2024. Április 17. | Rudolf
Előző

A Cziffra Fesztiválon hazánk ikonjai l...

Következő

BÁLINT + JORDÁN = 160...

Prokofjev-maraton életre-halálr

Szergej Prokofjev

Hamarosan érkezik a koncertszezon egyik legpörgősebb, legintenzívebb fesztiválja, a Prokofjev-maraton!

 

Csakúgy, mint 2008 óta minden alkalommal, ezúttal is zsizsegő hangulatban lehet részünk, hangversenyről hangversenyre igyekezhetünk az egynapos fesztiválon. Nagyzenekari koncertek, intim kamarazene, filmvetítések és ingyenes hangversenyek várják a közönséget.

                     

Csodagyerek, lázadó, innovátor, 20. századi zseni, lebilincselően sokszínű figura – ki ne akarna eltölteni egy teljes napot a legendás orosz zeneszerző, Szergej Prokofjev mágikus világában? Mozarthoz hasonlóan ő is ötévesen írta első zongoradarabját, kilencévesen pedig már az opera műfajával próbálkozott. Muzikalitása mellett sakktudása is kivételes volt: a későbbi világbajnokot, José Raúl Capablancát is legyőzte egy alkalommal. Prokofjev egyedi hangú műveit nemcsak a hangversenytermekben hallhatjuk: ezidáig 164 filmben és tévés produkcióban is megszólaltak darabjai.

 

Fischer Iván karmester minden maraton zárókoncertjén felteszi a kérdést: ki hallgatta végig a nap összes hangversenyét, és mindig akadnak ilyen hősies koncertlátogatók. Február 4-én, szombaton újra itt a lehetőség! Ahogy minden alkalommal, idén is lesz családi koncert a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben: 10:30-tól a Budapesti Vonósok előadásában hangzik el a Péter és a Farkas című zenés mese az állatok varázslatos világából. 12:30-tól ugyanitt a MÁV Szimfonikus Zenekar játssza a szerző 1944 nyarán írt V. szimfóniáját, amit ő maga így jellemzett: „himnusz a szabad és boldog emberhez, az ő hatalmas erejéhez, tiszta és nemes lelkéhez”.

 

15 órától a Győri Filharmonikus Zenekar játszik részleteket a Rómeó és Júlia című balett zenéjéből összeállított első és második szvitből. 17 órától a Budafoki Dohnányi Zenekar és Kelemen Barnabás lép színpadra a szerző I. hegedűversenyével, az együttes emellett a Kizsé hadnagy filmzenéjéből született szvitet is megszólaltatja. 19 órától a Pannon Filharmonikusok töltik meg a nagytermet Balog József zongoraművésszel, a napot pedig 21 órakor a Budapesti Fesztiválzenekar zárja Fischer Iván vezényletével. Mesés befejezésre számíthat a közönség, ugyanis az utolsó koncerten a Hamupipőke első és harmadik szvitjéből fognak elhangozni részletek. 

 

A Fesztivál Színházban 11.30-kor indul a nap Palojtay János zongorakoncertjével, 13:30-tól Szabó Ildikó (cselló), Lajkó István (zongora), Pivon Gabriella (fuvola) és Mali Emese (zongora) kamaramuzsikálnak. 16 órától Pusker Júlia hegedűművész játékát hallhatják a Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusaival, majd 18 órától Báll Dávid zongoraművész szintén a Fesztiválzenekar zenészeivel lép fel. A nap ezen a helyszínen 20 órakor egy dalesttel zárul Evelina Dobračeva és Nyikolaj Borcsev főszereplésével.

A maraton során a szervezők az Üvegteremben és az Előadóteremben is készülnek ingyenes programokkal: koncertfilm-vetítések és extra koncertek színesítik a napot a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak előadásában.

 

Helyszín és időpont: Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Fesztivál Színház, Üvegterem, Előadóterem, 2023. február 4. 10:30–22:00

Előző

A Cziffra Fesztiválon hazánk ikonjai l...

Következő

BÁLINT + JORDÁN = 160...

Kövess minket!