2024. Május 24. | Eszter, Eliza

„Szeretettől Édes Főzősuli”

Vrábel Kriszta

Egyedi egészségtudatos kampányt indított a Civilút Alapítvány a Sportos Cukorbetegek Egyesülete szakmai együttműködésével. Az oktató, online főzősuli segítséget nyújt a cukorbeteg gyermeket nevelő szülőknek és az egészséges életmódot követőknek egyaránt. Vrábel Kriszta gasztrobloggerrel bemutatják, hogyan készülnek azok a finomságok, amelyeket cukorbeteg gyerekek - és felnőttek is - jóízűen fogyaszthatnak. Minden ételnek van egy szuper összetevője: a szeretet. Ettől lesz igazán édes és finom minden fogás a Főzősuliban!

 

A programban az alapítvány bemutatja, hogy az egészséges táplálkozás lehet szerethető, az ételek könnyen beszerezhető alapanyagokból gyorsan elkészíthetők. Olyan egyszerűen, hogy akár még a gyermekek is segíthetnek a finomságok megalkotásában. Ezért szerepelnek ők is a Főzősuli egy-egy videójában.

 

Ma hazánkban minden 12 ember közül egy cukorbeteg, és számuk folyamatosan, évente 5-10%-kal növekszik. Vagyis a cukorbetegség közvetve vagy közvetlenül bárkit érinthet. Közös felelősségünk, hogy odafigyeljünk az egészséges táplálkozásra, és erre megtanítsuk a gyermekeket is.

 

Külön figyelmet fordított az alapítvány arra, hogy népszerű és a gyermekek által kedvelt ételeket készítsenek el egészséges formában: hamburgert, mozzarellás csirkemellet, tortát, muffint, levest és még sok más finomságot.

                                                                                                        

Shenker-Horváth Kinga, dietetikus, táplálkozástudományi szakember nyújtott segítséget abban, hogy az ételek megfelelő arányban tartalmazzanak zöldségeket, gyümölcsöket, gabonaféléket és fehérjéket.

 

A Főzősuli séfjének, Vrábel Krisztina gasztrobloggernek a szakértelme pedig biztosíték arra, hogy az egészséges ételek olyan finomak, hogy a család minden tagja megnyalja utána a tíz ujját. Megmutatja, hogyan lehet egyszerre egészséges és finom az étel! Kevesebb szénhidrát, kevesebb zsír és semmi hozzáadott cukor, csak szeretet! Közben pedig megtudhatják az érdeklődők azt is, hogyan állíthatják össze azt a bizonyos okostányért, amelyen a különböző élelmiszer-csoportok a megfelelő arányban szerepelnek. Az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás alappillére ugyanis, hogy a zöldségek, gyümölcsök, a gabonafélék és a fehérjeforrások megfelelő arányban szerepeljenek az étrendünkben. Ezért is ajánlják a szakemberek, hogy táplálkozzunk színesen!

 

A Szeretettől Édes Főzősuliban két különleges „alapanyagot” használnak. Az egyik az odafigyelés. Hiszen odafigyeléssel, felelősségvállalással mindannyian sokat tehetünk saját és családunk, barátaink egészségéért. A másik hozzávaló pedig a szeretet, hiszen ettől lesz igazán ízletes az étel.

 

A Főzősuliba a Civilút Alapítvány meghívott családszervezeteket is, hogy közösen hívják fel a figyelmet a diabéteszre illetve az egészséges életmód fontosságára. Ráadásul az egészséges táplálkozás alapjait a családban sajátíthatják el a gyerekek, ezért is fontos, hogy ehhez segítséget, ismereteket kapjanak a szülők.

A tíz videóban tíz családszervezet – a Sportos Cukorbetegek Egyesülete mellett az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány, a Fiatal Családosok Klubja Egyesület, a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége, a Magyar Női Unió Egyesület, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Ringató Magyar Zenei Nevelési Alapítvány és a Szülők Háza Alapítvány – egy-egy képviselőjével közösen beszélik át az egészséges táplálkozás legfontosabb kérdéseit.

 

A Főzősuli videói heti rendszerességgel kerülnek bemutatásra a Civilút YouTube csatornáján és Facebook oldalán. A videókban bemutatott recepteket a regisztrációt követően hétről-hétre e-mailben küldik el, amint az aktuális videót bemutatták social média felületeiken.

 

 

Kövess minket!