2024. Február 21. | Eleonóra
Előző

XXI. Keszthelyi Táncpanoráma...

Következő

Shakti...

Cziffra Fesztivál Fertődön

Maurizio D’Alessandro

A tavalyi sikeres együttműködés folytatásaként az idei évben is csatlakozott a fertődi Esterházy-kastély, mint az egyetemes zenetörténet méltó helyszíne a Cziffra Fesztivál országos programsorozatához.

 

Magyarország legszebb barokk-rokokó kastélyában a közönség változatos programokon vehet részt: külön a Cziffra Fesztiválra összeállított, új repertoárral lép fel a Sárik Péter Trió és Szőke Nikoletta, Olaszországból érkezik Maurizio D’Alessandro klarinétművész, aki Balázs János zongoraművésszel ad közös koncertet, és idén is fókuszba kerülnek a fiatalok, három ígéretes tehetségű ifjú muzsikus mutatkozik be a közönségnek. Az érdeklődők a koncertek előtt délutánonként megtekinthetik a Cziffra100 Tele van a két kezem boldogsággal című, idén bemutatott új dokumentumfilmet Cziffra György életéről.

 

A fertődi Esterházy-kastély Magyarország legszebb barokk-rokokó kastélya, ahol a történelmi múlt izgalmas kortárs programokkal találkozik. „Amit a császár megtehet, azt én is megtehetem” – Esterházy „Pompakedvelő” Miklós jelmondata tökéletesen leírja az eleganciát, arisztokrata ízlésvilágot, ami ma is belengi a kastély lélegzetállító tereit és kertjeit, ahol a világhírű zeneszerző, Joseph Haydn dallamai csendültek fel egykor. Eszterháza – akárcsak a 18. században – ma is kulturális és zenei központ.Kiállítások, időszaki tárlatok és parkséták mellett koncertek, előadások folyton megújuló pezsgő forgataga várja az ideérkező vendégeket.

 

A Cziffra Fesztivál évek óta elkötelezett támogatója a jövő előadóművészi generációinak, melynek keretében nemcsak anyagi és erkölcsi elismerésekkel, hanem fellépési lehetőségeket és szakmai mentorálást biztosítva igyekeznek segíteni a tehetséges fiatalok kibontakozását. „A tehetséggondozás nagyon sokrétű vállalás, mi pedig arra törekszünk, hogy a lehetőségeinkhez mérten ennek minél több aspektusát le tudjuk fedni” – fogalmazott Balázs János művészeti vezető egy interjúban a Cziffra Fesztivál egyik legfontosabb célkitűzésével kapcsolatban. A július 14-i koncerten is ennek az elköteleződésnek az eredményeit láthatja, hallhatja a közönség, hiszen ezúttal három ígéretes tehetségű fiatal muzsikus mutatkozik be: Rusvai Bence, Yang Sichen, és Nguyen Phan Minh Hoang.

 

A Sárik Péter Trió műsorán a közönség kedvenc nemzetközi slágereinek jazz-feldolgozásai hangzanak el. A produkcióban a trió Szőke Nikolettával Cziffra György bárkorszakát megidéző dalokat állítja színpadra a jazz nyelvén tolmácsolva azt a hallgatóságnak, külön erre a koncertre összeállított, új repertoárral. Előadásuk révén a nézők - és nemcsak a haladó jazzfogyasztók - egészen új szemszögből ismerhetik meg a közkedvelt dalokat, egyszerre kóstolhatnak bele a kortárs jazz, a popzene és az improvizáció világába. A fesztivál névadójának, Cziffra Györgynek a rögtönzéseihez hasonlóan, ez alkalommal is a fellépő művészek szenvedélye, a pillanat ereje és a szabad örömzenélés tölti majd be a koncerttermet.

 

A háromnapos programsorozat az olasz klarinétművész Maurizio D’Alessandro és Balázs János zongoraművész közös hangversenyével zárul. A két nemzetközi hírű előadóművész először lép együtt színpadra. Művészi szemléletükben, életpályájukon közös a 19. századi komolyzenei örökség iránti elkötelezettség és szenvedély, valamint ezen korszak darabjainak újrafelfedezése.

 

Ezen a nyári estén Weber, Burgmuller, Bassi, valamint Liszt és Chopin műveit hallhatja a közönség előadásukban, melyek érzelemdús, virtuóz előadói attitűdöt igényelnek.

A márciusban debütált, Cziffra György életét bemutató új dokumentumfilmet idén nyáron három alkalommal is díjmentesen vetítik a fertődi Esterházy -kastélyban. A Cziffra100 - Tele van a két kezem boldogsággal című filmalkotás a Nemzeti Filmintézet Magyarország támogatásával jött létre Cziffra György születésének 100. évfordulója apropóján, a világhírű zongoraművész sorsának és művészetének széleskörű megismertetése céljából, melyet Balázs János zongoraművész kalauzolásával ismerhet meg a közönség.

 

A Petrovics Eszter rendezte filmben megszólal továbbá Balogh Kálmán, Cyprien Katsaris, Michel Sogny, Pápai Erika, Vásáry Tamás, valamint a nemrégiben elhunyt Szakcsi Lakatos Béla is. A 99 perces film gyártója a Szupermodern Filmstúdió, rendező és forgatókönyvíró Petrovics Eszter, producer Lajos Tamás, narrátor, szakértő és zeneszerző Balázs János. A vetítés díjtalanul látogatható mindhárom nap délután Fertődön.

 

Program:

Július 14. – Fertőd-Eszterháza, Esterházy-kastély

17:00 Kiskastély udvara – FILMVETÍTÉS: CZIFFRA100 – TELE VAN A KÉT KEZEM BOLDOGSÁGGAL

19:00 Marionettszínház – FÓKUSZBAN A FIATALOK

 

Július 15. – Fertőd-Eszterháza, Esterházy-kastély

17:00 Kiskastély udvara – FILMVETÍTÉS: CZIFFRA100 – TELE VAN A KÉT KEZEM BOLDOGSÁGGAL

19:00 Marionettszínház – JAZZKÍVÁNSÁGMŰSOR

Közreműködik: Sárik Péter Trió, Szőke Nikoletta

 

Július 16. – Fertőd-Eszterháza, Esterházy-kastély

17:00 Kiskastély udvara – FILMVETÍTÉS: CZIFFRA100 – TELE VAN A KÉT KEZEM BOLDOGSÁGGAL

19:00 Marionettszínház – A PILLANAT MŰVÉSZEI: BALÁZS JÁNOS ÉS MAURIZIO D’ALESSANDRO ESTJE

Weber: Grand duo concertante op. 48 (Balázs-D’Alessandro)

Chopin: Asz-dúr ballada No 3. op. 47. (Balázs)

Burgmuller: Zongora-klarinét duó op.15 (Balázs-D’Alessandro)

Beethoven: cisz-moll (Holdfény) szonáta op. 27

Liszt: Rigoletto parafrázis (Balázs)

Bassi: Fantázia Verdi Rigoletto című operájának motívumaira (Balázs-D’Alessandro)

Előző

XXI. Keszthelyi Táncpanoráma...

Következő

Shakti...

Kövess minket!