2023. December 01. | Elza

Üvegbe zárt speakeasy hangulat

A Mrs Millicent koktélverseny legjobb 8 kreációját mutatták be minap az amatőr bártenderek –„csináld magad” mixek ünnepi alkalmakra, vagy csak úgy…

 

A budapesti KIOSK-ban járunk, a már félig-meddig karácsonyi köntösbe bújt étterem felső szintjén egy csinos hölgy várja az érkezőket. Sokat sejtető mosollyal köszönt mindenkit, magabiztosság és elegancia árad minden mozdulatából – pajkos megjegyzései és fűszeres humora felkelti a társaság érdeklődését. Arról nem is beszélve, hogy karcsú nyakát aranypánt díszíti, telt alakján az üvegből készült szerkó lágyan gömbölyödik, lehetetlen nem csodálni!

 

Bár Mrs Millicent nem hús-vér emberi alak, a róla elnevezett gin minden tulajdonságát hűen tükrözi: kicsit fűszeres, ugyanakkor lágyan nőies. A BESTILLO Pálinkaház legújabb italának bemutatóján járunk, ahol egy rendhagyó koktélversenyen 8 otthon kreált gin koktél bemutatójának lehetünk részesei és kóstolói is egyben.

 

A koktélkészítés nem csak a profik kiváltsága, a konyhában, egy szál köntösben, az alapanyagokat a nagymama dunsztos üvegében összerázva is meg lehet váltani a világot. Sokszor a legegyszerűbb dolgokból születik az igazi csoda: a jó koktél olyan, mint egy könnyed ecsetvonás a festővásznon. Pompázhat az orchidea lágy illatában, vagy fűszeressége idézheti az ünnepeket, csak a képzelet szabhat határt. A Mrs Millicent első gin alapú koktélversenyén elszabadult a versenyzők fantáziája…

 

Személyemben szintén gin-kedvelőként vehettem részt az eseményen, túlzás nélkül állíthatom, hogy a kreációk minden képzeletet felülmúltak. A számos karácsonyi ízvilágú koktél mellett igazán különlegesek is akadtak: a nyertes orchidea esszenciával bolondította koktélját, más birsalmával, citrusokkal boronálta össze a már önmagában is ízletes párlatot. A prezentálás szintén elsőosztályú volt: vászonra vitt ízvilág, IKEA-ihlette útmutató és szakértelem koronázta meg a pompás ízeket.

 

A zsűri egyik szakmabeli delegáltja, Pálffy László párlatszakértő és bártender így összegezte véleményét: „A koktélverseny 8 döntőse nemhogy bekopogtatott az ajtón, de szinte be is esett, akkora lendület és kreativitás jellemezte az estét. Nagyon izgalmas italok készültek, amit csak megkoronázott a szórakoztató előadásmód. Van, aki a sárgarépalével operált, másnál a gesztenye, az ünnepi ízvilág, az áfonya dominált, de volt olyan is, aki egy kis pálinkával „bolondította” meg a koktélját”.

 

Érdekesség, hogy a „speakeasy” gin Szerb Antal: Utas és holdvilágának egyik szereplőjéről, Millicent kisasszonyról kapta a nevét. Az alkoholtilalom alatt is működő bárokat hívták speakeasy bároknak, ahová kopogtatás után lehetett belépni. Az ember bekopogtatott, bentről kinéztek, mondta a jelszót és azt követően beengedték.

 

„Régóta kacérkodtam a gondolattal, hogy a pálinka mellett legyen egy nőies karakterű ital, egy olyan ital, ami hozzám kötődik, személyiségemből fakad. Így lépett piacra bő 1 éve Mrs Millicent ginünk, amit a férjem készített el nekem. A koktélversenyünk célja az volt, hogy a versenyzőink által megmutassuk, nem kellenek extra hozzávalók, sőt bártendernek sem kell lennünk, ahhoz, hogy egy remek frissítő készüljön a konyhánkban saját magunk szórakoztatására, kényeztetésére” – mesélte Czakó Mónika.

 

A verseny zsűrijében Pálffy Lászlón, valamint Solti Ádám színművészen és feleségén, Kis Bernadetten túl Czakó Gábor, a Bestillo Pálinkaház tulajdonosa és Koroknai Klára, a Mobilkoktél alapítója foglalt helyet. A koktélversenyt végül Bus Atilla „Jewel of a New Era” kreációja nyerte, a második Kohlbauer Martin „Blåbärsdryck” fantázianevű, – ikeás útmutató alapján összeállítható – koktélcsodája lett, a harmadik helyen pedig Kovács István „Me, myself & EYE”, gin&pálinka nászából született alkotása végzett. A közönségdíjat Szilágyi Ágnes „Millirosemary” koktélja nyerte.

 

Az este tanulsága, hogy a napjainkban igencsak közkedveltté vált gin nem áll meg a Hendrick’s és Tanqueray már jól megszokott ízvilágánál, érdemes nyitott szemmel járni és az „újoncokat” is megkóstolni. Továbbmenve: sokan, köztük jómagam is, szívesen kortyolgatunk el egy klasszikus gin tonikot szombat este, ám ha egy mód van rá; merjen az ember kísérletezi, saját ízlése szerint akár csak maga szórakoztatására is komponálni. Ha díjnyertes koktél ugyan nem is sül ki az ilyen próbálkozásokból, a jókedv garantált.

Tóth Lili

 

Kövess minket!