2024. Július 22. | Magdolna
Előző

Cukorbetegség és az epigenetika...

Következő

Fülfájás?...

Nyári felfázás?

Dr.Poth Sándor

Felfázás nyáron? A mosdó használatkor jelentkező égő, fájdalmas érzés, alhasi fájdalom esetén gyakran szoktuk mondani, hogy felfáztunk. Ám a kellemetlen tünetek nem a felfázás miatt, hanem húgyúti gyulladás következtében jelentkeznek, amelynek kialakulásában többféle tényező is szerepet játszhat. Az egyik ilyen a magunkon hagyott vizes fürdőruha alsó, így nem véletlen, hogy a legtöbb fertőzés – és a legtöbb nőgyógyászati betegség is – nyáron alakul ki. Hogy melyek ezek és hogyan védekezhetünk ellenük, az alábbiakban megtudhatjuk.

 

„A húgyúti fertőzés egy nagyon kellemetlen tünetekkel járó betegség, és mivel komolyabb szövődményekhez is vezethet, érdemes mihamarabb orvosi segítséget kérni. A panaszok nemcsak a nőket, de a férfiakat is érintik, bár őket jóval kevésbé. A férfiak húgycsöve ugyanis jóval hosszabb, mint a nőké, így a baktériumoknak hosszabb utat kell megtenni a húgycső nyílásától a hólyagig.

 

A tünetek hátterében még mindig, a leggyakrabban a húgycsövön keresztül behatoló E. coli baktérium, valamint ennek húgyhólyagban történő elszaporodása áll. Az elszaporodás oka lehet a vizelet hólyagban való pangása, amelyért felelőssé tehető a nem megfelelően elosztott és nem kielégítő folyadékbevitel, mozgásszegény életmód, valamint férfiak esetében a jellemzően idősebbeket érintő prosztata megnagyobbodás miatti vizeletürítési nehézség.

 

A betegség kialakulása megelőzhető, ha odafigyelünk néhány dologra. Amint azonban tüneteket tapasztalunk, javasolt orvoshoz fordulni, ugyanis, ha nem kezeljük időben a férfiaknál például prosztatagyulladás, nőknél pedig igen gyakran véres vizelet, felszálló fertőzés esetén pedig a vesék megbetegedése is előfordulhat” – mondta Dr. Póth Sándor, a Budai Egészségközpont urológus főorvosa.

 

Milyen fajtái vannak a húgyúti fertőzésnek?

Anatómiai szempontok alapján két nagy csoportot különíthetünk el. Az egyik az úgynevezett alsó húgyúti betegségek, melyek húgyhólyagot, a húgycsövet, illetve férfiak esetében a prosztatát érintik. A másik csoport pedig a felső húgyúti betegségek, ide a vesék, a vesevezetékek és a húgyvezeték fertőzéses kórképeit sorolhatjuk. Ezekre a típusú betegségekre általában az a jellemző, hogy a kialakulásukat megelőzi az alsó húgyutak fertőzése.

 

Mi okozhat húgyúti fertőzést?

–        Kevés folyadékfogyasztás, amelynek következtében a ritkábban ürülő hólyagban könnyen elszaporodhatnak a baktériumok.

–         A nem megfelelő intim higiénia, illetve nagy figyelmet kell fordítani a rendszeres és alapos kézmosásra is!

–        A helytelen törlési technika wc-zés után.

–        Ha valaki a közelmúltban húgyúti műtéten esett át.

–        Tartós idegentest viselés (katéter, különféle fogamzásgátló eszközök, stb.)

–        Ha valakinek diabétesz betegsége van.

–        Túl hosszú ideig viselt vizes, nedves fürdőruhaalsó. Fürdés után nem elegendő, ha megszárítjuk a fürdőruhát, hanem javasolt mielőbb száraz öltözetre cserélni.

 

Milyen tünetei vannak?

Húgycsőgyulladás esetén fájdalmas, égő érzéssel jár a vizeletürítés. A férfiaknál a nemi szerv duzzanata és váladékozása is előfordulhat. Hólyaggyulladásnál gyakrabban és sürgetőbben jelentkezik a vizelési inger, és a has alsó részén is jelentkezhet diszkomfort. Ha pedig a gyulladás a veséket is érinti, előfordulhat deréktáji- és hátfájdalom, valamint láz. Férfiak esetében, amennyiben a fenti panaszok mellé fáradtság, gyengeség, a gát részén jelentkező érzékenység, fájdalom is társul, mihamarabb érdemes felkeresni egy urológus szakorvost, ugyanis ezek a prosztatagyulladás vagy a here- és mellékheregyulladás jellemző tünetei is lehetnek.

 

Hogyan kezelhetők a húgyúti fertőzések?

Betegség esetén nagyon hasznos lehet, ha minél több folyadékot - főleg vizet -, lédús gyümölcsöket fogyasztunk, amelyek átmossák a húgyutakat, így csökkentik a gyulladást. A szakorvos bizonyos esetekben antibiotikumot írhat fel, amit mindig az utasításoknak megfelelően kell szedni. Az antibiotikus kezelés előtt, helyesen leadott vizelettenyésztéssel fontos azonosítani a kórokozót.

 

„A nyár a fenti panaszok mellett további problémát is okozhat a hölgyek számára, ha nem kellően körültekintőek, vagy ha arra érzékenyebbek. Ilyen például a megborult intimflóra-egyensúly kapcsán kialakuló hüvelygyulladás, amelyet okozhat ugyan idegen bakteriális vagy vírusos fertőzés, élősködő vagy gomba, azonban a leggyakoribb tényező a saját mikrobiom egyensúly eltolódása. A gyakoribb nőgyógyászati betegségek között szerepel a chlamysdia infekció, a herpes genitalis, de a meleg miatt felborult lokális sav-bázis háztartás is okozhat kellemetlen panaszokat. A hőségben ugyanis gyakrabban előkerülnek a parfümös törlőkendők, nem testbarát illatosított szappanok és tusfürdők, valamint az intimspray-k, ám ezek helyett inkább a tiszta vizes zuhany, majd megfelelő szárítkozás javasolt” – tette hozzá a főorvos.

 

 

Előző

Cukorbetegség és az epigenetika...

Következő

Fülfájás?...

Kövess minket!