2024. Június 19. | Gyárfás
Előző

Ajándék, élmény, program...

Következő

A salemi boszorkányok bemutatója Misko...

Keresztbe-kasul szerelem

Illír szenvedélytörténet, amibe olasz reális felfogásszemlélet csöppen, és ebből egy elképesztő vígjáték kerekedik, ez a Vízkereszt vagy bánom is én a József Attila Színház legújabb bemutatója.

 

A nézőket Illíriába repíti a darab, ahol divat az álruha, mely nőt férfivá, bolondot pappá, szolgát úrrá varázsol; ahol a szerelem is álruhában jár, hol gyász, hol barátság, hol szolgálat, hol megvetés képében, de mindig zenekísérettel. 

 

Kiismerhetetlen titokzatos szerelemé a főszerep. Keresztbe-kasul tör rá a vágy a főhősökre, de azt sem lehet biztosan tudni, ki kit szeret: Olívia, a grófnő ViolátVagy Cesariot?  Vagy inkább Sebastiánt? Viola Orsinót, a herceget? Malvolio  tényleg Olíviát? És Orsino? 

 

A szerelemnek van illír formája, amivel együtt jár a féktelen életöröm és a melankólia, ebbe a világba csöppen bele két olasz, akik rendet csinálnak ebben a parttalan vágyódásban. Bolondozás, félreértések, és a szerelem áll a középpontban. A Vízkereszt egy fordulatos történet, amit bohózati vidámság és a kivételes nyelvi megformáltság jellemez.  

 

Kiss Csaba először a József Attila Színházban a Gaál Erzsébet Stúdióban Márai Kaland című előadását vitte színre. A közös munka a már megszokott csapattal és új művészekkel folytatódott, ezúttal a Nagyszínpadon.

 

Kónya Merlin Renáta, aki a darabban női és férfi szerepet is játszik elmondta:,, A szerelem nem válogat, a szellem kortól, időtől és nemtől függetlenül működik mióta világ a világ. Izgalmas saját bőrünkön tapasztalni a szerelem kifürkészhetetlen működését.”

 

Vajon a külső vagy a belső a fontosabb-e a nagy érzelem születésénél, kiismerhetjük-e szerelmünket, van-e szerelem szenvedés nélkül? Humorral, sok zenével és balkáni hangulattal tarkított bemutató Shakespeare emberismeretén keresztül szól színház- és életszeretetről, és hirdeti mindezek egymástól elválaszthatatlan voltát.

 

Főbb szerepekben: Lábodi Ádám, Kónya Merlin Renáta, Pikali Gerda, Szabó Gabi, Zöld Csaba, Fila Balázs, Horváth-Sebestyén Sándor, Quintus Konrád, Chajnóczki Balázs, Fekete Gábor, Blazsovszky Ákos, Kuna Károly, Botár Endre

 

Alkotók: díszlettervező – Horesnyi Balázs, jelmeztervező – Balla Ildikó, dramaturg – Szokolai Brigitta, zenei vezető, zeneszerző – Kéménczy Antal, karmester – Szakács István, koreográfus – Horváth Ádám.  súgó – Törőcsik Eszter, ügyelő – Stefán Gábor, rendezőasszisztens – Czipó Gabriella

Rendező: Kiss Csaba

 

Helyszín és időpont: József Attila Színház, következő előadások: 2023. december 19, 2024. január 17.

Előző

Ajándék, élmény, program...

Következő

A salemi boszorkányok bemutatója Misko...

Kövess minket!