2024. Április 15. | Anasztázia, Tas

Páholy Irodalmi Nagydíj

Bereményi Géza

November 28-án, advent első vasárnapján, este 7 órakor adják át az első Páholy Irodalmi Nagydíjat, amelyet Végh Veronika, a Páholy Lakásszínház és Irodalmi Szalon vezetője, valamint 75 színházbarát civil néző alapított. Az első díjat a debreceni kötődésű a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas  író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező Bereményi Géza kapja.

 

Végh Veronika és a leghűségesebb páholytagok idén közösen döntöttek arról, hogy a már Debrecenben élő írónak adják az első díjat, a Magyar Copperfield című önéletrajzi regényéért. Az egymillió forint összeggel járó díjat a Páholy nézőiből kialakult irodalomrajongó „olvasókör” adta össze.

 

A következő évtől mindig egy olyan író kapja, akinek az előző évben megjelent könyve a legtöbb szavazatot kapja. A díj presztízsét növeli a fővédnök, valamint a díjátadóra meghívott színművész személye is. Idén Szabó T. Anna és Dragomán György a díj két fővédnöke. A színművész szerepe egyelőre meglepetés, mivel Bereményi Gézát is szeretnék vele meglepni a szervezők.

 

Végh Veronika: „Teljes titok övezi a színművész személyét, aki átadja november 28-án a díjat. Mi hozzuk el Debrecenbe, elrejtjük egy szállodában és csak az eseményen jelenik meg a Páholy Lakásszínházban, amikor már Bereményi Géza is elfoglalta a helyét a nézőtér soraiban. Annyit árulhatunk csak el róla, hogy Gézával közel egykorú, szintén van debreceni kötődése, és a két művész többször dolgozott már együtt. Mi már nagyon várjuk a találkozást és a beszélgetést!”

 

 A díjátadó ugyanis egyben egy irodalmi est is, ahol a díjazottal, idén Bereményi Gézával és a meglepetés színésszel a háziasszony, Végh Veronika beszélget, aki a Páholy irodalmi estjeinek a szerkesztő-moderátora. A beszélgetés közben részleteket hallhatunk a Magyar Copperfield című könyből, és elhangzanak Cseh Tamás-dalok is.

 

Végh Veronika: „Bereményi Géza többször volt már a vendégünk, ismerik és kedvelik a debreceni nézők, egyértelmű volt a döntésünk. A Magyar Coppferfield már a hatodik utánnyomását éli meg egy év alatt, nekünk is az egyik kedvenc könyvünk. November 15-én, hétfőn kerestem fel Gézát az otthonában, Debrecenben, és közöltem vele a hírt, hogy ő lett az első Páholy Irodalmi Nagydíjas. Elmosolyodott, és azt mondta: ’Úgy látszik befogadott Debrecen’.”

 

A debreceni színház és irodalomrajongó társaság az elismerést minden év ősz végén adja majd át, hosszú távú céljuk, hogy még több civil, kultúrabarát tag segítségével a díjat több kategóriában is kioszthassák. A Páholy Irodalmi Nagydíj mellett szeretnének létrehozni egy ifjúsági- és gyermek, valamint egy szórakoztató kategóriát. Céljuk ezzel, hogy segítség a kortárs írók munkáját, hogy azok elmélyülhessenek egy számukra kedves témában, és mielőbb új könyv születhessen.

 

 

 

 

Kövess minket!