2024. Április 15. | Anasztázia, Tas
Előző

Húsvéti tojás - Gold and Rose...

Következő

Karácsonyfatrendek...

Tündérfények

A karácsony ünnepi fényeinek szokása a 19. században kezdődött. Ekkor még csak a karácsonyfákat díszítették, először gyertyákkal, majd az elektromos áram elterjedésével az1880-as évektől égőkkel. 1881-ben a londoni Savoy Színház volt a világon az első olyan épület, amelyet teljesen villanyárammal világítottak meg.

 

Egészen a 20. század közepéig inkább csak épületen belüli karácsonyfákat világítottak meg „tündérfényekkel”, az utcák és épületek megvilágítása az 1950-es évek táján kezdődött. Innentől számítjuk a mai értelemben vett csillogó fényfüzéreket az utcákon és az épületeken. Számos országban advent első napján kapcsolják fel az ünnepi fények.

 

És bár kezdetben a keresztény világban terjedt el a karácsonyi díszkivilágítás, napjainkban más vallású nemzetek városaiban is elfoglalták helyüket, különösen Japánban, Hongkongban, de India nagy városait is kivilágítják ilyenkor.

 

Napjainkban sugárutakat, tereket, középületeket, bevásárló központokat, járműveket borítanak karácsonyi fénybe, rendkívül változatos technológiával és dizájnnal, fényfüzérekkel, álló, mozgó, háromdimenziós fényszobrokkal. Kisebb településeken a családi házakat is előszeretettel díszítik, a közösségen belül versenyt hirdetnek a legfényesebb, legcsillogóbb és legötletesebb épület cím elnyerésére.

 

Előző

Húsvéti tojás - Gold and Rose...

Következő

Karácsonyfatrendek...

Kövess minket!