2024. Február 21. | Eleonóra
Előző

Keresztbe-kasul szerelem...

Következő

Nyári Károly – Budapesti Karácsonyi...

A salemi boszorkányok bemutatója Miskolcon

Rusznyák Gábor A szálemiek címmel állítja színpadra A salemi boszorkányok című klasszikust, melynek próbái már javában folynak.

 

1692-ben a Massachusetts-i Salemben és környékén egy keresztény purtitán közösségen belül, hisztéria tört ki. Több mint 200 embert tartóztattak le, zártak börtönbe, kínoztak meg boszorkányság vádjával, s közülük, tizennégy nőt, öt férfit és két kutyát végeztek ki. Négyen pedig a börtönökben haltak meg. Történt mindez kilenc hónap leforgása alatt. A törvények szigorú betartása mellett.

 

Ami ezután következett, az a dermedt, döbbent csend volt. A túlélők többnyire hallgattak, akadtak, akik védték és bizonygatták a megtévesztettségüket és ártatlanságukat, s csak alig néhányan voltak, akik tényleges megbánást mutattak. A valódi bűnösök, a felbújtók, a bírák, a feljelentők, a hazugok, természetesen nem voltak közöttük.

 

Valahogy mindenkinek könnyebb volt felejteni. Úgy tenni, mintha ez az egész meg sem történt volna. A halálraítéltek neveit és személyét csak lassan rehabilitálta az idő. Az utolsó áldozatot 2023-ban sikerült felmenteni – néhány lelkes diák közreműködésével – a képtelen vádak alól.

 

Rusznyák Gábor a miskolci társulat jelentős részét mozgatja ebben az előadásban. 

 

Szereplők: SIMON ZOLTÁN, MÉSZÖLY ANNA, KUTI ZSÓFIA, PROHÁSZKA FANNI, LAJOS ANDRÁS, BÖRCSÖK OLIVÉR, FECZESIN KRISTÓF , SALAT LEHEL, CZVIKKER LILLA, SERES ILDIKÓ, FANDL FERENC, BAGÁNY ZSÓFIA, NÁDASY ERIKA, KERESZTES SÁNDOR, TÓTH DOMINIK e.h, GÁSPÁR TIBOR. 

 KOKICS PÉTER, VARGA ANDREA , RUDOLF SZONJA, MIKITA DORKA JÚLIA eh., BARANYI EMMA e.h., FARKAS SÁNDOR, EPERJESI ERIKA, KEREKES VALÉRIA, KUTI ZSUZSANNA, TEGYI KORNÉL, DÖBRÖCZÖNI VÉDA

Közreműködők: díszlettervező: KHELL ZSOLT Jászai-díjas, jelmeztervező: TIHANYI ILDI, koreográfus: L. TÓTH EVELIN, korrepetitor: NAGY NÁNDOR, CSERMELY ZSUZSANNA, Ügyelő: OREHOVSZKY ZSÓFIA, Súgó: BÍRÓ KLÁRA, rendezőasszisztens: PÖLTZ JULIANNA, FEKETE ZSOLT

Rendező: RUSZNYÁK GÁBOR

 

Helyszín és időpont: Miskolci Nemzeti Színház, bemutató. 2023. december 8.

 

Előző

Keresztbe-kasul szerelem...

Következő

Nyári Károly – Budapesti Karácsonyi...

Kövess minket!