2024. Május 20. | Bernát, Felícia

Tok-Tok, avagy hogy pattog a labda

Pataki Ferenc

Vegyünk egy csapatnyi ismeretlen embert, tegyük őket egy szobába – esetünkben egy világhírű pszichiáter előszobájába –, és csukjuk rájuk az ajtót. Előbb-utóbb ki fog derülni, hogy mindegyiküknek megvan a maga szórakoztató heppje…

 

A darab elején megismerünk öt olyan személyt, akik különböző módon manifesztálják az OCD-t – rögeszmés-kényszeres betegségek, hazánkban 2-300 ezer embert érint –, és egy olyan személyt, aki Tourette-szindrómában szenved. Blanche kerüli az emberek és a felületek érintését, s ha ezt nem tudja elkerülni, jön az antibiotikumos törlőkendő vagy a kézmosás.  Marie újra és újra ellenőrzi a csapot, a kulcsait, a villanyt stb. Vincent, egy aritmomániás, kényszeres gyűjtögető, aki mindig mindent megszámol. Bob kényszeresen szervez, de kerüli a vonalakra való rálépést. Lili a mások által elmondottakat, valamint a sajátját is megismétli. Fred obszcén gesztusokat tesz és vulgáris frázisokat mond.

 

Mindannyian azt gondolják, hogy időpontot kértek egy magánbeszélgetésre egy híres pszichológushoz, de rádöbbennek, hogy másoknak is ugyanerre az időpontra van foglalásuk, ráadásul az orvos késik. A pszichológus érkezésére várva megismerkednek egymással, és végül elhatározzák, hogy csoportterápiát folytatnak, amíg várakoznak.

 

Hőseink makacsul ragaszkodnak mentőöveikhez, melyekkel felszínen tudnak maradni a mindennapokban, és amíg várakoznak, egyik mentőöv kerül elő a másik után. Valódi akrobatika, amivel egymás mentőöveit bravúrosan kerülgetve és elkapkodva megpróbálnak igazi csapattá válni. Az ülés annyiban sikeres, hogy minden páciens úgy érzi, hogy rövid időre legyőzte a kényszereit, és építhet erre a sikerre. A tét nem kicsi: megtalálják-e a játékszabályt, amellyel együtt és külön-külön is győzhetnek? 

 

A Belvárosi Színház remek színészei megnevettetik a közönséget, de közben pontosan tudják és érzik, hogyan kell megformálni a kényszerbetegek karaktereit úgy, hogy azok ne legyenek nevetségesek, hogy ne rajtuk nevessünk, hanem az író által megírt poénokon, a helyzetek adta furcsaságokon. Ráadásul a vígjáték tükröt tart elénk, és bár egy fergeteges vígjátékot látunk, azért ráismerünk a saját apró rögeszméinkre is.

 

SZEREPLŐK

Schruff Milán (Vincent, taxisofőr) Pataki Ferenc (Fred, papagájtenyésztő) Ullmann Mónika (Blanche, laborasszisztens) László Lili (Lili, fitneszedző) Járó Zsuzsa (Marie, szentfazék) Rohonyi Barnabás (Bob, műszaki rajzoló) Cseh Judit (Asszisztens)

 

STÁB

Író – Laurent Baffie, Fordító – Zöldi Gergely, Díszlettervező – Khell Csörsz, Jelmeztervező – Fekete Györgyi, Zeneszerző – Furák Péter, Plakáttervező – Csáfordi László, Rendező – Paczolay Béla

Producer – Orlai Tibor

 

Helyszín és időpont: Belvárosi Színház, legközelebbi előadások: 2022. november 25., december 10., december 29-én két előadás, 16 és 19 órakor

Kövess minket!