2024. Május 18. | Erik, Alexandra

Tapasztalt asszony a Jurányi utcából

László Lili

Az előadás egy száz évvel ezelőtti leánynevelő brosúra tanácsaiból kiindulva igyekszik megtalálni a mára érvényes válaszokat a kérdésre: mégis kin múlik a család összetartása?

 

Már megszokhattuk, hogy a Jurányi Inkubátorház (ezúttal Orlai és Füge) produkciói jóval érzékenyebben, és rugalmasabban reagálnak a közéleti, közhangulati változásokra, mint a hagyományos nagy társulatok. Végül is ez a küldetésük, ez az a rés, ahol friss levegő áramlik megtépázott lelkünkbe. Legújabb előadásuk, a Tapasztalt asszony prímán illik ebbe a sorba: helyenként stand up-ra, illetve kabaréra is emlékeztető etűdjei a gender jelenség erősen túlmitizált világáról ráncigálják le a leplet, kiderítve az eddig is tudott igazságot: a király bizony még mindig meztelen. A király pedig jellemzően férfi. Az előadás ennélfogva a „kapcsolt” nők helyzetével foglalkozik, amelyet rendszerint a férfiakéhoz viszonyítva határoznak meg.

 

A színház ajánlóján szembetűnik a mondat: „A nő nem férfi, a férfi nem nő. Ennyi.” Várjunk csak, ez mintha rímelne (feleselne?) egy másik, immár alaptörvényben rögzített mondatra, ami a családról szól. Éppenséggel azonban az előadásban egyáltalán nem biztos, hogy az apa férfi és az anya nő, a hősök esküvő helyett válási partit tartanak, a férfi szüli meg a gyereket, és egy metodista lelkész bigott feleségétől szaftos szexuális felvilágosítást kapunk.

 

Az alapkérdés: vajon miként lehet életben tartani évtizedeken át egy intenzív testi és lelki kapcsolatot, tágabb értelemben: hogyan lehet együtt tartani a családot? Kin múlik? A nőn? Az elmúlt párezer évben egyértelmű „igen” volt a válasz. A nő a család lelke, gyökere. Ha a nő eléggé aláveti magát a férfinek, ha eléggé biztos, nyugodt, meleg otthont tud teremteni számára úgy, hogy közben szexuálisan is izgató maradjon, akkor a férfi maradni fog. De lássuk, mi a helyzet manapság?

 

Az előadás egy (létező vagy kitalált) száz évvel ezelőtti leánynevelő brosúra tanácsaiból kiindulva igyekszik megtalálni a mára érvényes válaszokat. Az egyes jelenetek intenzitása ingadozó, de a nézők többsége nagyon sokat nevet, és nyilván akadnak sokan, akik itt-ott találva érezhetik magukat, amikor a színpadon beszélő házaspárok sorolgatják azokat a hétköznapi apróságokat, amelyek a társukban zavarják őket… 

 

Hogy mégis pozitív kicsengésű üzenettel távozunk, az egyértelműen az alkotógárdának köszönhető - az író, rendező Tasnádi Istvánnak és a remek(lő) színészeknek: Péterfy Borinak, László Lilinek, Pataki Ferencnek és Schruff Milánnak. Kiemelendő még Monori András zenéje, ami sokban hozzájárul ahhoz, hogy ne vegyük túl komolyan magunkat.

 

Helyszín és időpont: Jurányi Inkubátorház, következő előadások: 2023. május 25. 17 és 20 óra.

Kövess minket!