2024. Február 21. | Eleonóra
Előző

Múlt a jelenben – Oyster Box...

Következő

Mesebeli birodalom II....

Dél-Afrika – Durban

Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy baráti meghívásra néhány hetet Dél-Afrikában tölthettem, azon belül is Durban, Umhlanga Rocks elegáns partszakasza valamint Fokváros, Stellenbosch és  a borvidék volt az úti célom.

 

Durbanbe már közvetlen repülőjáratok vannak, ezért nem kell Johannesburgban átszállni a helyi járatra, igy a hosszú repülőút kicsit lerövidült. A kíváncsiságtól fűtve érkeztem meg az Indiai -óceán partján elhelyezkedő városba, amelynek lakossága 1835-ben még csak 35 főt tett ki, jelenleg Durban és a körülötte lévő eThekwini kerület közel 3,44 millió lakosával, az ország harmadik legnagyobb városa.

 

Már az első pillanatban érezni az óceáni párás levegő illatát. A turisták számára a város legnagyobb vonzereje az Indiai -óceán partszakasza, a kultúrák találkozása, az építészeti stílusok keveredése, a természeti szépségek, és ami engem igazán magával ragadott, a helyiek kedvessége.

 

Vendéglátóim Umhlanga Rocksban laknak, közvetlenül az óceán partján. A városnak ezen a részén túlnyomó többségben fehérek és indiaiak laknak, a szegényebb helyiek a Durban vonzáskörzetében kialakult fekete negyedekben élnek. Bár nem vagyok korán kellő, ott mégis a nappal együtt ébredeztem és a teraszról gyönyörködtem a napfelkeltében, amit ha képeslapon látom kétségkívül giccsnek tartok. Most azonban bizton állítom, nincs annál szebb és megnyugtatóbb, mint a tenger hullámaiból felbukkanó aranyló nap sugara. Nyugalom és béke költözik az ember szívébe.

 

A kora reggeli érzelmi hullámot legyűrve barátnőmmel reggelente a ház előtti, a part mentén az óceánnal párhuzamosan épitett 3,5 km hosszan elterülő felújított sétányon róttuk a kilométereket a gyönyörűen ápolt, buja szubtrópusi növények és az óceán moraja közepette.

 

Az akár korzónak is nevezhető úton különböző származású emberek gyalogoltak, sétáltak rámosolyogva, köszöngetve a szembejövőkre. Jól láthatóan élvezték a vízpart kora reggeli szépségét. A sétálorész meghatározó látványossága az 1954-ben épült kecses fehér - piros színre festett, ma is működő világítótorony. Továbbá meg kell emliteni a 80 m hosszan az óceán fölé épített mólót, amelyen a hullámok fölötti sétát elvezhetjük.

 

Visszafelé jövet a homokos vizparton lévő kövekre lepihenve fogyasztottuk el reggeli kapucsínónkat, elmerengve a tenger habzó, változatos színű tarajos hullámaiban.  Bár sokan már ilyen kora reggel szőrfőztek, a strandolók még nem lepték el az egyébként ingyenes, beach-nek kialakított partszakaszokat.  Megjegyzem a naplemente is legalább ilyen felemelő látvány, de az esti borozgatás a parti homokban is feledhetetlen élmény.

 

A városnak ezen a részén modern építészeti csodák, felhőkarcolók és üvegpaloták épültek, és bár itt az óceán, akár a privát házak, akár az elegáns szállodák parkjainak elengedhetetlen részét képezik a hatalmas, különféle formájú medencék. A kertek szépen ápoltak, pálmafákkal, egzotikus színes virágokkal és bokrokkal beültetve. És mindenütt tisztaság! De nem csak a privát kertekben, a közterületeken, az üzletházakban, az utcákon egyaránt.


A belváros egyik legismertebb és legkiemelkedőbb épületében található a City Hall, amely 1910-ben épült és az észak-írországi Belfast városházának mása. A hely kiállításoknak, koncerteknek ad helyett. Mellette található az 1896-ban épült Natal Play House, amely jelenleg öt színháznak ad helyett. De megemlíthetnék a Local History Museum vagy a Post Office épületét, amelyek büszkén hordozzák a régi korok építészetét és az akkori emberek emlékeit, vagy a városban található számos vallási kegyhelyet, templomot, történelmi emlékhelyet, botanikus kertet és még sorolhatnám a sok-sok látnivalókat.

 

A belvárosban, de már az indiai negyedben található a Victoria Street Market, az indiai piac, amely a turista látványosságok egyik kedvelt helye. Különböző keleti fűszerek, illatos füstölők, indiai és afrikai népművészeti tárgyak, ruhák, gyöngyből készült ékszerek, szobrocskák, használati tárgyak egyaránt kaphatók. Megfigyeltem, hogy az árusok magukban hordozva ősi ellenszenvüket a fényképezéstől, (úgy tartják ezzel ellopják a személyiségüket) elfordulnak, ha észreveszik, hogy rájuk irányul a szelfi örültek figyelme.

 

A durbani kikötő dokkjai Dél-Afrika legnagyobb és legforgalmasabb helyszínei. A horizonton várakozó hatalmas szállító hajók mellett az elegáns yachtok szinte eltörpülnek.

 

De ne feledkezzünk meg a vendéglátásról sem! Sokszínű, változatos és ízletes ételek, barátságos, kifinomult ízléssel berendezett éttermek, dizájnos bárok várják a vendégeket a nap bármely szakaszában.  A reggeliző helyek épp úgy tele vannak, mint ebéd- és vacsoraidőben az éttermek. A nyerni vágyókat pedig két kaszinó is várja. A színvonalas szolgáltatás nyújtó nagyon jó minőségű szállodák leginkább az óceán partján helyezkednek el vagy az új városrész üzleti negyedében, amely a hatalmas Gateway bevásárló központ köré épült.

Majd elfeledkeztem az időjárásról! Durbenben áprilisban bizony már az ősz kezdődik, ami 23-27 fokot, kellemes napsütést jelent. A legmelegebb hónap a január, február, március, ekkor a hőmérséklet 28C – 32C, a leghidegebb hónap a július, ilyenkor 15C-23C-ra lehet számítani. Úgy gondolom, látnivaló, sportolási, szórakozási lehetőség rengeteg van a városban mindenki számára akár csoporttal, akár egyénileg, akár családdal érkezik Durbanbe.

A folytatásban Zuluföld nevezetességeiről ejtek szót.

 

 

 

Előző

Múlt a jelenben – Oyster Box...

Következő

Mesebeli birodalom II....

Kövess minket!