2024. Április 19. | Emma
Előző

Fülfájás?...

Következő

Kúszástól a versenysportig- Hogyan ta...

Az életmódváltás nehézségei

Ha már megszületett az elhatározás és a legnagyobb lelkesedéssel bele is vágtunk az életmódváltásba – a testi-lelki egészségünk és a vágyott forma elérése érdekében – számtalan nehézséggel találhatjuk szembe magunkat. Hogy ne adjuk fel már az első akadálynál, jó ha előre látjuk a lehetséges buktatókat. Ezért Gyöngyösi Szilvia, a MyEatrend márkanagykövete segítségével összegyűjtöttük a leggyakoribbakat, hogy ne csupán egy fellángolás legyen az életmód reform, hanem egy tartós és elkötelezett választás.

 

Rendszeres mozgás, egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás és kellő pihenés – leegyszerűsítve ezek egy teljesebb és egészségesebb élet alappillérei. Látszólag rettentően egyszerű, mégis komolyan próbára tehet bennünket. Elég egy kis kibillenés és újra állhatunk is vissza a start mezőre.

 

Sprint helyett maraton

Az első és legfontosabb varázsszavunk az életmódváltásunk alatt: a türelem. Sokan néhány hét után feladják, mert nem fogynak le azonnal, nem kapnak instant eredményt és feszes formákat. De ne feledjük: azok a plusz kilók, amiktől szeretnénk megválni sem 1-2 nap alatt rakódtak le, így elbúcsúzni sem tudunk tőlük egy hét alatt. Általánosságban azonban elmondható, hogy alkatra és centikben már 3 hét elteltével tapasztalhatunk változást, így megéri kitartónak lenni! Azonban tartsuk szem előtt, hogy a testet nem lehet sürgetni.

 

Tűzzünk ki reális célokat

Nagyon motiváló lehet egy tökéletes arányokkal rendelkező, kockás hasú bikini modell képe, amikor inspirációt keresünk a tökéletes nyári alakhoz. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ezek a nők az életük minden pillanatában ugyanígy néznek ki. Azonban egy-egy ilyen fotót komoly versenyfelkészülés, évek kemény munkája vagy épp egy fotózás miatti szélsőséges diétázás előzött meg. Ezt a pillanatnyi versenyalakot pedig nem lehet tartósan megtartani.

Ne felejtsük el, hogy minden test más és más. Tartsuk hát szem előtt a saját testalkatunkat és igyekezzünk reálisabb példákat keresni. Mindenhez érdemes a saját képességeinket is figyelembe venni, a fizikai adottságokon túl, hogy ne legyen rövidtávon nagy csalódás az életmódváltásból.

 

Ha hiányzik a motiváció

Már az életmódváltás elején érdemes megfogalmazni és lejegyezni, hogy pontosan mi is hajt bennünket. A fogyás magában nem egy konkrét cél, így nem biztos, hogy sikerrel járunk. De a vágyott álomalak elérése már lehet egy pontosabb szempont. Jó ha végig gondoljuk, hogy a jelenlegi állapotunk miben korlátoz. Fáradékonyabbak vagyunk? Nem jó a teherbírásunk? Nem szeretünk, merünk felvenni egyes ruhadarabokat? Célozzuk meg ezeknek a korlátozásoknak a megszüntetését.

 

Kerüljük a koplalást és rendszertelenséget

Sokan követnek nagyon szigorú, korlátozó, és szinte koplalással felérő diétákat a gyors siker érdekében, és mindezt még rendszertelenül is teszik. Azonban, ha egész nap alig viszünk be táplálékot a szervezetünkbe, ha alig eszünk valamit, akkor a testünk a legapróbb falatot is azonnal elraktározza. Ilyenkor jön az ismerős helyzet, hogy úgy érezzük, már az étel gondolatától is hízunk. A megoldás nem a további koplalás lesz. Ezzel ugyanis többet ártunk, mint használunk. Étkezzünk inkább rendszeresen, többször, kisebb adagokban, és kövessünk egy átgondolt, jól felépített diétát, ami minden, a testünk és a célunk számára nélkülözhetetlen tápanyagot megfelelő mennyiségben tartalmaz. Így felgyorsíthatjuk az anyagcserénket és tartós változást érhetünk el az egészségünk megőrzése mellett.

 

Előző

Fülfájás?...

Következő

Kúszástól a versenysportig- Hogyan ta...

Kövess minket!