2024. Július 22. | Magdolna

BÁLINT + JORDÁN = 160

Bálint András Jordán Tamás

Bálint András és Jordán Tamás közös darabot írtak – barátságukról, színházszenvedélyükről, szerencséről, tehetségről, társakról, kortársakról, nagy generációkról, hűségről, csalódásról. Arról, ami volt, ami van, és ami még lehet.

 

Azt a címet adták neki: BÁLINT+JORDÁN=160. A színházi egyenlet megoldása: ugyanabban az évben születtek. 1943-ban. 2023-ban lesznek 80 évesek. Mindjárt. Jordán januárban, Bálint áprilisban. Gyerekkoruk óta barátok. Szomszédok voltak a szülők. Ők együtt fociztak, gombfociztak. Az egyik szeretett győzni, a másik hagyta a többieket nyerni. Egy iskolába jártak. Egy színjátszó körbe. Mindketten színészek lettek. Igazgatók. Színházcsinálók.

 

Az egyik úgy volt a Nemzeti Színház igazgatója tizenegy hónapig, hogy még nem volt épület, és az nem is épült fel. A másik a felépített Nemzeti direktora lett, s öt évig vezette. Baráti figyelemmel és hűséggel szeretik egymást. 72 éve.

 

Mindezt darabbá írták és a Rózsavölgyi Szalonban elő is adják. Kétszemélyes előadásukba „vendégül hívták” a közös kedvencet, Molnár Ferencet, az egykori budapesti polgárság íróját, aki az újságíró-krónikás pontosságával ismerte a száz évvel ezelőtti város életét. De mintha csak ma lenne... Bálint András és Jordán Tamás a saját történeteik mellé beemelték Molnár Ferenc különlegesen szép írásait is. Ők rendezik saját magukat, ahogy az az alábbi videóból is kiderül:


Helyszín és időpont: Rózsavölgyi Szalon, legközelebbi időpontok – 2023. január 22., 31., február 2., 18.

Előzetes ITT

 

Kövess minket!