2023. Június 06. | Norbert, Cintia
Előző

Védjük meg szeműnket...

Következő

Miért nehéz abbahagyni a dohányzást?...

Az allergia nem csak nyáron támad

Ahogy csökken a hőmérséklet, úgy lélegezhetnek fel a pollenallergiások: a tél beköszöntével eltűnnek a levegőből az utolsó pollenszemek is. Azonban az allergiától ezzel sajnos nem mindenki szabadul meg.

 

Mi is az a téli allergia?

Az úgynevezett téli allergiák a szezonális allergiák egy fajtájaként az otthonunkban megtalálható, különböző allergének miatt okoznak sokszor igen kellemetlen tüneteket. Allergén anyagok télen is jelen vannak a levegőben, a hideg időben pedig több időt töltünk bent, kevesebb szellőztetéssel, így a tünetek is felerősödhetnek. Sokszor a megfázásra hasonlítanak, de akár bőrkiütések formájában is megjelenhetnek a panaszok. Éppen ezért lehet fontos, hogy a lakások levegőjét télen légtisztító berendezés segítségével tartsuk egészségesebben. A Dyson mérnökei összegyűjtötték mire érdemes figyelni mindennek kapcsán.

 

Melyek a téli allergia legfőbb okai?

–       Poratka ürüléke: a télen előforduló allergiák közül a legjobban ismert talán a poratka allergia, melyet a házi poratka, mikroszkopikus élőlény ürüléke okoz. Mivel ez az élőlény a bőrről lehulló, elhalt hámsejtekkel táplálkozik, főként a matracban és az ágyneműben található meg, de más házban lévő textíliákban, mint például a kárpitozott bútorokban, de akár a szőnyegekben is előfordul.

 

–       A penészgomba is kiválthat télen allergiás tüneteket. A gombaspórák előszeretettel telepednek meg a nedves, sötét, nehezen hozzáférhető sarkokban, de spóráik az egész ház levegőjében szétterjednek. Ha lakásunkban nem fedezünk fel jól látható helyen penész foltot, akkor érdemes lehet tovább kutakodni: a tünetekért gyakran ugyanis a rejtett penész a felelős, mely a szekrények és ágyak mögött, a mosószekrény alatt, de akár a cserepes virágok földjében is megtelepedhet.

 

–       Háziállatok is okozhatnak allergiát, az otthonunkban élő: a kutya, a macska, a hörcsög, tengerimalac, de akár a papagáj is. Sokan úgy gondolják, hogy csupán a háziállatok szőre, tolla okoz tüneteket, de valójában az állati szőrben, bőrben, nyálban és vizeletben található fehérjék okozzák az allergiás reakciót. A kiskedvencek bundájában ezen felül megtelepedhetnek a pollenek, penészspórák és más allergének is.

 

Mit tehetünk azért, hogy télen se kínozzon az allergia?

A különféle allergiás reakciók kedvezőtlen hatással vannak az életminőségre és általános jólétre, ezért tanácsos a tüneteket komolyan venni és szakemberrel konzultálni. Mi is sokat tehetünk azonban azért, hogy az allergiás reakciókat kiváltó allergéneket azonosítsuk és minimalizáljuk otthonunkban. A téli időszakban pedig kimondottan sokat számíthat lakásunk átgondolt és alapos takarítása, mely révén enyhíthetjük a kellemetlen tüneteket.

 

Egyszerű módok az allergiás reakciók kiváltó tényezők csökkentésére

–       Alapos porszívózás, de nem mindegy milyen technikával. Olyan zárt rendszerű porszívóval tegyük, mely nem engedi vissza a már felporszívózott részecskéket a lakás levegőjébe. Különösen fontos figyelmet fordítani a matracokra: a poratkák előszeretettel telepednek meg ugyanis itt. Ma már vannak olyan speciális porszívó fejek is, melyek nagyban megkönnyíthetik a dolgunkat: a kisállat szőr felszedésére, vagy éppen a matrac takarításra fejlesztették ki őket.

 

–       Tegyünk a penész ellen is: rendszeresen ellenőrizzük az eldugott sarkokat, bútorok mögötti, alatti félreeső részeket, hogy megtelepedett-e ott a penészgomba. Ne csak fussunk az események után, hanem tegyünk a megelőzéséért is: a penészgombák a nedves, párás közeget részesítik előnyben, ezért fontos, hogy átgondolt szellőztetéssel és a benti páratartalom kontrollálásával olyan közeget teremtsünk, amely nem kedvez megtelepedésüknek.

 

–       Sokat javíthat az allergiások helyzetén egy HEPA és karbon szűrős légtisztító berendezés beszerzése is. Egyes készülékek nemcsak az allergének, mint a poratka ürülék vagy a penészgomba spórák kiszűrésére képesek, hanem a lakás levegőjének a páratartalmát is monitorozzák és a kívánatos értékek közt tartják, ezzel hozzájárulva például a penészedés megelőzéséhez is.

 

Előző

Védjük meg szeműnket...

Következő

Miért nehéz abbahagyni a dohányzást?...

Kövess minket!