2024. Február 21. | Eleonóra
Előző

Édesvízi mediterrán Zánkán...

Következő

„A fény városa”– Az én Mátész...

Costa Blanca gyöngyszeme – Benidorm

Balogh Noémi

Minap nézegettem fb ismerőseim, barátaim névsorát, és belegondolva ki honnan származik, ki hová költözött az elmúlt években, évtizedekben, beugrott, felérem néhányukat, mutassák be szülővárosukat, választott lakhelyüket olvasóinknak.

 

Most Balogh Noémi – volt Elite magazinos kolléganőm – vállalkozott arra, hogy bemutatja választott városát, Benidormot, ahová nyaralni ment, s ahol nem csak a város szépségeivel ismerkedett meg, de a szerelem is rátalált. 2008 óta él férjével, Tamással és kisfiával, Sámuellel  a Costa Blanca gyöngyszemnek is nevezett városkában.

 

 „Fantasztikus virtuális nyaralásra invitálom az olvasókat a szikrázó napsütésben, a Földközi-tenger medencéjében.

 

A legendák földjén

Mielőtt belevetnénk magunkat a magas hullámokba, kezdődjön az utazás egy legendával. Roldán, a kereszteslovag, aki a szaracénokkal harcolva esett el, halála előtt még egy utolsó ütést mért pallosával a Puig Campana hegyre, mivel az eltakarta előle a lenyugvó nap utolsó sugarait. Az ütés nem csak kihasított egy darabot a hegyből, de akkora erejű volt, hogy a kiszakadt rész a tengerbe hullott – ezt ismerjük ma Benidorm-i szigetként.

 

Nem tudom, hogy így történt-e, de az biztos, hogy a település egykor aprócska halászfalu volt, majd az 1950-es években rohamos fejlődésnek indult, mára pedig igazi üdülőparadicsom. Benidorm a Costa Blanca legnépszerűbb üdülőhelye a maga 5 km hosszú fehér homokos tengerpartjával, felhőkarcolóival. Első pillantásra azt hiheti az ember, hogy Manhattan felhőkarcolóit látja maga előtt.

 

Állandó lakosainak száma mindössze 70 ezer, ez augusztusban 1 millió főre duzzad, nem véletlen, hiszen itt található a legtöbb szálláslehetőség a Földközi-tenger partján. A kiváltságos helyen elterülő Benidorm aranyhomokos strandjairól, csodálatos látképeiről és nyüzsgő nyári mindennapjairól ismert.

 

Remekül megfér egymás mellett a hagyományos óváros és a pezsgő éjszakai életet kínáló modern negyed, biztos, hogy az ezerarcú Benidormban mindenki megtalálja az igényeinek megfelelő kikapcsolódási formát, akár strandolásra, városnézésre, kulináris élvezetekre, vagy bulizásra vágyik.

 

Szállodáról szállodára

A szálláslehetőségek végtelen tárháza, közel 130 szállodából választhatnak az ide látogatók.

A Gran Hotel Balit mindenképp látni kell. Az 52 szintes, Európa legmagasabb szállodája egy 186 méter magas üvegpalota, gyönyörű kilátással a kékzászló minősítésű homokos tengerpartra és este a kivilágított városra. 

A Hotel Don Panchot sok magyar és sok focirajongó ismeri, mivel Puskás Öcsi becenevét viseli. Puskás a ’60-as évek elején beleszeretett a városba, vett itt egy nyaralót, a Real Madrid magyar elnöki tanácsadója, Östreicher Emil pedig három szállodát vásárolt. Ez megnyitotta a kaput a futball iránt érdeklődők, valamint az akkoriban a vasfüggöny mögött élők számára, hiszen a magyar kötődésű hotelekben kedvező áron kaphattak szállást, így végre igazi, hamisítatlan spanyol tengerparti nyaralásban lehetett részük. A mai napig működő Hotel Don Pancho Benidormban az Avenida del Mediterraneo-n helyezkedik el!

A Mélia Villaitana – egy hagyományos mediterrán falu hangulatát megidéző varázslatos szálloda, exkluzív szolgáltatásokkal, wellnessrészleggel, termálfürdővel, golfpályákkal, éttermekkel – a legkedvesebb az én szívemnek. Nem véletlenül vagyok elfogult, hiszen itt házasodtunk össze férjemmel. Sosem felejtem el azt a napot, ahogy az édesapám az oltárhoz kísért, emlékszem a nevetésünkre, a tenger morajára, a narancsligetek illatára, a ránk hulló napsugarakra, miközben örök hűséget fogadtunk egymásnak az oltár elött.

 

Fantasztikus kilátás, gyönyörű épületek

A Sierra Helada hegyen található kereszt, vagyis a La Cruz mellől az egész város belátható, gyönyörű a panoráma. 1961-ben Benidorm polgármestere Spanyolországban elsőként kapott engedélyt Francisco Franco tábornoktól, hogy a városban a turisták bikinit viselhessenek. Az eredeti, fából készült keresztet ekkor állíttatta fel a település legmagasabb pontján Salvador Perona atya, hogy ezzel helyreállítsa a keresztény értékeket a városban. A ma látható kereszt ugyan nem az eredeti, de szimbolikus jelentősége vitathatatlan, gyönyörű és a város szinte minden pontjáról jól látható.

 

Ha már magasságoknál tartunk, az Intempo a legmagasabb épület Benidormban, 189 méterével egyben Európa legmagasabb apartmanháza is. Két egymással párhuzamos részből áll, melyeket a tetejüknél, a 38. és a 44. emeletek között összeépítettek egymással. Két egyes számra, vagy egy nagy M betűre hasonlít, mely emlékezteti az embereket a 2004. március 11-i madridi terrortámadásra.

 

Kihagyhatatlan élmények

Az évek során a város minden látványosságát, kikapcsolódási lehetőségét fedeztünk fel, eleinte kettesben, majd hármasban is, így tapasztalatból mondhatom, hogy párban és kisgyerekkel is felejthetetlen élményt nyújtanak.

A Mundomar delfináriumahol többek között fókákkal, pingvinekkel, papagájokkal és szurikátákkal találkozhatunk, simogathatunk delfint, lenyűgöző papagájshow-n és madárreptetéseken szórakozhatunk – mind gyerekek, mind felnőttek számára egyaránt kihagyhatatlan. Ha pedig még különlegesebb élményre vágyunk, úszhatunk oroszlánfókákkal vagy delfinekkel, etethetünk tukánt, szurikátát, nemespapagájt. Az óvárostól mintegy 10 percre található delfinárium a legkönnyebben autóval (ingyenes a parkolás) vagy busszal (Line 001) közelíthető meg.

A Terra Mítica vidámparkot azoknak ajánlom, akik az aktív pihenést szeretik. Tökéletes hely, káprázatosan izgalmas szórakozás kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ide szintén busszal (Line 003) vagy autóval juthattok el, mindössze 15 perc alatt az óváros szívéből.

Az Aqualandia vízi és csúszda park tökéletes helyszíne a vízi programok szerelmesei számára. Bikinit fel és irány a park! Érdemes a vidám parkot és az Aqualandia parkot egymás utánra tervezni, mindkettő belefér egy tökéletes napba.  

 

Varázslatos éjszaka

Bár hagyományosan New York az a város, ami soha nem alszik, de Európában is van ily hely, mégpedig Benidorm. A fantasztikus nappali élmények után sem kell a szálláson tölteni az időt. Bárok, szórakozóhelyek, tradicionális tapas bárok követik egymást, amerre a szem ellát.

 

Itt mindenki közvetlen és jókedvű, és bizony ez annyira ragadós, hogy bármelyik pillanatban kialakulhat egy spontán utcabál.

 

Ezzel kapcsolatban egy személyes élményem is van. Édesapámmal, Ödönnel, – aki kivételes tehetségű újságíró és a nyelvek nagy mestere volt – gyermekkoromban rengeteg szójátékot játszottunk. Ezt, amikor kiköltöztem Spanyolországba, egy időre felfüggesztettük. Azonban, amikor édesanyámmal, Emőkével kiköltöztek, apa eljátszott a város nevével: Benidorm – dormir, ami spanyolul azt jelenti, hogy aludni. Mikor erre rájött, felkiáltott: „Hát persze! Ezért tudok én itt ilyen jókat aludni!”

Benidorm az alvó város, ahol a legjobb a délutáni szieszta, persze csak miután véget ért a Fiesta!

 

Az utánozhatatlan spanyol ízek

A spanyoloknál Európában alig akad jobb vendéglátó: figyelmesek, segítőkészek, lazák, nem ütköznek meg semmin az égvilágon, a turista bármit megtehet. Angolul ugyan kevesen beszélnek, de meghallgatva az idegent, spanyolul előzékenyen útba igazítják.

 

Minden nemzetnek megvannak a specialitásai, a spanyol konyháról szinte mindenkinek a tapas jut eszébe. Nem véletlen, hogy a testvéremmel, Eszterrel a kedvenc helyünk a Restaurante La Cava Aragonesa, ami az Óvárosban, a híres „Tapas utcában” található – utcazenészek gondoskodnak a hangulatról, miközben végig kóstoljuk a helyi különlegességeket, rákokat, sonkákat és az elmaradhatatlan Tinto de Veranót. Mindig elsétálunk ide, amikor meglátogat minket keresztlányommal, Mercédesszel, akinek a kedvence a Gambas al Ajillo, azaz a fokhagymás rák. A finom falatok után jól esik egy kis séta, érdemes ellátogatni az utca végén található Balcon de Mediterraneo kilátóba. Számomra azért is kedves ez a hely, mert ez volt férjemmel az első randevúnk helyszíne.

 

A tenger és a tengerpart

Balra, kelet felé, a híres Levante Beach található (a levante jelentése napkelet), jobbra pedig a Poniente tengerpart (napnyugatot jelent).  Benidorm tengerpartja végig homokos, lassan mélyülő, hihetetlenül mélykék színű vízzel, álomöblökkel, a tengerbe még a rosszul úszók is nyugodt szívvel bemerészkedhetnek.

 

Csípős medúza vagy cápa még hírmondóként sincs a környéken, csak gyönyörű, szivárványszínű, kíváncsi, ártalmatlan halrajok, amelyek a kikötőből kiinduló, üvegfenekű sétahajók utasaival vidáman incselkednek, és önkéntes kísérőként követik végig az utazást.

 

A várost meg kell nézni a tenger felől is, ugyanis onnan teljesen más arcát mutatja. Ha szeretnének végighajózni a Costa Blanca partvidékén, számos megoldás közül választhatnak. Felszállhatnak a rendszeresen közlekedő turista hajókra, melyek óránként indulnak Benidorm kikötőjéből oda-vissza járva, vagy benevezhetnek egy privát vitorlázásra, motorcsónakos utazásra. Ez utóbbi esetében nincs időkorlát, eltölthetnek néhány órát, vagy akár egy egész napot egy csónakban vagy egy hajón. Egy ilyen kirándulás remek alkalom egy igazán romantikus lánykérésre, házassági évforduló vagy akár egy születésnap megünneplésére. Bérelhetünk gumicsónakot, motorcsónakot, Liguria-i motorcsónakot, jachtot vagy akár vitorlást, személyzettel/kapitánnyal, magyar nyelvű turista vezetővel vagy anélkül.

 

Ha vasárnap akkor piac nap!

Hatalmas kultusza van itt a piacozásnak. Édesanyámmal – aki a szomszédban lakik és a sajtos-tejfölös lángostól a rántott húsig főzi a finomabbnál finomabb falatokat – ez a meghitt programunk vasárnap reggelenként. Minden kerületnek van saját, fedett vagy épp az utcákon felállított vidám, színes hangulatú piaca. A kínálat friss, kiváló minőség – a legtöbb termelő saját maga árusít, ráadásul remek tanácsokat és recepteket is kaphatunk tőlük egy-egy finomság mellé. Lehet kóstolni is, így megismerhetjük a helyi ízeket, így nem veszünk zsákbamacskát. Persze képtelenség a fantasztikus kínálatot végigkóstolni, de már az illatok is nagyon csábítóak: olajbogyó, gyümölcsök, sajtok, grillételek és virágárusok mindenütt.

 

A finomságok mellett szinte mindent lehet kapni: a nercbundától kezdve, az 1 €-s turkálón keresztül, az autentikus habos-babos maxiszoknyáig mindenféle ruhával találkozhattok, természetesen a hozzájuk illő kiegészítőkkel. A vásárlás után pedig érdemes megpihenni egy jó Cafe con Leche, azaz tejeskávé mellett a sarki teraszon, és hallgatni az utcazenészek vidám muzsikáját.

 

Benidorm, ahol az álmok valóra válnak, észrevétlenül vált az otthonunkká, most már el sem tudnánk képzelni másutt az életünket. Mindenképpen érdemes ide ellátogatni, legalább egy nyaralás alkalmával, és megtapasztalni a hamisíthatatlan mediterrán életérzést.

¡Adiós Amigos!, ¡Hasta luego!”

 

Előző

Édesvízi mediterrán Zánkán...

Következő

„A fény városa”– Az én Mátész...

Kövess minket!