2024. Május 18. | Erik, Alexandra

Kelemen Barnabás és Balázs János Brahms-estje

Kelemen Barnabás Balázs János

Budapesten a Cziffra Fesztivál keretében megrendezésre kerülő koncerten Brahms hegedű-zongora szonátáiba ad betekintést a két zenész, Balázs János és Kelemen Barnabás, melyeket a zeneszerző csak jóval az első magyar táncok után kezdett komponálni.

 

A hagyományos formába öntött darabok zsenialitása elsősorban az utánozhatatlan, rendkívül érzékeny érzelmi töltetben mutatkozik meg. Az előadóknak különleges kihívást, a hallgatóságnak feledhetetlen utazást jelent a három szonáta egymás utáni megszólalása. Annál is inkább, hiszen ezen az estén Kelemen Barnabás és Balázs János tolmácsolják, a koncert záródarabját, a Magyar táncokat pedig Balogh Kálmán cimbalomjátéka teszi még izgalmasabbá és eredetibbé.

 

A budapesti koncert után a pécsi közönséghez is eljut Brahms művészete: összes hegedű-zongorára írott szonátája, valamint a Magyar táncok és a Scherzo a pécsi Kodály Központban lesz hallható. A koncert egyben élő lemezfelvétel is lesz – különleges bakelit lemezként. A két művésznek ez lesz az első közös lemeze.

 

A műsorról Kelemen Barnabás és Balázs János így nyilatkoznak:

„Brahms rajongva imádta a cigányzenét, Magyarországi utazásai mellett gyakran titokban is járt hazánkban. Volt egy rejtett lakása Budapesten.  A magyar cigányzene temperamentumát, ízvilágát, tüzét belekomponálta a műveibe. Mikor együtt zenélünk, érezzük ezt az ősi kapcsot a játékunkban. Abban bízunk, hogy ez átjön, és olyan lemezfelvétel készül majd, amit Brahms is szeretett volna hallgatni.”

 

Helyszín és időpont: Magyar Zene Háza, Budapest, 2023. április 26. ,  Kodály Központ, Pécs, 2023. április. 

 

Kövess minket!