2022. December 05. | Vilma
Előző

Nők írták...

Következő

Rosemary Sullivan: Nyomozás Anne Frank ...

Zen filozófia

Év elején az ember mindig elhatározza, hogyan alakítja át a szokásait, de ezek a fogadalmak legtöbbször kimerülnek grandiózus tervek kovácsolásában. Megvalósulásuk gyakran pár hétig sem tart. Talán, mert elfelejtjük, hogy a legnagyobb változásokat sokszor a legkisebb dolgokon keresztül lehet elérni. A zen filozófiája azért alkalmazható kényelmesen, mert egyszerűségét és részletfókuszú módszereit könnyű alkalmazni. Egyszerűsége nem jelenti azt, hogy ne lenne következetes, következetessége pedig nem jelenti azt, hogy túl szigorú lenne. Csupán segít az igazán fontos dolgokra fókuszálni azzal, hogy átállítja életoptikánkat. Mintha onnantól kezdve egy különleges zen-üvegen keresztül néznénk a világot. Általa felfedezhetjük, hogyan tud töltődni a lélek, a szív, a szellem, és miként találhatunk rá önmagunkra és a valódi kapcsolatokra.


Masuno zen szerzetes, Zen – Az egyszerű élet művészete 

A könyv olyan praktikus ötleteket ad az egyszerű élethez, melyeket a modern, rohanó ember is meg tud valósítani.

 

Csupán apró változtatások a szokásaidban és szemléletmódodban. Mindössze ennyi kell az egyszerű élethez.  Shunmyo Masuno gondolatait illusztrált díszkiadásban adjuk közre. A világot nem könnyű megváltoztatni, és ha nem úgy működik, ahogy szeretnénk, jobb, ha önmagunkon változtatunk – tanítja Shunmyo Masuno. Százféle információ zúdul ránk, felőrli napjainkat a szüntelen sietség és a jövőtől való szorongás.

 

Nem szívesen gondolunk arra, hogy az élet egyszer véget ér, félresöpörjük a múlandóság apró jeleit. Azonban a kis változásoknak is van hatásuk. Ha mindennap szánunk néhány percet arra, hogy ne gondoljunk semmire; ha evés közben nem figyelünk másra, csak az ételre; ha megszabadulunk a felesleges tárgyaktól, de az igazán fontosakat becsben tartjuk; ha elfogadjuk a valóságot olyannak, amilyen – korábban nem tapasztalt nyugalomban és békességben lehet részünk.

 

NÉVJEGY

Shunmyo Masuno egy négyszázötven éves zen buddhista templom főpapja Japánban, és díjnyertes zen kerttervező, aki világszerte kap megbízásokat ügyfeleitől. Japán egyik vezető művészeti iskolájában környezettervezést oktat. Számos helyen adott már elő, egyebek között a Harvard Egyetem dizájntovábbképző szakán, továbbá a Cornell és a Brown Egyetemen. Könyve elméletek helyett praktikus, egyszerű gyakorlatokat ajánl: tanácsaival apró lépésekben, finoman hangolja át a gondolkodásunkat.

 

James Norbury: Nagy Panda és Kicsi Sárkány

A könyv a barátságon keresztül mutatja be, hogyan lehet visszatalálni a képességhez, mellyel rácsodálkozhatunk az élet szépségére.

 

James Norbury különleges képességgel bír: története és rajzai azonnal megérintik a lelket. Egyszerűen szívmelengető és vigasztaló ez a könyv: a képek magukban hordozzák a Micimackó varázsát, a szöveg pedig az ősi közmondások bölcsességét, mélységét. A  kötet még a legsötétebb hónapokba is fényt hoz: a gyönyörűen illusztrált történet két barát csodálatos utazását mutatja be az évszakokon keresztül, melyet a buddhista filozófia ihletett. „Melyik a fontosabb – kérdezte Nagy Panda –, az út vagy a cél? – A társ az úton – mondta Kicsi Sárkány.”

A két jóbarát, Nagy Panda és Kicsi Sárkány együtt utazik az évszakokban, éjjel-nappal, esőben és napsütésben. A természetben járva reményt és inspirációt találnak a körülöttük lévő világban, és rájönnek, hogy még a legsötétebb napokban is mindig visszatér a tavasz. Nagy Panda alakja nyugalmat áraszt, és megtanít minket arra, hogy a nagyobb képet lássuk, de értékeljük a kicsi dolgokat is. Kicsi Sárkány pedig arra vezet rá minket, milyen hatalmas szív lakozhat egy kicsi lényben. A buddhista filozófia ihlette, spirituális történet igazi ajándék azoknak, akik reményt és megbékélést keresnek ebben a n

 

NÉVJEGY

James Norbury író, rajzoló és illusztrátor. Imádja a természetet és az állatokat. Az egyetemen zoológiát tanult, majd a diplomát követően egy darabig Írországban lakott. Jelenleg Swansea városában élnek a feleségével és hét macskájukkal.

 

Előző

Nők írták...

Következő

Rosemary Sullivan: Nyomozás Anne Frank ...

Kövess minket!