2024. Május 18. | Erik, Alexandra
Világítás okosan
Design
Dizájn hírek és trendek
Előző

A 2023-as év színe...

Következő

A lenyűgöző építészet...

Színek és formák

A kanapé trend jellegzetessége, hogy az ívelt modellek kerültek előtérbe, ezért úgy gondoltuk, hogy igazán jó lenne, ha összegyűjtenénk néhányat a legjobb ívelt kanapék közül, amelyeket az elmúlt hónapokban láttunk a piacon.

 

De vajon mitől lettek ilyen népszerűek napjainkban az ívelt kanapék? Mint sok más trend, ez is a biophilia – az élet, az élőrendszerek szeretete, a természethez való vonzódás – megjelenéséből ered a designban. Ez a mozgalom, más néven biophilikus design, a természethez való kapcsolódás iránti veleszületett biológiai szükségletünkről szól, és arról, hogy a természet bevonása az otthonunkba mennyire jót tesz a mentális egészségünknek és a fizikai jólétünknek.

 

A biofilikus tervezés egyik fő alapelve a természet szerves és nem élő emlékeinek bevonása. Ennek egyik módja a természetben megtalálható organikus formák beépítése. Mint tudjuk, a természetben nem találunk egyenes vonalakat. Ehelyett lágy, organikus formák vannak, amelyek áramlást, mozgást és egyensúlyt kölcsönöznek a belső tereknek.

 

Ami a színtrendeket illeti, nem a melegség az a hangulat, amit mindannyian szeretnénk az otthonunkban? A napsütést, a meleget, a nyaralást és a kényelem érzését? Ennek ellenére az emberek több színt is elképzelnek otthonuk tervezésekor, és van is miből választani. Az előjelzéseink szerint a pasztellszínek, az agyagrózsaszín továbbá az ibolya és a levendula lesz a 2023-as domináns trendje. Más színtendenciák szerint a monokromatikus textúra fehér, a fehéren sárgaréz kiegészítéssel, illetve a homokos barna színekkel, a 60-es és 80-as évek fényes, neonszínei, de elfogadottak a sötétebb tónusok a mélyvörösben és az őszibarackban.

 

Az ívelt kanapék közül sokan a bouclé anyagot használják, amely az utóbbi időben szintén nagy népszerűségnek örvend. Ahogy galériánkban közzétett életmódképeken is láthatjuk, az ívelt kanapék kellemes áramlásérzetet adnak a szobának, ami nagyon megnyugtató. Könnyen szemet gyönyörködtetőek és pihentető élményt nyújtanak.

 

Összeállította: Tobak Viktória

 

 

 

Előző

A 2023-as év színe...

Következő

A lenyűgöző építészet...

Kövess minket!