2024. Július 21. | Dániel, Daniella

Lakatos Róbert: 30 duó hegedűre és brácsára

A maga nemében teljesen egyedi lemezt készített Lakatos Róbert felvidéki prímás, brácsaművész, számos ismert zenekar és színházi előadás zeneszerzője. Bartók 44 hegedűduója nyomán írta meg saját duóit, szám szerint harmincat, amelyeket Horváth Józseffel játszott lemezre.

 

A szerző így vall a lemezről:

„Bartók 44 hegedűduójával a 2000-es évek elején találkoztam először. Egy pillanatig sem volt számomra kétséges, hogy ez a zenei alkotás remekmű! Az első pillanattól kezdve nagy hatással volt rám. Ösztönzött, ötleteket adott, iránymutatásként szolgált számomra, milyen módon találkozik a komolyzene és a népzene, hogy lehet ötvözni ezt a két zenei világot, milyen egyszerű és mégis csodálatos az, ahogy ez a két irányzat összeforr.

 

A Rév és az Esszencia zenekarokban jó néhány dal születésénél merítettem ihletet Bartók duóiból. Egy évvel ezelőtt aztán úgy döntöttem, elérkezett az idő arra, hogy megírjam saját duóimat, melyekben majd zoboralji népdalokat dolgozok fel. Ez az egyik legarchaikusabb zenei világ, amely a régi gyűjtésekben főleg vokálisan jelenik meg. Számomra rendkívül inspiráló. Ez ihlette a lemez anyagának egyik részét.

 

A zenei anyag másik fele szlovák, felvidéki és jászsági népdal feldolgozásaiból áll össze. Négy szerzeményemben – Kolomejka, Tupi-Tupi, Álom és Reunion – saját dallamot dolgoztam fel. Köszönöm Horváth József, gyermekkori barátomnak, hogy a nagyszerű hegedűjátékával hozzájárult duóim magas művészi színvonalához.

Ajánlom ezt a lemezt mindenkinek, aki szereti a minőségi, lélekből megszólaló muzsikát.” (Lakatos Róbert)

 

Kövess minket!