2024. Július 23. | Lenke

Alex Schulman: A túlélők

Egy kibeszéletlen tragédiától darabjaira hull egy család. 20 évvel később egy másik tragédia szembesíti őket ezzel. Mi történt azon a nyáron? Három testvér bolyong Schulman érzelmi thrillerében hol gyerekként, hol felnőttként, míg az emlékek közötti belső nyomozás megdöbbentő megoldást hoz. Az elfojtásról, a kimondatlanságról és következményeikről Alex Schulman svéd íróval.


Három fivér visszatér gyermekkora helyszínére, egy erdővel határolt kies, tóparti tanyára. A látogatás nem kellemes, de szükséges, hiszen anyjuk utolsó kívánsága, hogy hamvait a tónál szórják szét. A tanyán, ahol sok évvel azelőtt egy mindent felforgató baleset történt.

A testvérek nehezen tudnak mit kezdeni egymással. A harc, amelyet apjuk figyelméért és anyjuk szeretetéért folytattak, a szülők halálával ugyan véget ért, de helyébe új küzdelem lép. Az örök megfigyelő, Benjamin egyre jobban eltávolodik a valóságtól, Nils kivonja magát a család mindennapjaiból, Pierre pedig képtelen féken tartani az indulatait. A tóparti látogatás egyben időutazás is a fivérek számára: kimondatlan sérelmek kapnak végre hangot, a baleset színhelyén pedig feltárul az igazság… Mi történt azon a nyári napon, amikor minden a darabjaira hullott?

A túlélők szuggesztív erejű regény a család életünket meghatározó szerepéről, a testvérkapcsolatok romboló és építő energiáiról, és a traumafeldolgozás nehézségéről. A 2020-as év kiemelkedő svéd irodalmi sikerkönyvének nemzetközi jogai több, mint 20 országban keltek el.

 

Vélemények
„Egy kezdetben könnyű nyári olvasmánynak induló könyv, ami azonban fejlődésregénnyé válik: egy család működésére, vagyis sokkal inkább működésképtelenségéről szóló (anti) fejlődésregénnyé. A végeredmény egy hidegrázós koktél az egyedüllétről, az önmagunkra utaltságról és a felemás együttérzésről.”– De Standaard – Hollandia

„ A túlélők mélységes érzelmi labirintusba sodor. Ezt a három fivért nagyon fogod sajnálni. Azokat a férfiakat, akikké váltak, azokat a fiúkat, akik voltak, és azt az ártatlanságot, amit elvesztettek. Briliáns, lebilincselő, feledhetetlen.”– Fredrik Backman, Az ember, akit Ovénak hívnak bestseller szerzője

 

Kövess minket!