2023. Október 05. | Aurél
Előző

Eliades Ochoa...

Következő

Új mitológia...

Tokody Ilona

Muskát András és Tokody Ilona
A világhírű énekesnő első énektanára Szegeden, Berdál Valéria volt, majd zenei tanulmányait Budapesten, Sipos Jenőnél folytatta. 1976 óta a Magyar Állami Operaház művésze. Díjai és elismerései között szerepel: Oláh Gusztáv-emlékplakett, Liszt Ferenc-díj, Érdemes Művész, Kossuth-díj, Erzsébet-díj, Kiváló művész, A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje, Örökös tag a Halhatatlanok Társulatában, Az Operaház örökös tagja, Melis György-emlékplakett, Székely Mihály-emlékplakett, Bartók–Pásztori-díj, Prima díj, Hazám-díj, Az Operaház mesterművésze, Gundel művészeti díj.

 

A világ összes jelentős színpadán fellépett.  A New York-i Metropolitan, a bécsi Saatsoper, (José Carrerasszal és Claudio Abbadoval), a londoni Covent Garden (az első televíziós közvetítés; Bohémélet Plácido Domingóval), a barcelonai Liceo, a Deutsche Oper, Berlin  (Giuseppe Sinopolival), Staatsoper, Berlin, Teatro Real and Teatro de la Zarzuela, Madrid és a Teatro Colón Buenos Aires (Luciano Pavarottival) közönsége tapsolhatott csodálatos hangjának.

 

A Magyar Állami Operaház újranyitásán Melinda szerepét énekelte a Bánk bánban Simándy József partnereként. Talán ő az egyetlen szoprán, aki a Bohémélet Mimijének szerepét José Carreras, Plácido Domingo és Luciano Pavarotti partnereként egyaránt megformálta.  Tokody Ilona a világ legjelentősebb koncerttermeiben is megfordul, többek között: a budapesti Liszt Ferenc Akadémián, a New York-i Carnegie Hallban, a Musikverein Bécsben, a Palau Catalana Barcelonában és a Suntory Hall Tokyoban.

 

Mindezen felül Tokody Ilona nevéhez emlékezetes előadások és koncertek kötődnek világszerte. Több mint 20 000 fős közönség előtt adott aréna koncerteket nyolc országban  José Carrerasszal, Verdi-gála koncertet Juan Pons partnereként.

 

Történelmi pillanatnak számított, amikor Kodály „A csitári hegyek alatt” átiratát énekelte Londonban, a westminsteri apátságban (két miniszterelnök: Margaret Thatcher és Tony Blair előtt).  Juan Carlos király és Sofia királyné pedig személyesen adták át gratulációjukat a Plácido Domingoval előadott Otello spanyolországi televíziós közvetítése után. Az általa mélyen tisztelt, legendás szoprán, Renata Scotto a következő szavakkal méltatta: „Nagyfokú csodálattal tölt el Tokody Ilona művészete.”

 

Nagyívű pályáján parterei voltak többek között: Claudio Abbado, Giacomo Aragall, Franco  Bonisolli , Renato Bruson, Piero Cappuccili, José Carreras, Plácido Domingo, Peter Dvorsky, Lamberto Gardelli, Giuseppe Giacomini, Marilyn Horne, Vladimir Jurowski, Antonio Pappano, Giuseppe Patané, Jean-Pierre Ponnelle, Juan Pons, Luciano Pavarotti, Giuseppe Sinopoli, Franco Zeffirelli, és természetesen Magyarország valamennyi nagynevű énekese, operarendezője és karmestere.

 

Tokody Ilona 2013 óta a Pécsi Tudományegyetem-Zeneművészeti Intézet tanszakvezetőjeként és mestertanárként éneket tanít, amiként korábban szintén nagy sikerrel tette azt a Reina Sofia Zeneakadémián Madridban, a Liszt Ferenc Zeneakadémián, Budapesten és a balassagyarmati Nemzetközi Muzsikustáborban, illetve Bécsben tartott mesterkurzusai során. Pályafutása 40. évét gálaműsorral koronázta meg az Operaházban, illetve az ünnepi alkalom kapcsán életéről ebben az évben jelent meg a Lélekhangon című könyv.

 

Ilona szakmai sikerek mellett rendezett magánéletet is magáénak tudhat. 12 év együttélés után hozzáment a nála 18 évvel fiatalabb tenorhoz, Muskát Andráshoz, akivel remek párost alkotnak mind a magánéletben mind a színpadon.

 

Előző

Eliades Ochoa...

Következő

Új mitológia...

Kövess minket!