós csigát, akkor kakaós csiga van addig, amíg el nem fogy, nincs másnap a sarki pékségből briós. Sára lányomnak is van pár kedvenc bolti keksze és időnként kéri, hogy vegyek neki. Mi nem tehetjük meg, hogy beugrunk egy bármilyen étterembe, keresnünk kell olyan éttermet, ahol garantáltan gluténmentes ételt tudunk fogyasztani.

 

– Mikor döntötte el, hogy blogot fog írni és miért?

 

– Két évvel ezelőtt fogtam bele blog írásba. Akkor jó a recept, ha közbe tudom szúrni a fázis fotókat és szépen, kategorizálva csoportosítom őket. Ráadásul a blogra a recepteken kívül egyéb tartalmakat is fel tudok tölteni, ilyenek nálam a konyhai praktikák és a történeteim. Azt szoktam mondani, hogy az igazán jól sikerült ételből, süteményből recept lesz, a kevésbé jól sikerültből pedig sztori. Nálam nagyon ritkán születik sztori mentes recept, ugyanis mindig történik valami, amit muszáj leírnom, ezeket beleszővöm a receptekbe. A legtöbbször a gyerekeim szolgáltatják a recepthez járó plusz történést. Fogalmam sincs, ha egyszer ők kirepülnek, miről fogok sztorizni. Valószínű a finnyás kutya veszi át a helyüket.

 

Amikor megszületett a Gluténmentes Íz-Lik blog, érzetem, hogy valami még hiányzik, méghozzá a saját receptes videók. Kicsit több, mint fél éve elkészült a Gluténmentes Íz-Lik YouTube csatorna is, ahol ma már 24 videóm tekinthető meg. Hiába vagyok tanár és szerepelek naponta a gyerekek előtt és imádok beszélni, ez a videózás egy nagyon nehéz feladat. Sokszor kicsit bolondnak érzem magam, mikor egyedül állva a konyhában beszélgetek a kamerával. Sokkal könnyebb a tábla előtt magyarázni, ahol van rögtön, közvetlen visszajelzés. Ezért egy idő után bevontam a gyerekeket is a videókba, így születtek meg a gyerekekkel a konyhában felvételek. Örülök neki, hogy a kamasz lányom örömmel áll mellém, hiszen ez az egész Íz-Lik róla szól és miatta lett.

Előző

Szabad akarat...

Következő

Jelnyelvi színházi tolmács...

Kövess minket!