2024. Április 15. | Anasztázia, Tas

Félelem, rémület, iszony...

Marko Kloos: Mentőakciók  – Frontvonalak 6.

Az emberiség megnyerte a csatát a Marson, de minden eddiginél nagyobb veszéllyel néz szembe.
 

A nyurgák invázióját visszaverték, hajóik elhagyták a Naprendszert. Andrew Grayson a Marson teljesít szolgálatot, bevetésein a bolygón még megbúvó, kisebb-nagyobb nyurgafészkeket számolja fel. A Naprendszeren kívüli helyőrségeken azonban továbbra sem nyugodhatnak meg az egységek, az idegen faj jelenléte állandó a közelükben. Graysonra és deszantgép-pilóta feleségére, Halley-re egy új küldetés vár. Olyan, amilyenben eddig nem volt részük. Ráadásul mindkettejükre parancsnoki feladatot ruháznak, így már nem csak a saját életükért felelnek. A nyurgák pedig készülnek valamire, és úgy tűnik, hogy ismét sikerül alaposan meglepniük mindenkit. Grayson hamarosan a káosz és pusztítás kellős közepében találja magát. És ezúttal már nem csak a túlélésért fizetendő súlyos árat kell mérlegelnie, hanem szembe kell néznie a végtelen háború pszichés hatásaival is.

A szerzőről

Marko Kloos eredetileg német származású, de egy ideje már az USA-ban, New Hampshire-ben él a feleségével és két gyerekével. Korunk egyik legnépszerűbb military sci-fi-írója. Fiatalon hosszú ideig szolgált katonaként a hazájában, de miután leszerelt és a tengerentúlra költözött, egyre több időt szentelt a könyveknek és az írásnak. 2008-ban elvégezte a Viable Paradise nevű workshopot, ahol többek közt John Scalzi is tanította az írás fortélyaira. A Frontvonalak című első regénye először magánkiadásban jelent meg 2013-ban, és váratlan sikerének köszönhetően a folytatásokra már lecsapott az Amazon imprintje, az SF regényekkel foglalkozó 47North. A sorozat jelenleg hét részből áll, a szerző a hatalmas sikerére tekintettel folytatja az eredetileg hatkötetesre tervezett sorozatát. Már a nyolcadik köteten dolgozik.

 

 

Tade Thompson: Molly Southbourne feltámadása

Gyilkosságra emlékező testek, melyek közül egy életben maradt. És egy sor szabály, melyek többé nem érvényesek.

 

Ki volt Molly Southbourne? És mit hagyott hátra? Egy kiégett pince. Egy vérrel írt név. Gyilkosságra emlékező testek, melyek közül egy életben maradt. És egy sor szabály, melyek többé nem érvényesek. Molly Southbourne életben van. Ha életben is akar maradni, akkor menekülnie és bujkálnia kell, folyton harcra készen. Vannak ugyanis emberek, akik emlékeznek rá: tudják, micsoda valójában, és miket tett. Néhányan élve szeretnék, mások holtan akarják látni. És mindegyiküknél ott rejtőzik egy-egy darabkája a lány fejében összeálló kirakósnak. Vajon Molly elmenekülhet előlük, vagy szembe kell néznie teremtésének véres múltjával?

A szerzőről

Tade Thompson Londonban született joruba szülők gyermekeként, akik visszaköltöztek Nigériába 1976-ban, így ő végül Afrikában nőtt fel. Orvostant és szociálantropológiát tanult, majd később pszichiátriára szakosodott. 1998-ban visszatért Angliába, és azóta is ott él. A 2000-es évek óta ír; az első, Making Wolf című regénye elnyerte a Kitschies Arany csáp-díját legjobb debütálásként 2015-ben, következő műve, a 2017-es Rosewater pedig megkapta a legnagyobb presztízzsel járó Arthur C. Clarke-díjat, illetve az akkor alapított Nommo-díjat. Thompsont kitüntették az utóbbival egy évvel később a Molly Southbourne ezer halála című kisregényéért is. Jelenleg a következő regényén dolgozik, a szabadidejében pedig imád képregényeket olvasni és jazzt hallgatni.

  


Marcin Świetlicki: Tizenegy – Plusz végtelen

Vajon természetes halált halt Doki, vagy valakinek érdekében állt eltenni láb alól? 

 

Valahol Krakkó mellett megbújik egy nevenincs falu, ahová nyáron a hőség elől menekülnek a városiak, de ahol télen a madár se jár, és mindig fúj a szél. Arról a kevésről, ami történik a faluban, a kocsmában szerezhet tudomást az ember. Ide érkezik az egykori legendás gyerekszínész, a mostanra megvénült és leszerepelt mester, hogy barátja, Doki halála ügyében nyomozzon. Dokit itt, a várostól mindössze néhány perc buszútra, saját hétvégi házában érte utol a végzet. De vajon természetes halált halt az egykori ivócimbora, vagy valakinek érdekében állt eltenni láb alól?  Ahogy a mester mélyebbre és mélyebbre ás, nemcsak a megoldáshoz, hanem önmagához és a múltjához, a fiatalságához is egyre közelebb férkőzik. Az ügy felgöngyölítésében a pultoslánynak, a boltos asszonynak, egy minden lében kanál menedzsernek és egy öntelt krakkói médiamunkásnak, no meg néhány kocsmatölteléknek is elévülhetetlen szerep jut. A regényben a lengyel kocsmakultúra világán keresztül napjaink társadalmi és kulturális közegének rétegei tárulnak föl, a szereplők élettörténete pedig a kortárs lengyel miliő illúzióit és azok elvesztését példázza. A könyv fergeteges és humoros folytatása a szerző korábbi művének, a Tizenháromnak. A kötetet lezáró Plusz végtelen című elbeszélés a mester történetének naplóformájú lezárása. A kiábrándult férfi hű társa, kutyája nélkül rója Krakkó utcáit, hogy már mindenből kijózanodva és mindenen túl, értelmet találjon létezésének. 

A szerzőről

Marcin Świetlicki 1961-ben született. Lengyel költő, író, a krakkói alternatív zenei élet koronázatlan királya. A lengyelországi Krakkóban él és dolgozik. Świetlicki a lengyelországi Lublin melletti Piaskiban született. Lengyel irodalmat tanult a krakkói Jagelló Egyetemen, ahol 1980 óta él. A Tygodnik Powszechny hetilap szerkesztőjeként dolgozott 2004-ig. Szinte mindig kívülállónak, lázadónak és a hivatalos kultúra szféráiból önként száműzöttnek tekintik. A költő jól ismert látogatója a krakkói kocsmáknak, gyakran írja le a helyi kocsmai életet, és gyakran tűnik fel más szerzők könyveinek szereplőjeként. Határozottan elhatárolódik azonban attól a felvetéstől, hogy a detektívtörténetekben általa megteremtett mester alakja ő maga lehetne. Świetlicki számos irodalmi díjat is nyert.

Kövess minket!