2024. Február 21. | Eleonóra
Előző

Lily King: Írók és szerelmek...

Következő

Kellei György: Kéküveg nyár – Inte...

Steven Saylor – Dominus

Kr. u. 165: a Római Birodalom fejlődése eléri csúcspontját. Beköszönt az egyetemes béke – a Pax Romana – korszaka Britanniától Egyiptomig, Galliától Görögországig. Marcus Aurelius tartja fenn ezt az aranykort, aki legalább annyira filozófus, mint császár. A Pinarius család műhelye aranyozott szobrokkal és hatalmas, márványból faragott emlékművekkel járul hozzá a város ékesítéséhez. Ez a művészet és a józan ész kora. Csakhogy a történelem nem áll meg.

 

Az elkövetkező évek háborúkat, járványokat, tűzvészeket és éhínséget hoznak. A történelem legjobb császárait a legrosszabbak követik. Végtelen hullámokban támadnak a barbárok, akik egészen Róma városáig merészkednek. Katonák kaparintják meg a hatalmat, és a legmagasabb ajánlatot tevőnek adják a trónt. A birodalomban kitör a káosz. Mindeközben a Pinarius család fennmarad, és ez javarészt a fascinumnak köszönhető, a Rómánál is régebbi talizmánnak, számtalan nemzedékük misztikus örökségének.

 

Végül még nagyobb katasztrófa sejlik fel a láthatáron. Bizonyos szekták a társadalom pereméről veszélyes, lázító gondolatokat terjesztenek. Meggyőződésük, hogy mindenki csak egy istent imádhat, az ő istenüket. Keresztényeknek nevezik magukat. 

 

Saylor százhatvan évet és hét generációt felölelő, az ókori Róma legélénkebb alakjait felvonultató eposza életre kelti az emberiség történelmének egyik legmozgalmasabb és legmeghatározóbb fejezetét, amelynek eseményei máig hatást gyakorolnak ránk.

 

NÉVJEGY

Steven Saylor (1956. március 23.) amerikai történelmi regényíró. Az austini Texasi Egyetemen végzett, ahol történelmet és klasszikusokat tanult. Legismertebb munkája a Roma Sub Rosa című történelmi rejtélysorozat, amely az ókori Rómában játszódik. Ezen a krimisorozaton kívül három epikus terjedelmű történelmi regényt is írt Róma városáról. Munkája 21 nyelven jelent meg.

 

Saylor két regényt is írt, amelyek Texasban játszódnak. A Twist at the End , O. Henryvel, Austinban játszódik az 1880-as években, és valós sorozatgyilkosságokon és pereken alapul. Láttad a Hajnalt? egy kortárs thriller, amely egy kitalált texasi városban, az Amethystben játszódik, Saylor szülővárosán, a texasi Goldthwaite- en alapul

 

Saylor önéletrajzi esszékkel járult hozzá a John Preston által szerkesztett meleg írások három antológiájához, és regényírói karrierje előtt Aaron Travis néven meleg erotikus fikciókat publikált. Saylor 1976 óta él együtt Richard Solomonnal, aki  ma már törvényes házastársa.  

Előző

Lily King: Írók és szerelmek...

Következő

Kellei György: Kéküveg nyár – Inte...

Kövess minket!