2024. Június 19. | Gyárfás
Előző

Ne döntsön le a nátha!...

Következő

Kávé vagy matcha?...

Indul az allergiaszezon!

Még szinte vége sincs a télnek, de a legtöbb allergiás már előre retteg, hiszen a tavasz kezdete egyet jelent az allergiaszezon indulásával is. Hiába a szívmelengető látvány, ahogy rügyeznek a fák, a hőmérséklet emelkedése együtt jár a pollenek és más allergének elterjedésével. Mit tehetsz az allergiaszezon küszöbén? A TESLA összegyűjtött néhány tippet, hogy az idei tavasz ne a szemviszketés, tüsszögés és köhögés végeláthatatlan soráról szóljon!

 

Habár tavaszi allergiaszezonról beszélünk, Magyarországon valójában már február közepén beindul a pollenek elterjedése a levegőben. A szezon kezdetén mogyoró és az égerfa, márciusban a nyír, a kőris és a fűz, április elején pedig a platán és az oly sokaknak bosszúságot okozó pázsitfűfélék allergénjei kezdik betölteni a levegőt. Ezért érdemes már most megelőző lépéseket tenned, hogy ne az orrfújással és szemviszketéssel töltsd a napsütéses tavaszi napokat.

 

Dr. Gailen Marshall allergológus, az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Kollégium (ACAAI) elnöke szerint érdemes tisztában lenni azzal, hogy mely időszakban virágzik az a növény, amelyre allergiás vagy. Így amellett, hogy ehhez tudod igazítani a programjaidat és utazásaidat, érdemes minden táskába és neszesszerbe bekészíteni a titkos fegyvereidet: tengervizes orrsprayt, szemcseppet, zsepit, és egy napszemüveget is, ami fizikai gátként tudja védeni a szemed a szálló pollenekkel, és így a viszketéssel szemben. “Durva allergia esetén a felkészülés érdekében érdemes megfontolni a gyógyszeres kezelés megkezdését is, amit legalább két héttel a tünetek megjelenése előtt ideális elkezdeni" - teszi hozzá Dr. Marshall.

 

Mindezek mellett létezik néhány egyszerű trükk, amivel jobbá teheted életminőséged és csökkentheted az allergiás tünetek mértékét.

1.    Tartsd csukva az ablakokat: Bár a téli zimankó után csábító lehet egész tavasszal tárva-nyitva tartani az ablakokat, allergiásként könnyen önmagad ellenségéve válhatsz, ha kontrol nélkül beengeded a levegőben terjedő polleneket. Szellőztetés helyett inkább kapcsold be a légkondicionálót, így biztosítani tudod a légáramlást a helyiségben.


2.    Használj légtisztítót: Sajnos a legnagyobb óvatosság mellett is beosonhatnak az allergének otthonodba. Ezért a lakás méretétől függően érdemes befektetni egy kompakt légszűrő készülékbe. Egy okos légtisztító nem csak a vírusokat és baktériumokat, de egyéb mikroorganizmusokat is képes kiszűrni a helyiség levegőjéből. Például a FÉBÉSZ tesztgyőztes légtisztító négyféle szűrője (előszűrő, HEPA-szűrő, aktív szénszűrő és fotokatalitikus szűrő) elnyeli a port és a polleneket, emelett pedig UV fénnyel fertőtleníti és ionizátorral szagtalanítja a lakás levegőjét.


3.    Öltözz át hazaérkezés után: a kényelmes otthoni ruhákba való átöltözés nem csak a léleknek tesz jót, de a pollennel fertőzött utcai ruha lecserélése az allergiás tünetek csillapításában is segít. A pollenek és más allergének nem csak a ruhán, de a cipőn, sapkán és egyéb kiegészítőkön is könnyen megtapadnak, ezért ezeket a darabokat is mindig tisztítsd meg és mosd ki hazaérkezés után.


4.    Zuhanyozz gyakrabban: ha eddig nem mindig zuhanyoztál le este, akkor itt az ideje, hogy bevezesd ezt a szokást. Az allergének ugyanis nem csak a ruháidon, de a hajadon és a bőrödön is beviszed a lakásba. Így egy gyors zuhannyal meg tudod akadályozni, hogy a pollenek tovább tudjanak terjedni a bútorokra, és az ágyneműre, ezzel pedig könnyen megszabadulhatsz a tüsszögéssel töltött, álmatlan éjszakáktól is.


5.    Figyelj oda a keresztallergiára is: Nem csak külsőleg, de belsőleg is érdemes harcolnod az allergiával szemben. A pollenszezon indulásával érdemes megerősíteni immunrendszered, hiszen az az allergiával szemben is ellenállóbb lesz így. Ne hagyd figyelmen kívül a keresztallergia kialakulásának lehetőségét sem: vannak ugyanis olyan élelmiszerek, amelyek ráerősítenek az allergiás tünetekre, ezért ezeket érdemes kerülni.

 

Mivel az allergia tulajdonképpen az immunrendszer túlzó, hibás működése, ha a tünetek csökkentéséről van szó, még a gyógyszeres terápia mellett sem kerülhetők el az életmódbeli változtatások és apró trükkök, amikkel megkönnyítheted mindennapjaidat ezekben a hónapokban. Ahelyett, hogy allergiásként előre tartanál a tavasztól, készülj tudatosan a pollenszezonra, hogy felhőtlenül élvezhesd az előtted álló virágzó időszakot.
Előző

Ne döntsön le a nátha!...

Következő

Kávé vagy matcha?...

Kövess minket!