2024. Május 24. | Eszter, Eliza
Előző

Mesebeli birodalom II....

Következő

Manhattan Európában? – Irány Rotter...

Mesebeli birodalom I.

Míg a magyarok a Balatonhoz, vagy a Tisza-tóhoz járnak pihenni, addig a dél-afrikaiak a Pilanesberg Nemzeti Parkkal határos Sun Cityben kapcsolódnak ki.

 


Sun City részlet felülnézetből

Bár már számtalanszor jártam ott, a hely még mindig elkápráztat szépségével, barátságos vendégszeretetével, s mindig megajándékoz a feltöltődés érzésével. Az üdülőhely felkapott pihenőhelye a világnak, ahol Afrika sajátos szívverése páratlan exkluzivitással keveredik. Ennek ellenére az elmúlt időszakban teljes felújításon ment át, akár azok az érettebb hölgyek, akik egy teljes testfelújító kozmetikai kezelésekre fizetnek be. A tulajdonosok nem kevés összeget – közel 1 milliárd Randot (20 milliárd Ft) –, áldoztak az 1500 hektáros komplexum felújítására.

 


Egyike a pazar éttermeknek


Lost City mesebeli legendája szerint egy igen fejlett, nagy tudású törzs érkezett a területre és egy csodálatos várost épített fel a meseszép völgyben, majd egy vulkán kitörés miatt nyomtalanul eltűntek, és soha többé nem jöttek vissza. A Johannesburgtól 220 km –re található paradicsomot az afrikai szavanna mélyén, a legenda szerinti antik világ területére álmodta meg létrehozója, Sol Kerzner. A legendát feltámasztva, az Elveszett város aranykorát felidézve építették fel a Palotát és a többi hotelt, a hullámmedencés tengerpartot, a hidakat, alagutak, mindezt a múltból eredő egzotikus afrikai elemeket tartalmazó építészet igénybevételével.  

 

Beach, hullámfürdővel 


Sun City nemcsak engem kápráztat el nemzetközi színvonalával, szép fekvésű szálláshelyeivel, kaszinóival, ínyenc ételeket felszolgáló éttermeivel, világ színvonalú golfozási lehetőséggel, Big Five szafari túrával, hanem azt a sok millió turistát is, aki megépítése óta itt járt. Akármerre nézünk, mindenhol világszínvonalú luxust tapasztalunk, és pezsgő szórakozási lehetőségeket. A birodalom sokszínű szórakozási kínálattal várja az ide látogatókat, van itt revüszínház, afrikai falu, labirintus, hullámfürdő, beach part,vízi sportok számtalan variációban, golf és a klasszikus pihenést szolgáló megszámlálatlan medence, étterem és bár. A turisták igényeinek megfelelően több kategóriájú szálloda várja a vendégeket. Megjegyzem azonban, hogy az itteni 3 csillagos hotel színvonala messze fölötte van az Európában megszokott hasonló besorolásúnál.

 

A golfosok réme, az óriás krokodil 


De nézzünk körül kicsit részletesebben. Az üdülő paradicsom kapuját átlépve egyre többet mutat magából a birodalom. Először a  Kwena Gardens Krokodil Park bejáratát látjuk, ahol hétezer (!) krokodil él, az egészen piciktől a kifejlett, több méteres példányokig. Ezután az afrikai falu tűnik fel, ahol megtudhatjuk, hogyan éltek régen a helyi feketék, ebéd vagy vacsora alkalmával pedig az étterem színpadán törzsi táncelőadást is láthatunk.

 

A híres függőhíd 


A szállodákat függő vasút köti össze, és az ingyenes buszjáratra bármikor felszállhatunk. Az épületeket körös- körül buja növényzet, virágzó színes bokrok övezik, de láthatunk sétáló, hosszú lábú piros csőrű madarakat, pávákat és a fákon vidáman ugráló majmokat is. A szállodák mellett medencék, napozóágyak és nádtetős bárok találhatóak.

 

Golf pálya részlet 


Mint ahogy korábban írtam, már többször jártam itt, minden szállodájában laktam már, ennek ellenére minden alkalommal megteszem a körutamat, ami egy kb. másfél órás séta. Mielőtt nekiindulok, vastagon bekenem magam napvédő krémmel, mert néhány évvel ezelőtt a feltűzött hajam és a blúzom közötti részen a nyakamat egészen felégette a nap, pedig a kirándulás fele fákkal árnyékolt részen zajlik.

 

Fábián Gabriella, Dél-afrikai tudósító (Folyt.köv.)


Előző

Mesebeli birodalom II....

Következő

Manhattan Európában? – Irány Rotter...

Kövess minket!