2024. Június 16. | Jusztin
Előző

OPPENHEIMER...

Következő

Asteroid City...

Indiana Jones és a sors tárcsája

Harrison Ford visszatér a legendás régész szerepében a nevezetes filmsorozat ötödik részében. Ezúttal Indiana Jones régész versenyt fut az idővel, hogy visszaszerezzen egy legendás leletet, amely megváltoztathatja a történelem menetét.

 

A rendező ezúttal James Mangold (Az aszfalt királyai, Logan – Farkas), a producerek Kathleen Kennedy, Frank Marshall és Simon Emanuel, míg Steven Spielberg és George Lucas executive producerként felügyelik a produkciót. A zeneszerző újfent John Williams, aki Az elveszett frigyláda fosztogatói óta komponálja a széria jellegzetes dallamait.

 

Harrison Ford a filmről:

Harrison Ford számára az Indiana Jones és a sors tárcsája című filmben ötödik alkalommal is eljátszani Indiana Jones szerepét az idővel volt kapcsolatos. Ford júliusban ünnepli 81. születésnapját, mindössze néhány héttel a „Sors tárcsája” mozikba kerülése után, és lássuk be ez nem a 2023-as hollywoodi akcióhősök tipikus életkora. Ford az Esquire magazin interjúban elmondta, hogy gondoskodott arról, hogy Indiana Jones a filmben úgy nézzen ki és úgy érezze magát, mint egy öregember.

 

„Egy ambiciózus filmet akartam, ami az utolsó lesz” – mondta Ford az Indiana Jones újbóli eljátszásáról. „És nem úgy értem, hogy korábban nem csináltunk ambiciózus filmeket – azok sokféleképpen voltak ambiciózusak. De nem feltétlenül olyan ambiciózusak a karakterrel, mint amilyennek az utolsót szerettem volna.”

 

A „Sors tárcsája” egyik akciójelenetében Indiana Jones egy lovon lovagol végig New York utcáin az 1969-es holdraszállást ünneplő felvonuláson. A jelenet forgatásának befejezésekor Ford érezte, hogy három kaszkadőr a földről segíti miközben ő a lóhátán ül. „Azt gondoltam: 'Mi a faszom? Mintha tapogatók támadtak volna rám. Lenézek, és ott van három kaszkadőr, akik vigyáztak, hogy ne essek le a kengyelről” – emlékezett vissza Ford. „Azt mondták: 'Ó, mi csak féltünk, mert azt gondoltuk, tudod, és bah bah bah bah bah. Én meg azt mondtam: „Hagyjatok már békén, baszd meg... Hagyjatok békén, én egy öregember vagyok, aki leszáll a lóról, és azt akarom, hogy így nézzen ki!”

 

Hasonló okokból döntött úgy Ford, hogy a film egyik korai jelenetében póló nélkül megy. Azt mondta: „Az én ötletem volt, hogy alsóneműben, üres pohárral a kezemben ébredjek”.

 

A közel 81 éves Ford nem lassít. Atlantában forgatja az Amerika kapitányt: Új világrend –et amely az első filmje a Marvel Moziverzumban. Jó móka Marvel-filmet forgatni? „Uh – mondta. Igen. Úgy értem, vannak nehéz napok, könnyű napok, vidám napok és mindenféle napok. Kemény a menetrend, és igen, jó móka. De nem egy sétagalopp. Ez nem szórakoztató móka. Ez munka.”

 

Bemutató: 2023. június 29., r.: James Mangold, sz.: Harrison Ford, Phoebe Waller-Bridge, Antonio Banderas, John Rhys-Davies, Shaunette Renee Wilson, Thomas Kretschmann, Toby Jones, Boyd Holbrook, Oliver Richters, Ethann Isidore, Mads Mikkelsen – Fórum Hungary

Korhatár: (12)

 

Előző

OPPENHEIMER...

Következő

Asteroid City...

Kövess minket!